Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : December 2013

Sunday, December 15, 2013

Yes..I Miss You :')

Bismillahirrahmanirrahim..




Truly..now i know how it feels..now i've learned about a feeling called 'rindu'..
aku belajar erti شوق..
yes,he's da first..xpernah2 aku rasa rindu kat orang macam aku rindu kt dia..
and yes,untuk jiwang2 luahkan rindu cenggitu je,,that's not me..crazy though tetibe pi cakap i miss u kat orang..ahhaha
then,what should i do??


baru tau cemana susahnya jaga hati kan??
cemana xkeruan hidup kan??
baru laa tetibe rasa nk cepatkan kan??haha
da buang tebiat ke apa musim2 exam ni duk rindu kat orang??
well,,time2 stress ni laa nk buat mende luar alam kan..haha
sbelum ni okay je dalam menjaga hati ni..
boleh tahan lagi xcontact lama2..
but then kenapa sekarang aku bleh rasa mende2 cenggini plok ek??
takkan la da fallen kut??
aku bukannya love him pun lagi..not until akad..i guess??heee
adoyaii parah sudah..
astaghfirullah..

time kecik2 zaman skolah,aku anti couple..say no to gewe..
sampaikan ada geng "no couple under 18" or simply called NCU18 which now known as EIFJAN,my besties ;)
but then,,bila da road to dewasa ni,baru nak kenal erti perasaan2 cenggini,,kind of susah jgk nk adapt..
haha..rasa macam budak2 plak duk rindu2 kan??
macam hape je..
dah tu nk buat cemana kan??thehehe

but something to be clear,
me n him,not gewe ekceli..
insyaAllah won't..
terus on da way to jalan yg lebih redha..
thats y kind of xmacam org lain..
kalo others,kalo rindu je,,call je la kan..or jumpa ke..
but not to me of course..
xreti..hihihi
n truly,,TAKUT jiddan plus NEVES jiddan,waitin for fatrah exam ni habis..
kenapa???
rahsiaaa laaa..ngeee

tapi,,rasa amazed jugak bila sensed yg orang tuu pun rasa mende sama..
once again,

"when hearts are connected,there's no need to say anything..they can feel it"

dah kenapa plak both tetibe demam,both rasa takut mengganggu,both rasa pelik,rasa something wrong??
xyah cakap..aku da faham..hiksss
bukannya nak tanya bila aku start exam..tp pi tanya bila habes exam,bila balik kampung..
xke pelik??
obvious surely kan..mihmihmih

hope both of us still boleh menjaga..
jangan ter hyper rindu plak udohleee..
increase le patience..
more du'a of course..

plus,hope both of us tabah..dugaan dalam study xkan lari though da ad dugaan hati..
mende2 berkaitan study yg bikin down tuu still ada..
lagi2 di hujung sem ni,macam2 melanda..
scary though..
dunno how my performance in this first semester..
hope everything will be okay insyaAllah..


"Allahumma yassir wa la tu'assir"
ameen :)

then terminat plak ngn lagu encik mimpi entitled rindukanlah nih..
perghh masuk jiwa laa..lagi2 tgh rindu orang ni..hehe


...

Ku Benar-Benar Sayang
Pada Dirimu Oh Kasihku
Janganlah Engkau Ragu
Pada Diriku

Dan Ku Berkelana Mencari
Harapan Yang Kita Impikan..
Dari Terbitnya Sang Suria...
Hingga Tenggelam..

Dan Ku Ingin Cinta Sejatimu
Dan Ku Ingin Harapan Hatimu
Oh Janganlah Engkau Bersedih
Oh Ikhlas-Ikhlaskanlah.. Hatimu

Rindu-rindukanlah Diriku
Sepanjang Hari-Harimu
Sayangku
Ku Adalah Milikmu
Sayangku 
 Ku Adalah  Milikmu Yang Kau Rindu..

