Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : February 2015

Tuesday, February 17, 2015

NATIJATUL IMTIHAN : Semester 3

Bismillahirrahmanirrahim..

hey peeps!
actually on lappy untuk transfer movies from my bro ajaa..
turns out TER online..
then,TER buka laman blogger ni haa..

hmm..nak tulis lah sikit..
hehe

...

mungkin dah basi kut kalo nak cerita pasal result exam kan..
tapi..
nevamind..
heee

entah..
semester 3 ni dahsyat..
tu je aku mampu ucap..
along the way,it was hard..
in the end of the way,it was the hardest!
waeyo?

sebab setiap kali abes paper final,aku mengeluh..
setiap kali lepas abes exam,I was like,,

I'M DEAD!

sampai satu tahap aku rasa malas nak study,
sebab macam dah tahu pengakhirannya,aku takleh jawab gak exam..
malas nak harap akan keluar exam sambil tersengih..

haha..
funny right?
cliche' kan?
poyo kan?errr

but it was seyesly true..

sampai aku rasa,
HABEHLAAA AKU KALO JPA KENA TARIK..

sampai dalam kepala otak aku,
aku hanya fikir..
setakat 3.00 pun dah ok..
tolonglah jangan failed..

well hellooo kalo dah setiap paper exam tuu dah krik3,
nak cakap apa lagi?

sampaikan aku tak harapkan DL dah dalam doa..
hanya mengharapkan yang terbaik..

tho aku rasa insecure..
sebab aku exco akademik weyy!!
tapi kalo akademik aku ke laut,,
macam krik3 kan??

huh teringatkan ituu aje dah goosebumps!

and then usim announce nak release result 12 feb..
yang paling tak tahan bila usim ni baik sangat bila dia pi release result sehari awal..

aaaaaaaaaaaaahhhhhhh
TAK READY!!!
tapi pesen aku ni takkan tenang kalo tunggu lama2..
haha
so aku pun try laa cek..
first2 try ngn tablet..
jammed kowt portal!
haha
then try ngn lappy plak..
aii penat weh reload2..

last2..

TERNGANGA..

yeeeaaaayyyy alhamdulillah!!
MUMMY!!!!!!

dyorang gelak je tengok aku meroyan..
toing3

ohhmyy seyesly..
how on earth??

lantaklah berapa pun..
bersyukur jiddan3 weh kalo nak dibandingkan dengan expectation aku..
tak kesah dah..

muka aku dah macam ni :


hehehe..

aku terus gitau dia..
well,harituu dia mintak hadiah..
so hadiah untuk dia dah tertunai..
yeayyy ;)
thanks for your endless support..
tho u're soo busy mehhh!
sobss

actually,
 natijatul imtihan yang sebenarnya ialah apa yang jadi lepas exam tuu sendiri..
bila kita dah lalui fatrah exam tu,,
bila kita dah perhatikan apa yang jadi pada kita sepanjang tempoh exam tuu..
segala benda yang kacau emosi masa tuu..
dengan banjirnya kat kampung.
dengan risaunya.
dengan meroyan tahap kroniknya pasal hal ITU.

OH ALLAH..

bila harapan tuu makin pudar..
bila rasa putus asa..
 terasa makin lama makin dekat dengan Allah..
tersedar yang hanya Allah sebagai tempat bergantung..
well,fitrah manusia..
masa susah baru nak ingat Allah..
bila masa nak jadi hamba luar biasa ni??
Astaghfirullah..


as for me,
sempena 2015 juga,
azam aku nak jadi proaktif..
har har har..
cliche' much!!
setakat nak sembang,blah aaa!
kekeke

but hey!
aku buat betul2 lahhh!
macam tak percaya kan?

natijatul imtihan jugak..
result exam belum keluar,aku dah get ready untuk next semester..
tetibe rajin plak aku gali segala buku2 dulu yg boleh diguna pakai..
rajin plak lah research kat internet pasal subjek2 next semester..
dah dapat bayangan sikit2 pun jadilah..
bak kata madam shikin,lecturer aku masa tamhidi dulu;

"DAH NAMPAK SINAR"

hahaha..

tak lupa juga aku mintak le bro terangkan sikit2 pasal statistics SPM..
kena refresh balik dah otak matematik aku..
thanks to my other bro too..
bila dia mintak aku ajarkan addmaths,
me was like weh layak ke aku nak ajar addmaths?
toing3..
tapi Alhamdulillah sangat membantu..
mutualism lah kononnya..
hihikss..

aku pun tak percaya..
boleh je nak jadi proaktif..
lagi2 bila semangat naik..

