Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : November 2014

Sunday, November 30, 2014

Judgemental

Bismillahirrahmanirrahim..

hey peeps!
uuu hari ni first time aku dapat siapkan lab report tanpa stress,tanpa rushing langsung..
yeay me!ihikss

so nak curi masa sikit untuk cerita pasal sesuatu yang baruuu je jadi kat aku semalam..
ekceli part of it dah lama dah jadi..
tapi semalam tuu aku rasa dahsyat sikit sebab kepala aku memang dah sedia tingtong,tetibe ada laa 2,3 orang main nak cucuk angin plak..
ohgoshh Dia je yang tahu betapa nak meletopsnyaa aku semalam..
sejak aku masuk usim,aku dah boleh laa kawal baran aku ni sikit..
yang mana bertahun lamanyaa aku tak mampu nak kawal baran aku ni haa..
yet,kalo aku tengah tension,tetibe mai uji sabar aku sesedap rasa perisa epal dia je,
mintak maaplaa jawabnya..

JUDGEMENTAL

haha..aku rasa nak smirk 1000 kali..
sebab aku sendiri pun sebenarnya tak boleh lari dari sifat ni..
so anggap sajoo ni adalah pesanan untuk diri aku sendiri..
andai bermanfaat,boleh la nak bawak balik..
andai tidak,tinggalkan sajoo d wall inche blog nii..

entah..
maybe being judgemental is the fitrah of every single person in this world..
just the difference is;on how do you judge people..
is it a good judgement,or a bad one..
or maybe should I say,,
between husnudzon and su'udzon?

oh yeah..
maybe I wanna stress about the bad judgement..
oh no!it smells stinks already..ahahh

MANAGE OUR JUDGEMENT IF WE DON'T KNOW ANYTHING..
DON'T BE SO PARANOID

oh truly no more to disagree..
satu je laa aku nak sebut kat sini..

kita tak boleh nak expect orang lain pun sama situasi dengan kita..
kita tak boleh nak expect orang lain punya masa free yang sama ngan kita..
kita tak boleh expect orang lain xde kerja,hanya duk guling2 senang lenang atas katil jea sepanjang hari..
kerana hakikatnya,
mungkin orang lain ituu tengah lemah badan letih baru balik dari apa2 program ke,meeting ke,discussion ke..
mungkin juga orang lain itu tengah merangka list kerja,assignment yang sedang beratur panjang untuk diselesaikan..

so,apa hak kita nak memaksa orang lain ituu selesaikan tugas yang dari awal tidak ditentukan untuknya?
hablumminannas here please peeps!
be considerate la sikit..
aiyooo

haaa yang paling aku tak tahan,bila terdengar ada suara2 sumbang yang berkata;

"eleeehhh..kau takpe laa..masuk sekrefast ada elaun.."
-________-"

elaun kepala hotak kau!
oppsss maaf terlepas bahasa kasar plak..
kan dah tambah busuk dah wall aku ni..
toing3

humm..
rasa nak tergelak pun ada dengan judgement orang ni..
KALAULAH berpersatuan ni memang punya elaun,
dah lamaaaa aku takyah nak fikir pasal duit tak cukup itu ini..
dah lamaaa my collegues takyah fikir pasal duit minyak untuk settlekan paperwork,beli barang jualan la bagai..
dan yang paling penting,
konfem aku lah yang first sekali mintak nak join..

tapi tidak wahai kawan2 aku semua..
especially yang bawa mulut ituu..
kami semua berpersatuan bukan kerana duit walau sikit pun..
tidak sama sekali..
kami berpersatuan untuk bantu fakulti kita..
untuk bantu student fakulti kita..
yang paling penting,
kami berpersatuan untuk memperbaik,too improve ourselves..
too improve our softskills..
too improve everything..
coz we know,
these thingy is very important for us out there..

so please..
stop judging without facts..
udoh2 ler judge yang bukan2 tuu..
kalo tersebar perkara tak betul,
kan dah jatuh pada fitnah?
kesian..

p/s: and please,be sincere in doing your work..jangan nak tunggu elaun,komisyen la bagai je..kerjanya macam hampeh!
oh my Allah..
astaghfirullahal'azim..

wallahua'lam..

Tuesday, November 25, 2014

Who Knows Who?

