Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : August 2015

Thursday, August 27, 2015

Travel Diary~ 2 Days in Thailand

Bismillahirrahmanirrahim..

Hey peeps!
Ohayou gozaimasu!
Arunsawad!

hmmm..just got back from Negara Gajah Putih..apa tu?
Thailand opkosss~



oh yeah ekceli xjauh mana pun..over river Golok je..hahahh
tapi kali ni special sebab I've stayed there for 2 days..
lagi luas laaa pemandangan dia, pemerhatian bout kehidupan org2 di sana..

Ekceli dah lama nak bertandang ke sana dgn family..tapi asyik tangguh2..ambo pun bukannya selalu cuti pn kan..last2, plan ngn ciksu n poksu utk pegi je sana sorang..senang..haha

so, 170815 tengahari, ciksu datang amik den sesambil pickup hokkaido cake utk servis delivery dy..
and then, benda first yg nak kena settle, hal2 imigresen opkosss..
aku perhati je org2 kat situ buat keje..hihi
scan muka, cop2, etc..


pastu, masuk Thailand, pegi tolong dy hantar those hokkaidos kejap, then head for SOMTAMMM ohyeah ohyeahhh~


Somtam ori Thai mari ni seyesly pedas gilos nak pengsannnn!!
sambil makan, sambil lap air mata, sambil lap hidung..hahahhh
tapi addicting oihh!
suap punya suap,,dahh abess..haha


haa yang ni pulakkk,,species kulbelog tu haaa..tak pun,,cataim tu..hiksss
cumaaaa..yang ni bekas dia gedabak besauuu..mau kembung perut nak habiskan..
tapi sebab pekena dgn somtam tuuu,,haa berbaloi laaa..
dah laa harga dy 300 baht je..kalo kat sini, kulbelog 1 cup kecik cenonet tuu je dah RM3..
ish3

then, balik rumah ciksu dekat Lubuk Sama..
first time jgk sampai rumah dia nii..rumah kampung style laa..
tp best sebab keliling rumah banyak pokok buah..nak menitik ayaq liuq oiyy tengok buah2 tuu..pehhhh

duk kejap tu,,borak2, then solat asar,, aku ajak ciksu gi cari handbag n pijamas..
first, pi tuka duit dr RM kepada Baht dlu..
tuka RM60, dapat 501 Baht jea..rugi RM9..sobsss

tapi part ni best!!
omaigoddd boleh gila seyes tengok pijamas comey2 kiut2 tuuuu!!
aku sendiri pun,,sekali nak yg ni..pastu nak yang tuu..pastu ehhh yg ni pun cantikkk!!
haha pompuan bila dah shopping..
 last skali aku hangkut bawak balik pijamas 200baht a.k.a RM20..

pastu pi shopping handbag untuk Ikanur EIFJAN..tapiiiii!!!!!! sis pun tergoda sama nak beli handbag..haha..ya ampunnn! naseb baik iman kuat lagi..hahahh

pastu pi ronda2 bandar Golok ngn ciksu n sepupu ceq,Danial..
naik moto aje, helmet tak yah ada pun xpe kat sini..dyorg xpentingkan sangat tep helmet..sbb dyorg nak tengok muka,kut2 pengganas ke apa kan..

cakap pasal pengganas, korang boleh nampak askar ada di mana2 sajaaa.. bawak senapang besar..pakai baju tebal2..ishh kesian pun ada..mesti panas kan..huhu
tapi, dah kerja kan..tho ada orang pernah cakap..

" Jangan cakap tu KERJA..nanti awk rasa terikat dengan manusia..
Sebaliknya, cakap tu AMANAH..so awk akan rasa terikat dengan Allah, buat kerja kerana Allah..insyaAllah.."

pastu pada malamnya,ciksu ada share cerita pasal kawannya yg terpaksa kawen selepas termengandung di luar nikah..
pada awalnya agak terkedu sebab tak pernah counter hakikat camni ngn orang sekeliling kan..bese dlm novel, dlm drama camtu jela..
huhu..
pastu yang lagi sedih,,bila si suami yang dulunya berterabur janji2 manis diberi, tetibe lepas kawen, sanggup jadi kaki pukul isteri..
Allah..sanggupnya kan?
membuatkan aku jadi takut nak kawen..

well, opkos laaa Allah kata lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya..
tapi,,hmm ada jugak tertinggal sedikit sisa2 insecurities tuu kan..
rasa takut tu ada la jugak..tak sanggup nak bayang kalo benda ni jadi kat diri sendiri..huuuu naudzubillahi min zaalik..

okay done lah hari pertama..
move to second day yeahhh!!

