Erti Ketabahan Pada Sebuah Kekecewaan

Assalamualaikum wbt.

Entry kali ni,aku turn to mood sedih..
wuwuwu~~
:'(

Hmm..aku pn xtau nk start cemana..
Tapi aku rasa perlu untuk menulis,perlu untuk meluahkan segalanya..

Semalam..result course utk USIM released..
katanya pukul 12 tghari 11 Julai..
tapi,pkul 6 petang baru aku boleh bkk
tu pn dah brapa kali ntah aku bukak tutup lappy..
rupanya ad sebab kenapa pkul 6 baru aku boleh tgk resultnye

xperlu diberitahu pn da boleh agak kn?

start pada saat tu,
aku mula takut..
bermacam-macam perasaan timbul..
apa nk jadi ngan aku ni..
mcm mana aku nk survive?
kenapa itu?kenapa ini?

kepala aku dah xbetul..

aku takut..aku takut..
macam mana aku nk cakap pada parents aku?
macam mana aku nk hadapi reaksi mereka..

aku xsanggup keluar bilik..
aku xsanggup bersemuka dgn mereka..
pada masa yg sama aku rasa bersalah kerana tak tolong mummy aku masak juadah berbuka kt dapur..

masa tu,xde sorang pn yg tau..

aku just tahan dulu..
tapi,aku sgt fragile..
aku xboleh jd power rangers waktu tu..
berita tu sangat mengejutkan buat aku..

aku keluar pegi dapur tolong ap yg patut,
tanpa keluar sepatah suara..
sebab aku tahu,kalo aku bcakap,
mesti aku burst into tears punya..
kacau lauk pun air mata kluar tanpa boleh aku tahan2.
tp still aku xbcakap.

aku xtahan!aku xtahan nk berpura-pura!
aku masuk bilik,nangis puas2..


tetibe,ad incoming call..
"Adah"..
subhanallah!
aku sangat xsangka..
instinc adah lagi kuat dari aku..
kuasa seorang sahabat..
xperlu diberitahu,mereka dah boleh agak sesuatu xkena pd sahabatnya..

aku menagis puas2 ngn adah..
semua yg aku tahan keluar..

terima kasih adah..sy sangat bersyukur ad awk..
awak bimbing sy balik..
awak bangunkan saya balik..
awak sedarkan sy balik..
bahawa itu bukan suatu kegagalan..
Allah ada perancangan lain untukku..
aku bisa bertenang.
Alhamdulillah..

memang sedih..
sangat sedih..
xtergambar dgn kata2..

lepas tu,kawanku sorang lg plak contact..
erma..
ya Allah..terima kasih erma..
awak sudi bantu sy cari jalan keluar dr semua ni
awak sudi temankan saya
awak sudi layan soalan2 sy
love letter awak menyedarkan saya
bahawa saya perlu kembali kepada Allah swt
bahawa saya perlu melebihkan akhirat berbanding dunia
bahawa selama ini sy terlampau mengharap
sungguh banyak dosaku kepadaNya

yes,memang aku nk masuk bidang tu kerana nk tolong orang,
nk tambahkan bilangan golongan muslimah dalam bidang tu

tapi aku lupa,
aku terlalu memikirkannya,
mungkin Allah mahu aku lebih dekat padaNya
sebab tu semua ni berlaku

Ya Allah,ampuni aku atas kelalaianku selama ni..
aku lalai mengingatiMu,Ya Allah
ampuni aku..

betapa ajaibnya sahabat..
mereka boleh rasa sahabat mereka dlm kesusahan

yang xcontact,tetiba call,cakap nk borak2
padahal mereka xtahu pn ap sebenarnya terjadi
subhanallah..
aku beruntung dikurniakan sahabat seperti kamu..

sory,,aku xdapat nk mention semua..
tapi ketahuilah,
aku menghargai kamu..
aku bersyukur punyai kamu sebagai sahabat..
aku tahu erti sahabat yg sebenarnya dgn kehadiran kamu semua..

apabila aku dpt dorongan dan kata-kata semangat drp mereka,
aku berusaha untuk bangkit,
aku berusaha untuk kuat,
walaupun aku xdapat menjadi sekuat power rangers,
mcm yg sahabatku sebut :)
tapi aku akan cuba redha..