Doa-doakanlah Diriku Di Dalam Hatimu
Di Dalam Nafasmu
Sepanjang Hari-harimu..

btw, asif jiddan..
post kali ni xbermanfaat..
sekadar menjadi tempat meluahkan perasaan..
huhu

wallahua'lam..
:)

Thursday, December 12, 2013

Vitamins For Soul~

Bismillahirrahmanirrahim..

pergh punya la lama takes time nk tulis entry baru ni..hati ni meronta2 nk share ilmu2 yg aku dapat ni..well, sharing is caring kan..tapi,,tuuu lah..kebizian melanda..hujung2 sem ni seme esaimen datang menimbun..
dgn munazoroh (debat) nye..presentation itu,,presentation ini..esaimen itu,esaimen ini..test juga tidak lupa utk turut menggunung..xmasuk program2 selain akademik lagi..
errr~~termengeluh plok..
astaghfirullah..
hehe
izan,aku curi sikit masa utk menulis..
err~~boleh plak curi masa yer
plus,tangan ni pun da lama gatal nk menulis..hikss

kali ni nk share something yg aku dapat time pegi talk @ ceramah @ program seme2 kat usim ni..well,1 thing aku suka duk kat usim ni..sokmo ada program ilmiah..bleh laa cari vitamins for soul sket..idokleee terperap ngn esaimen n test nye..
well done!banyakkan program lagi yep..thehee

to break the ice,nk citer pasal talk from ustaz kazim elias time c-fest(convo festival) ritu..tajuknye ehem ehem ehem..
"cinta vs cita-cita"
errkk!!yes..agak skeptikal..sikit2 pasal cinta..sikit2 pasal kawen kan??
beselaaa..isu anak muda skarang..

-_____________-"

tapi,apa yg aku dapat dr talk ni bukan sahaja pasal cinta n cita-cita..ada input yg sangat menarik..
hmm,apa yg utama,kita datang universiti ni matlamatnya adalah untuk belajar..mende2 lain tu sampingan saje..yep!!penting,,tapi xsepenting matlamat utama kita..kan??
kita akan hilang fokus kalo xdapat bahagi masa sebaiknya antara BELAJAR + BERPESATUAN + BERDAKWAH..

letak cinta apabila tiba masanya..jangan duk menggatai cari pasal,cari pakwe,makwe andai belum ready nk kawen..


jangan menghampiri zina dengan bercouple bagai tuu..pelihara segenap anggota badan kita..
kita nk ajak orang,ajak ke tempat yg baik2 saje..bukannye ajak ke tempat yg x elok kan..

plus,,Allah xjadikan 2 hati dalam 1 masa..
example : study + makwe(henpon)
keyword is = FOKUS!!

okay tuu yg pasal tajuk yg dberi..ni out of topic,tp sgt bermanfaat :

CARA-CARA MENGHAFAL AL-QURAN

1. 1 mukasurat,40 kali baca..
    -10 kali sblum zohor,10 kali sebelum asar,10 kali selepas maghrib,10 kali sebelum subuh

2. Tidak keluar malam
    -selagi tiada keperluan mendesak.perlu latih sejak muda.

3. Jaga pemakanan
    -pilih pemakanan,tempat makan,sape yg masak..the best is masak sendiri (if possible)

4. Jaga hubungan antara lelaki n perempuan
  -jangan ada makwe + pakwe..amaran keras!if n only if u nak hafal AQ tanpa    masalah..hati mau jaga beb!
 -jaga mata.

5. Jangan lawan parents.
    -cari redha ibu bapa.

pastu ada sikit reminder..
dalam hidup ni,buat sesuatu yg menggembirakan orang,bukan mbuatkan orang sakit hati..
pastu,kalo kita xtau or xpasti ngn keadaan sebenar org lain,jgn memandai nk fikir + cakap bukan2..nnti terjatuh ke tahap fitnah plak..nauzubillah..

lagi,,perlunya kita bina kerjaya dgn redha Allah s.w.t.jangan fikir kerjaya kita ni semata2 kerana hasil kecemerlangan n usaha kita sendiri sahaja..
ingat!!rezeki tu Allah yg tetapkan..rezeki bukan dari manusia..
noted!