JUST DON'T PROCRASTINATE

tuu je..
sebab kita tak tau kan semangat kita tu boleh bertahan sampai bila..

dan aku dah nak balik Nilai dah malam ni..
17 Feb 2015.
yeah..5 days earlier I guess?
oh tidak..bukan sebab aku terlampau rajin nak gi usim awal..
cuma ada hal sajoooo..
rasa tak sanggup plak nak tinggalkan katil..
tidaaaaakkkk!

okay dah2 la meroyan..
hmmm..selalunya aku akan selitkan sedikit bab ITU kan..
kali ni macam taknak ah cakap pasal TU..
penat ah..
masalah yg tak boleh settle..
nak cakap apa lagi..
tapi seram gak..
Allahu..
gimme strength..
give us strength..
Aamiin..

semoga Allah terus bagi aku kekuatan..
semoga aku dijauhkan dari sifat mazmumah..
semoga Allah terus bantu aku melangkah ke hadapan..

Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras.
-Surah Ibrahim ayat 7-

kepada yang berjaya..tahniah ku ucapkan..
u deserved it..
really..
dan jangan lupa untuk sentiasa bersyukur..
jangan riak..jangan poyo..
opps!

kepada yang kurang berjaya atau masih tak berpuas hati,
bersyukur jugak..
sebab sebenarnya ada lagi yg lagi dahsyat..
percayalah itu yang terbaik..
cuma depends on us cemana nak lihat natijah tuu..
and of course,
JOM USAHA LAGI..
well heloo kalo tak usaha,jangan expect laa nk berjaya..
paaling penting,
JANGAN TINGGAL ALLAH..
kita xde apa2 selain Allah..

"Don't ask for a lighter load..but ask for a stronger shoulder"
;)



wallahua'lam..



Thursday, February 5, 2015

One Little Treasure Called EIFJAN

Bismillahirrahmanirrahim..

Actually,one of my besties asked me to write about us a loooooonnnggg time ago..

us?
who?

EIFJAN
ERMA.IKANUR.FARAH.JAJA.ADAH.NANA

Jaja.Erma.Adah.Ikanur.Farah.Nana


but then,
it took a long time for me to to write about us..

why?
I don't know..

then,this question popped in my mind this morning..
or maybe it had popped before this,I'm not so sure..

DO WE REALLY REALLY REALLY CHONMAL CHINCHA KNOW EACH OTHER?

Well I mean luar dalam la..
instead of just lepaking together when we're on sem break..
rather than how many years we have been together..

There's a saying..
If the relationship lasts for 7 years,it will last forever..
duhh seyesly I hope the same for us..aamiin :)

time flies..
things change..
Us too..

having an observer's personality,made me see what is happening..
by time,we're growing up..
we took our own path..
some to overseas,some still in Malaysia,and some even in 1 university..
yet,it's a BIG difference compared to that times back then..

of course laa..
takkan nak berada di takuk lama sampai bila2 kan..
silly me :P

PEOPLE CHANGE

as time flies,
I'm wondering..
do they change too?

how do I say this?
hmmm..

ada seorang yang makin berubah..
menjadi seorang ustajah,maybe?
hehe
kata-katanya makin berbunga..
yang baik2 sajooo..
terkadang bila fikiran jahatku datang,
aku fikir,
hek elehh perlu ke nak tunjuk benda2 baik camtu kat wechat bagai,nak berpuitis,bermadah pujangga..
now THAT is true silly thought of mine..
*ketuk kepala
daripada aku fikir bukan2,baik aku dekati dia,aku tanya dia sendiri..
dan aku makin tahu the personality of hers..
she's really nice..
won't deny the fact that I envy of her..
apekebendaa lah aku fikir bukan2 dulu..dush3
^^