second day, start dengan bila berkumandangnya azan subuh..
first time dengar azan subuh yang disahut oleh anjing..
yes, anjing..
membuatkan aku terfikir, bahawa haiwan pun punya fitrah sebagai hamba Allah..
kita?
seringkali lupa..
Allahuakbar..astaghfirullah..

lepas tu, aku menyaksikan ciksu menguruskan anaknya untuk dihantar ke tadika..
terus, apa yang special? bukannya tak pernah lihat mak kita uruskan kita ataupun adik2 sebelum ke sekolah kan?

haaa..
yang specialnya, bila ciksu ku yang berusia sama denganku, menguruskan anak!!
dari kejutkan Danial dari tidur, mandikan dia, pakaikan dia baju..
ya Allah..seorang ibu pada usia 21 tahun..
aku? bersediakah aku?
sudah sanggupkah aku menempuh kehidupan itu?

Airilshah Danial ;)


cehhh kalo kawen nak pulak kan?urus anak?
haaaaaaaaa~~~~
kalo masih ragu2 dengan diri berkenaan hal yang itu, baik fikir semula..siapkan diri semula..
INGAT! suka baby tak bermakna pandai menguruskan baby..tahu menguruskan baby tak bermakna mampu menjaga anak..
jeng jeng jeng..
bukan semudah itu uols..bukan semudah itu..
saja nak menakutkan kan..haha
pastu kan, bergaul dengan geng ibu2 muda ni, kebanyakan masa mereka bercakap berkenaan anak masing2..berkenaan susu, berkenaan pencapaian anak..anak yg ini dah boleh baca ABC..anak yang ini dah boleh baca Alif Ba Ta..
omaigooodddd rasa macam aku jauh lebih muda kalo nak dibandingkan dengan mereka walaupun kami sama umur..
rasa macam, dunia apa yang aku masuk ni?
aaaa ai kenot brainnnnn hahaha

tu tak termasuk lagi bab mengurus rumah tangga sendiri..
seyesly said, walaupun kau pandai masak, walaupun kau pandai kemas rumah, dia tak akan pernah sama bila kau perlu uruskan rumah sendiri.
kerana kau masih punya queen of the castle iaitu your MOM..ada certain perkara yang kau masih bergantung pada ibu..
tapi, kalo kau uruskan rumah sendiri, kau bertanggungjawab SEPENUHNYA..yes of course under your husband jugak laa..sebab dia yang paling atas kan..

ishhh panjang pulak bab rumahtangga kan..haha

pastu,pergi ronda2 naik moto lagi..
seram jugak sebab jalan2 kat sini memang dipenuhi motor..pastu agak risky sket..
kalo xberani, xboleh nak survive sangat kot..huhu
ternyata, kehidupan warga tempatan ni majoritinya bergantung kepada motor walaupun mereka punya kereta..

mungkin senang bergerak kot..
sampaikan motor tu kalo boleh sampai ke dalam kedai pun nak masuk..haha
urusan jual beli tuu hanya diadakan sambil duduk atas moto jea..

haaa nak cakap apa??hahahah
untuk hari ni,kita mula dengan makan Kau Man Kai..
haha mende apa lah tu kan??


nasi ayam je sebenarnya..hahahhh
pastu, makan durian selat plakkk


jeng jeng jeng sedap baq hangggg..rasa dia masam2 manis giteww..
aroii ching ching!!
ahaksss

pastu, sambil makan tu, sambil layan tv thai yg aku xpaham sepatah haram,,haha,, sambil tu jugak laa bersharing moment dengan ciksu..
tanya2 skett apa perasaan kawen muda ni kan..
dan jawapan yang diberikan tuu mengejutkan jugak laaa..

ciksu cakap, tak best sangat punn kawen muda..
setakat menghalalkan hubungan, pastu ada teman hidup, pastu ada orang jaga..
elehhh awal2 jea best katanya..lama2 dah jadi biasa dah..hidup diteruskan..rutin diteruskan, dengan bebanan tanggungjawab yang makin bertambah..

nasihat ciksu lagi, habiskan belajar dulu..enjoy dulu hidup single ni..kita baru 21tahun..panjang lagi jalannya, insyaAllah..
yang penting, berbakti kepada parents puas2 dulu..
elehhh boleh je kan berbakti pada parents walaupun dah kawen?

iyaaa tak dinafikan..tapi dah tak sama..
TAK SAMA..
;)

Pastu, kami bersiap untuk lunchhhh!!
tapi sebelum tuu aku ajak ciksu photobomb di rel kereta api yang dah di transform jadi kawasan rekreasi..sebab ciksu cakap dulu tu rel keretapi yg datang dari Malaysia..sekarang kan dah takde..so, dimanfaatkan laa rel ni..

nah belanja gambar skettt!!
pastu,, perut pun lapar, heading to Chim chum restaurant!!
kita berbakar2 lah tengahari ni..