Bismillahirrahmanirrahim..

hum..pepetang hari blogging.
well,esaimen siap awal,so may I allocate some moments to share something here?
hikss
ohh ekceli memang ada nak share something pun,just,,dah lupa la plak input nyaa..
tengoklaa lain masa..
-err kenapa aku rasa macam dah banyak je entry yang dah aku tunda..huk3-

okay dah2 la delay masa..asyik2 nak tulis entry panjang2..capek deh mau bacanyaa..
aiyooo
:P

Just recalled back what I've read before..

"kau rasa kau cukup kenal diri kau ke?
mana kau tau kau nobody?
mana kau tau yg u're not worth to get the best?
mana kau tau kau tak setanding dengan those people?"

krik3..

"U know what..?
u've only looked at yourself twice..just twice..
first,bila kau tengok cermin..
second,bila kau tengok gambar kau atau video kau what not la kan..
tapi,
aku yang ada dengan kau hari2,aku yang tengok kau hari2..
I saw U when u're crying..
I saw U when ur eyes are blinking like stars when u're talking bout love..
I saw U when u're laughing like crazy when we make jokes..
I saw how U do ur work,assignments,tasks n so on..
I saw U on how U deal with your problems..
I saw U when u're stressed about ur friends in the secretariat or whatever..
so,cukuplaa salahkan diri sendiri..
U did the best..
you yourself deserves the best..
everyone deserves the best..
kekadang,kita perlu jugak do something to ourselves..
tanpa menghiraukan orang lain..
tanpa menghiraukan apa orang akan kata..
well helloo!kalo nak puaskan hati semua orang sampai bila2 pun takkan dapat laa..
reward yourself sekali sekala..
buat je apa yang kau rasa betul..apa yang kau yakin..
oopsss!asalkan tak melanggar syariat whatsoever lah..
well,tak semestinya apa yang semua orang buat,dan kita tak buat,,itu perkara betul..
dan tak semestinya apa yang hanya kita yang buat,itu salah..
so,take the risk..chin up n go forward!"

*lap air mata

yepp!so true..
just,of course the one and only who knows everything about us is Allah..
never think twice to weep to Him..
;)

wallahua'lam..

Sunday, November 9, 2014

Drops

Bismillahirrahmanirrahim..



Sebelum mula manulis,kena tarik nafas dulu..
kena bertenang dulu..
taknak menulis pakai emosi..
haha

kenapa?sebab aku rasa entry sebelum ni tersangatlah terasa bahang emosi dia..haha
well,bila dah menulis time kepala tengah tingtong,camtuu laa..
sorry for my bad.
terlalu emosi menyuarakan kehambaran mahasiswa..
terlalu tergesa2 untuk mempertikaikan mahasiswa..
till something happened to my roomate,and her lines keep buzzing in my ears..

"kalo aku cakna sekalipun,perlu ke aku tunjuk kat semua orang?"

ooh that managed to open my eyes..
because I'm also one of them..
yet kenapa aku nak persoalkan orang lain kan?

aku bukan jenis orang yang mahir berdebat bumbambumbam depan orang ramai..
aku bukanlah seorang yang lantang menyuarakan sesuatu..
aku seorang yang menggigil tangannya ketika berada di khalayak ramai..
dan,
aku jenis bekerja dalam diam..
apa yang aku tahu,aku buat kerja..
and maybe that is why I'm not interested in MPP thingy..
because I'm not da one who have the guts to speak out my voice publicly..
my style,jumpa that specific person,settlekan sendiri..
that's me..

although bro razif hav said,

"Nak jadi pemimpin, kemampuan berkomunikasi dengan baik itu cuma satu bonus, bukan keutamaan. Apa yang penting, apa yg diucapkannya ada 'roh' yg tersendiri. Cuba dengar ucapan Mahatma Gandhi. Ucapannya biasa tapi auranya berbisa. Pemilihan ayatnya ringkas tapi tepat dan padat."

entah kenapa,dalam pada aku bersetuju dengan kata2 tu,aku masih merasakan yang aku tidak punya kemampuan untuk itu..
biarlah..
let the time decide..
yang penting,sekarang aku tidak punya rasa to get myself in that MPP thingy..
though lots of people encouraged me to do so..
toing3
terasa gila kuasa..though it is really3 not like that..humm

and oh,no worries..that entry is still exists..
aku takkan delete kut,cz that shows my journey in writing..
for me to review back..
hikss ;)
biarlah tulisan yang tidak matang itu kekal di situ..
biarlah tulisan jiwang karat itu keka di situ..
tiada apa yang nak dimalukan..
mungkin..

okay cukup pasal tu..
for now, aku nak set my mind,
lepaaassss je abes sesuatu program,atau terlintas jea nk tulis something,
aku kena terus tulis,
so that isu itu still hangat n fresh to be written..
hope so..hee

...

alhamdulillah hari ni aku attend satu bengkel multimedia organized by sekrefast..
wait!
I'm not going to say a thing about those photoshop and vegas thingy..
but then,I'm gonna say something on what is buzzing in my mind from that bengkel..