ada seorang lagi,berubah jugak..
her attire improved..
yet,there's still kanak-kanak side in her..
and PINK ohmygoshh!!
haha
and,I don't know..
maybe because of that attire,
people keep expecting the infinity from her..
tak boleh itu,tak boleh ini..
well,to me,it's not about that attire actually..
it's about mentality..
kadang2 aku terfikir..
dia tahu orang akan cakap yg bukan2..
bila keluar ngn bestfriend lelaki,tangkap gambar berdua whatsoever..
walau dia tahu cerita sebenar apa yang jadi..
walau pada matanya,itu tak salah..
of course mulut orang kita tak boleh tutup..
but it's better to elak fitnah..
can't bear hearing those cakap2 from other people..
because she is my babe..
weyy kau mengata kawan aku kowt!
it's because they don't know the truth..
though u know what is right,what is wrong..
sorry,huhu..
and I see an independent grown up lady in her..
I love to read her writings..
so nice,so direct,no kona-kona..
terkadang menyentap kalbu..
well kekadang kebenaran tu pahit kan..uhuk3
and envy kowtt orang pandai menulis..hehe
and most important,
can't wait nak rasa dia punya masakan..hikss

seorang lagi,
being mysterious since zaman sekolah..
we're always saying that she's anak mama papa..
always sticking to her family..
paling susah kalo diajak hangout..
haha
dulu aku tak faham,kenapa lahaiii sukaaaa sangat berkepit ngan family..
get a life laa!!toing3
tapi sekarang aku dah faham..
bila berada di dunia luar,bergaul dengan macam2 orang,
buat aku faham..
well honestly,aku selesa dengan dia..
being prejudice,it's not her..
that is why I have no doubt in sharing my probs with her..
I see she's improving herself..
bit by bit..
time by time..
 to be a better muslimah,despite the lacks that she have..
because there is no perfect people..

sorang lagi,is like our mom..
the most matured among us..
though actually she's anak bongsu..haha
maybe she learnt from her sooo many siblings,I guess?
the most calm person among us too..
the most gila2 person pun dia jugak..
alahaii bikin aku tersenyum sorang2..
but she is secretive..
sama mysterious like the previous one..
noticed that she don't really talk about this feeling2 thingy..
just live her life to the fullest..
inside,I don't know her gelora jiwa..
what is she facing on..
alahaiii kawan apa laa aku ni kan?
toing3

the last but not least,sorang lagi..
yang paling awkward being around with,I should say?
haha
kenapa?
entahlaa..
jarang lovey dovey berdua..hihi
selalu hangout ramai2 je..
until the moment she came to my house..
buat aku terfikir..
why on Earth I can't break the wall?
xboleh jadi ni..
looking forward for the better self..
kena cari that point to get ourself together..
adoiii..
nevertheless,
never miss a thing about her..
I know her latest updates..
I know what is happening to her..
dia happy,dia sedih,dia patah hati,dia meroyan..
semua aku tahu..
uishh seram tak??haha
well,that's the use of the social network,nay?
it's lucky she shares everything..
hiksss ;)

aku?
masih ingin mengenali mereka..
the one that I claim as my besties..
aku nak kenal mereka lagi..
lagi dan lagi..

I know,
walau berubah macam mana sekalipun,
still akan ada that kanak-kanak ribena punya sifat dalam diri kami..
walau berubah macam mana sekalipun,
kami tetap EIFJAN..
there's no other person resembles EIFJAN..
the one and only EIFJAN..

walau kami mungkin tak kenal each other 100%,masih banyak yang perlu diselongkar,tak berkepit 24/7, have new friends,have our own life,
we are still the unique EIFJAN..

yang aku tahu,
I LOVE EIFJAN..
hellooo they're my treasure kowt!
besties till jannah insyaAllah..
xoxo



p/s: mampus aku kalo dyorang baca semua ni..haha..
to my EIFJAN..jangan bagitau saya kalo baca seme ni..
senyap2 sajooo..hehe
and,mohon maaf atas salah silap selama ni..
million thanks to all of you..
always know that all of me love all of you..
;)

wallahua'lam..



Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com