Posts

Showing posts from November, 2013

Family Day iChemTech 2013

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. heyy!!heyy!!heyy!! wassup pals?? i'm in a veryyy excited mode to share something precious bout ichem's family day this year..

family day kali ni merupakan family day pertama utk ktorang dak2 first year..n wajib diadakan setiap tahun,organized by 2nd year student.. ktorang pi berfamily day smpai ke bentong,pahang drp nilai,n9.. masuk hutan!!bertepatan ngn tema dy "chemists friendship with flora & fauna".
pagi sabtu tu,23 nov,bas bertolak around 8 ke bentong..atas bas tu,,apa lg keje nk buat ble da puas borak..tido je la kan?haha smpai2 je nmpak signboard bapak besor tertulis dusun eco park tu.. okay mcm scary je bila bas masuk kt jalan sempit jiddan tu..curam plak tu..alhamdulillah xde selisih ngn kenderaan lain..kalo x,xdpt den nk nolongnye..uhukk
then,journey xabes kt situ je,kna naik trak plok..dy punggah ktorg naik atas bukit tu..mmg sebijik cm rollercoaster dh..bergoyang kiri kanan..haha
credit to arep
then,smpai sana,masuk barang dlm dorm,sola…

Interview Rakan MPP

Image
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
hey hey hey!! kali ni nk citer pasal interbiu as a rakan mpp.. yes..mpp,,majlis perwakilan pelajar.. yg bese org panggil hamba mahasiswa..kwang3 tapi,,as a sekretariat aje laa..bkn mpp betul..lek a luu..baru 1st year kan..hikss nampak laa keinginan tu kan..haha
aku djemput utk menghadiri interview as a sekretariat dlm biro akademik dan pembangunan intelek.. at first,macam nk join je time senior post borang dlm fb tu..tp pikir balik,biarlah..then nk djadikan crita,,ritu aku terserempak laa ngn senior ichem sorang ni time nk pi kelas..n she's da mpp..dy laa yg tanya aku,,nk join x sekretariat jadik rakan mpp.. then aku kata humm,,maybe boleh kut..nk try2.. then dy amik number aku,then jemput pi iv.. katanya aku berpotensi..berani suarakan pendapat..err,,ye ke??hihi
sebenarnya sebelum ni aku da pernah jd jentera utk prk senior ni..time tu da doc ckp la yg dy cm berat hati gitew..
"kenapa farah?" "ritu farah tnya dy pasal ichems,then kenal thru situ laa..knap…

Si Manis Pavvy Pavlova

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
heyy3!!chef farah is back!!hiksss okayy kali ni nk share resepi pavlova.. aku baru berkesempatan nk buat mende alah ni tadi though planningnya sejak zaman tamhidi thn lepas lg..haha
well,,i know seme org kind of da pernah buat mende ni.. tapi,ada ai kesah??nak share jgk resepi,,xkira!!hihihi
nk share 1 peristiwa berharga jgk sepanjang baking mende ni..sat lg noe~~ ;)
Ingredients :
4 biji putih telur(make sure jgn ad secoet pun kuningnya yep) 3/4 cawan gula kastor(kalo nk kurg manis,1/2 cawan pn da cukup) 1 sudu kecil cuka makan 1 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil esen vanila whipped cream buah2 yg masam mcm strawberry,kiwi,peach etc potong dadu..
hah!!itu ajo ler bahannye..simple je..tp bajetnye blh tahan laa..tu yg berbaloi sket buat sndiri than beli kt kedai yg mencekik tahap hape dy pnye harga..
yg part whipped cream tu,boleh beli yg dlm kotak,then beat sndiri..around 3/4 cawan gitu la..tp kalo nk senang,guna yg mcm aerosol tu pom bolee..
How to make it :
1.pukul putih…