-prof's word during da closing ceremony-

yeah.

She did say something about;

4 Drops Needed To Give Victory To Islam

seems nice,right?
okay,just briefly..

1. DROP OF TEARS
*well,I don't really remember the real story..but it's about a sahabat nabi who had waken up his army and asked them to berdoa dan merintih kepada Allah..
"kalau kita kalah esok,aku akan salahkan kamu kerana tidak menangis kepada Allah.."
owh seyes this dropped my jaw.
nak yang bikin lagi ternganga?
bila prof mention pasal remaja dan belia pada hari ini yang bukan mengeluarkan air mata kerana Allah,tapi sebab tengok hindustan,sebab tengok drama korea,sebab masalah cinta..
katanya,bukan tak boleh,tapi itu menunjukkan berapa harga air mata kita..
haa..double jaw drop. :O

2. DROP OF SWEAT
*kita sebagai khalifah Allah,tidak lain tidak bukan dilahirkan untuk beribadat dan berjuang di jalan Allah..so,tiada sebab untuk kita merungut letih dan sebagainya kerana Allah beri kekuatan kepada kita untuk berjihad di jalannya..agak malu kerana aku selalu merungut letih dengan hidup sebagai seorang mahasiswi..sedangkan itu sememangnya sudah menjadi tanggungjawab kita..
be strong!

3. DROP OF BLOOD
*okay yang ni agak seram untuk aku huraikan..
menitiskan darah dalam perjuangan.
Allahu..aku tidak tahu sama ada aku mampu..
beruntunglah mereka yang syahid di jalan Allah..
subhanallah..Allahuakbar..huhu

4. DROP OF INK
*this point is the most crucial thing..
kenapa?
kerana pepatah Arab ada mengatakan; 
"mata pena itu jauh lebih tajam daripada mata pedang.."

apa yang dihuraikan dalam point ni sangat beri makna kepada aku yang sedang berjinak2 dalam dunia penulisan;though just by blogging..
(for now,insyaAllah)

prof cakap,jari jemari kita lah yang menentukan sama ada apa yang kita tulis itu untuk menyampaikan mesej Islam ataupun anti-Islam..
kita sendiri yang menentukan sama ada kita menggunakan teknologi itu untuk mendatangkan rahmat kepada diri dan umat Islam,atau memburukkan imej Islam..
kita lupa bahawa,andaikata tulisan kita berjaya mengetuk hati seseorang,rahmat Allah dan pahala mengiringinya..
kita juga lupa..
terkadang kita menjaga adab di dunia realiti,tetapi kita lupa untuk beradab di dunia maya..
terkadang juga kita lupa untuk menjadi professional di dunia media..
ada juga yang terlupa untuk menjaga maruah diri di media sosial..
sesuka hati menulis luahan perasaan,kemarahan and bla3.
so,with all those forgotten thingy,do we really think that our drop of ink manage to bring victory to Islam?
Subhanallah..Allahuakbar..

seyesly,walaupun pesanan tersebut hanyalah ringkas,hanyalah berbentuk 4 titisan,tapi maknanya tersangatlah dalam..
at least,bagi aku..

membuatkan aku terfikir,apa niat sebenar aku menulis?
apa niat sebenar aku belajar multimedia?
apa niat aku dalam mendapatkan kemahiran itu?
adakah untuk suka2 yang sememangnya hanya sia-sia?
atau untuk menyumbangkan sesuatu kepada Islam?
Astaghfirullahal'azim..:')
opkos kena tajdid niat sentiasa..

moga Allah redha..
wallahua'lam


Tuesday, November 4, 2014

A Leader??

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..
okay sebelum masuk topik,jom sapu sampah sket kat inche blog ni..
coz tiup habuk is too mainstream..haha
humm,dah lama tak menulis kat sini walaupun saaaaaaangaattt banyak benda yang nak aku kongsi..

busy?
entah..
macam aku sorang plak yang busy kan..
tapi seyesly sem ni macam tak rasa sangat masa berlalu..
tetibe,,eehhhh dah lepas midsem break dah pun..
exam pun tengah beratur panjang..
kuiz dah start..
tetibe bab2 dalam setiap subjek dah nak sampai ke hujung2 dah..
yet,

"APA JER YANG AKU DAH BELAJAR NI?"
"APA JER YANG DAH MELEKAT DALAM KEPALA AKU NI?"