for RM15, we got thissss..
dekat 2 jam jugak laa bertapa dekat restoran ni..hahahh


tadaaaaaaa mau pecah jugak aaa my tummy..haha

kekonon pandai buat somtam je tuuu..hahahh

 lepas melantak tuuu,, time to head back to Malaysia..cehh bajet jauh gilos je kan melancong..kah3

tak kisah lahh..yang penting apa yang kita dapat kan..
betullah orang kata jauh perjalanan luas pemandangan..
kena banyak2 masuk dalam kehidupan orang lain, selami kehidupan orang..
so that kita boleh ambil pengajaran, dan keluar dari zon selesa..
bukan sekadar selesa di rumah sendiri semata-mata..

Buka mata..buka minda..buka hati..

Wallahua'lam..



Saturday, August 8, 2015

IKHLAS + REDHA = KETENANGAN




Fara menutup laptop sambil mengesat sisa2 air matanya. Dia baru sahaja selesai menonton filem Cinta Paling Agung yang di 'share' oleh sahabat karibnya.

Sesuatu terdetik di hati..

"Ya Allah..tak sanggup rasanya berada di tempat Miza tu..cemanalah rasanya dicurangi..sesedap rasa je suami dia minta kawen lagi satu..masa mula2 kawen punya laa berterabur janji manis..huh!!"

"Seram pulak nak kawen lepas tengok Cinta Paling Agung ni.."
*Tweet sent*

...
Pada malamnya, Fara meminta pendapat Inche Tunangnya tentang hal ini.. yang mana tidak pernah gagal memberi pendapat yang matang dan membuka minda..
well, mungkin saja nanti dia dapat melihat dari sudut yang baru?

^^

"Nak tahu takkk..tadi kannn..sy tengok cerita Cinta Paling Agung...pastu kaannn.."

"Pastu??"

"Pastu kann..tetiba rasa seram nak kawen..hehe"

"Errrkk!! pulak dahhh..hahaha"

"Entah..mungkin sebab banyak kali gak kes ni berlaku depan mata..well, ada kwn generalizekan laki bese akan berubah around 35-45..seram lah..huhu"

"Hmm..susah jugak nak komen..pastu cm mane nak bg hilang rse seram awok tuu?

"Hmm..entah..abam dokter prescribe laa ubat..haha"

"Hmm..ubatnya kawen je lah..haha"

" Iyaa keeee..mujarab ke ubat tuu??"

"Bergantung pada keikhlasan untuk kawen..kalo super ikhlas, insyaAllah super mujarab..hehehe"

"Eleehhh..sebelum kawen aci aaa gitu..plus, susah pulak nak dapatkan ubat tu..toing3"

"Takpe..biar rasa susah dulu..orang tak merasa susah xkan tahu harga kesenangan..percaya lah.."

"Okay noted..haha"

Hmm..mungkin betul jugak apa yg dia kata..
KEIKHLASAN..


...

2 hari kemudian, Fara terima whatsapp dari sepupunya, yang juga mengalami nasib yg sama. Cuma mungkin ceritanya lebih parah. Kerana dia hanya tahu dia dicurangi setelah suaminya selamat menikah lagi satu..

"Fara..akak rasa kan.."

"Ye kak..apa dia?"

"I think I should let those things go.. Akak taknak lagi hidup dalam keresahan..I don't mind to take the step to apologize..it's okay..I've decided to forget those things..I choose to redha.."

"Subhanallah..are u sure? Alhamdulillah..after 2 years, sis.."

"Hmm..2 years is enough I guess? Akak nakkan ketenangan..lebih2 lagi akak ingat nak pegi buat umrah hujung tahun ni nanti..kalau dengan kemaafan ini mampu buat akak tenang,insyaAllah akak redha"

"Allahu..semoga kebahagiaan ini berkekalan, sis..doa Fara sentiasa mengiringi..insyaAllah.. ;) "

Subhanallah..begini rasanya apabila doa yang sekian lama dipohon dimakbulkan..alhamdulillah..

Betullah kata tunangnya..KEIKHLASAN..ikhlas itu mampu meredakan keresahan jiwa..yes..memang payah untuk redha, untuk ikhlas..tapi tidak bermakna kita harus biarkan diri kita dirasuk kemarahan sampai bila-bila..kan?

Hmm..mungkin rasa takut akan perkara itu terjadi pada dirinya itu masih ada..tapi dia lebih percaya akan perancangan Yang Maha Esa..

Dan mengalirnya airmata kesyukuran bersama pujian kepada Yang Maha Mengasihi..
;')




Wallahua'lam..

P/s : My first short story..too short,I say??haha..do comment for improvements..thanks alls! ;)
Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com