...

second,
nak citer pasal forum "as-Syahid Ammar : Da'ie d Bumi Turki"..
forum ni adalah program besar yg first organized by biro akademik dan pembangunan intelektual (BAPI) d samping 'mimbar ilqa'' yg bertujuan untuk melahirkan generasi al-abrar,sesuai dgn tagline BAPI, "BAPI Pencetus Generasi al-Abrar"
take note yg tagline tuu me yg buat okay??hiksss..err~perlu ke bgtau..kwang3..

bukan susuk tubuhnya yg perlu dikagumi..tapi ibrah dari perjuangan arwah ammar..
bayangkan,pada usia 20 tahun,sudah banyak jasa yg dtaburkan di jalan dakwah..
nak bandingkan ngn diri aku?
sudah 19 tahun hidup d bumi Allah ni,,apa je yg aku dah sumbangkan di jalan dakwah ni??
insaf2..

* menurut Dr.Yusuf al-Qardhawi,sekurang2nya perlu ada 4 perkara ni dalam berdakwah..

1. menukar cita-cita peribadi kepada cita-cita umat..untuk meng'islah'kan umat,untuk melihat umat yg lebih cemerlang.
"we don't have time to be an ordinary people".surely amazed wif dis words :)
-lihat(muhasabah)keburukan kita sendiri + lihat diri kita sebagai seorang pemimpin..
-kena berjiwa besar yep!!

2. meluaskan bidang bacaan
-kita ni kena baca jugak buku2 dluar bidang pengajian kita..kalo blajar sains pn,,belek2 la jgk buku2 agama tue..n vice versa..biar bertaraf multiknowledge gitew..
-try ubah taraf students yg literate but uneducated kepada literate n educated..barulah high class punya students :)

3. menukar status 'da'ie local' kpd 'da'ie global'.
 -bukan hanya berdakwah d kawasan setempat tapi tanam cita2 utk berdakwah d tempat orang..

4. bercampur dengan semua lapisan masyarakat
 -tidak meletakkan taraf kpd manusia..sama ada kaya,miskin,berjawatan,orang biasa,semuanya sama sahaja..yg membezakan hanyalah TAQWA.


FORMULA UTK MENJADI MAHASISWA BERJIWA BESAR

1. perlu mempunyai agenda intelektualism
2.perlu kuat dr segi spiritualism
3. aktif dalam gerakan aktivisme dakwah d mana sahaja
4. perlu punya prinsip perjuangan atau idealisme (tauhid)
5. bergerak secara global


"tidak sama mereka yang beriman kepada Allah tapi sekadar duduk berbanding dengan orang yg keluar berjihad di medan dakwah,berjuang dengan harta dan tenaga di sisiNya.akan mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah" :)



...

last but not least,
aku belajar tentang jangan kufur nikmat..
JANGAN KUFUR NIKMAT..
yes,,bersyukurkah kita dengan segala nikmat yg Allah limpahkan kepada kita sepanjang hidup kat bumi Allah ni??
astaghfirullah..

4 situasi mengajar aku supaya jangan sesekali kufur nikmat..

pertama,senior aku yg mana galaxy notenye diseluk orang..
kedua,kawan aku yg galaxy tabnye terhempas..
ketiga,kawan aku juga,yg mana henpon barunya dicuri..
keempat,roomate aku sendiri yg henponnya hilang..

Allahuakbar..
kejadian tuu buat aku muhasabah diri..
apa sebenarnya tujuan asal kita beli those gadgets??
dan,,bagaimanakah kita guna mende tu sebetul2nye..
adakah mngikut tujuan asal kte beli mende tu??
atau lebih kepada perkara2 lagha..
indeed..mende ni mmg buat aku rasa bersalah..
rasa bersalah kt parents..
huhu
plus,Allah mahu kita kembali padaNya..
mahu kita kembali ingat Allah..
subhanallah..
:')

note to myself ekceli..
kurangkan mende2 lagha..
heyy,,wanna be an extraordinary person right??
anda mampu mengubahnye..
=D


wallahua'lam..

Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com