Ohh seyesly!!
I'm deeaaaadddd!!!
Terasa jawatan sebagai Executive Committee in Bureau of Academics dalam SekreFaST (which stands for sekretariat fakulti sc n tech)(and ohh I know its cool..haha) ni satu beban yang besar buat aku..
terasa alahh bestnyaa tengok dyorang yang tak terlibat dengan apa2 badan pelajar ni..boleh fikir pasal study jea..takyah nak pening2 kepala fikir meeting,program,meeting lagi,program lagi..
huhuhu

Tapi aku taknak salahkan penglibatan aku dalam SekreFaST tu sebagai penyebab aku terhimpit..
sebab aku tau aku memang dilahirkan untuk jadi pemimpin..
dan,
sebenarnya kita yang menentukan sendiri jalan hidup kita..
kita sendiri yang putuskan sama ada berpersatuan itu sebagai satu penghalang kejayaan atau sebagai batu loncatan untuk menjadi ke arah yang lebih baik..
yang paling penting,

"AKU BUKANLAH SEORANG YANG BOLEH DUDUK DIAM"

Aku tak rasa aku boleh hidup dengan hanya mengadap buku 24/7..
oh seyesly thats not me babe!

humm..tetibe rasa semangat melonjak naik plak..
oohh aku sayang inche blog!
ihikss 

alang2 cakap pasal pemimpin,
nak sentuh sikit kut pasal pilihanraya kampus yang tengah dalam proses skarang ni..
okay sebelum tu,allow me to smirk selori to those keyboard warriors..
seyesly you guys are sooooo low class der!!
amenda wey setakat sembang kencang kat laman sosial jea??
setakat nak hentam orang itu ini..
tapi,,bila dicabar untuk terajui kepimpinan universiti,kau menyorok kat belakang skrin laptop..
tak rasa malu ke?

kenapa aku cakap macam ni?
kerana aku tengok PRK kali ni tersangat sangat sangatlah hambar,sejuk,beku,tiada sambutan.
letak je nama terus menang..
what der??
mana pergi semangat persaingan?
mana pergi semangat kepimpinan?
adakah tiada agenda dalam kepala setiap mahasiswa untuk menaikkan taraf mahasiswa universiti sendiri, untuk bantu sesama kita?
shame on you..

humm..
I know that I'm too, not so good in those thingy..
but at least I'm trying..in SekreFaST..
lantak laa orang nak perli ke apa ke,,
kita je yang tahu apa yang kita nak..
kita je yang tahu apa kerja kita..
being one of the member in that family is surely a precious thing for me..
surely had taught me a lot..
walaupun kami baru 5 bulan bekerja bersama..
thats why,
aku pelik,aku annoyed,aku tertanya2..
mereka ni tak teringin ke rasa "that something" bila berpersatuan??
yang memang takkan dapat dengan hanya mengadap buku..
huhuhu

hummm bila tengok balik tajuk entry "Aku ingin menulis" ni,then baca balik apa yang aku tulis,terasa macam lari topik jea..haha
tukar tajuk lah..lain hari aku cuba back to the right track..thehehe
dah kureng mood nak tulis pasal tajuk asal..haha
sorry :P

till then,
p/s: andai terlintas di fikiran untuk berbuat sesuatu kebaikan,go for it..don't hesitate.. 
;)


okay aku tahu ini poyo tahap infinity..wekss XD




Hadits Abdullah bin Umar ra. Bahwasanya Rasulullah saw bersabda: “setiap kamu adalah pemimpin yang akan dimintai pertanggungjawaban atas kepemimpinannya. Seorang amir yang mengurus keadaan rakyat adalah pemimpin. Ia akan dimintai pertanggungjawaban tentang rakyatnya. Seorang laki-laki adalah pemimpin terhadap keluarganya di rumahnya. Seorang wanita adalah pemimpin atas rumah suaminya. Ia akan diminta pertanggungjawaban tentang hal mereka itu. Seorang hamba adalah pemimpin terhadap harta benda tuannya, ia kan diminta pertanggungjawaban tentang harta tuannya. Ketahuilah, kamu semua adalah pemimpin dan semua akan diminta pertanggung jawaban tentang kepemimpinannya.

wallahua'lam..

Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com