sebenarnya,aku dah mula rasa,
ad sesuatu akan terjadi,
kenapa aku xrasa berdebar,
kenapa aku xrasa gelisah,
kenapa aku rasa macam redha je apa2 pun,
maybe tu petunjuk Allah,
supaya aku tabah menghadapi ujian..

alhamdulillah..
parents aku seem to accept it..
better than da first moment they knew bout it..

ye la,,sape xterkilan..
aku sendiri kut yg pujuk dyorg utk benarkan aku masuk bidang ni..
last2 aku yg kecewakan mereka..

sesungguhnya ibubapa lah yg sentiasa menyokong anaknya
walau apa sahaja dugaan yg datang,
mereka terima apa yg terbaik untukku,

bukan seperti sesetengah orang,
apabila mereka tahu aku bukan lagi setaraf dgn mereka,
mereka pergi dariku,
mereka lepaskan tanganku yg perlukan sesuatu untuk berpaut,

aku xmenyesal,mereka telah tunjukkan
bahawa ibubapa adalah yg terbaik,
mereka xkan meninggalkan kita terkapai-kapai,
memang ramai kawan yg membantu,
tapi by time,semua dah ada kehidupan sendiri,
takkan sampai bila2 nk bergantung pada mereka kn.
but,parents xkan tinggalkan anaknya..
they will always be there,
but The Almighty is everything..
nothing to compare..
Allahuakbar..

Ya Allah,hanya Kau yg tahu apa yg aku rasa..
Ya Allah,Kau campakkanlah ketenangan kepadaku,
Kau berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi ujianMu,
Kau kurniakanlah aku kesabaran untuk redha dgn semua ini..

aku percaya,,setiap kejadian ada hikmahnya..
in every cloud has a silver lining..

aku percaya padaMu ya Allah..

"Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…."
(al-Baqarah 286)

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan), sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
(al-Baqarah ayat 216)

Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang terbaik untukku..
aku tahu Kau akan sentiasa ada disampingku..
aku akan berusaha untuk lebih dekat padamu ya Allah..
aku akan berusaha untuk sentiasa menjadikanMu di tangga teratas dalam hidupku,dalam jiwaku,dalam hatiku..
bantulah aku dalam usahaku ya Allah..
ameen..



tapi,aku still xputus asa,
untuk terakhir kali rasanya,
aku nk buat rayuan..
kalo kali ni rayuanku ditolak,
tenyata bidang tu bukan untukku..

tapi,kalo masih ada rezekiku di situ,
mungkin ujian ini adalah untukku kembali kepada Allah..
Allahuakbar..
 Rabbi yassir wa la tu'assir
semoga dipermudahkan segala urusan..



wallahua'lam..


Comments

  1. Wa'alaikumussalam,sahabatku Farah.
    Farah jangan bersedih.Allah tahu apa yang terbaik untuk kita semua.Kita yakin Farah mesti rasa dekat denganNya kan.Farah kuat.Allah itu Maha Mengetahui.

    Dari Mahmud bin Labid dari Nabi saw, disampaikan: “Sesungguhnya Allah jika mencintai suatu kaum, maka Dia akan mendatangkan cubaan kepada mereka. Dan barangsiapa rela dengan ujian itu, maka dia akan memperoleh kerelaan-Nya. Dan barangsiapa membencinya maka dia akan memperoleh kebencian-Nya.’

    Apapun kita harap dapat belajar sekali dengan Farah.Harap sangat rayuan Farah diterima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u my dear asilah..really appreciate that :)

      Delete
  2. I'm sorry dear for not being there for you... Maybe, me n jaja the last to know and pun via adah. Ktaorg mcm speechless sgt. I dnt want to call u.. Cnt even bear actually to hear your voice... I'll do anythng to help u.. Even in my dua.

    Babe, u knw my story as well right? Rejected by MARA, yet diterima again was nt easy for me. In sha Allah He plans smthng way better for you...

    Don't be a power ranger ;) just be farah alwani. Remember? Colourful happiness? U'll have that life. If medic will burden u, and snatch ur happiness, if M able to do anythng, i won't let u stay wth medic as well. :(

    You've to enjoy ur study. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u my dearest nana..i'll try my best to accept it :)

      Delete
  3. farah, burst into tears me bace nieeee. keep moving. kami tetap be with you. farah kuat. inshaAllah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too ekceli..bila baca balik can't help it nk nanges!! :') insyaAllah i'll be strong..thanx babe :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Interview Rakan MPP

!!Medic oh Medic!!

My Life in Japan