Posts

Showing posts from 2013

Yes..I Miss You :')

Image
Bismillahirrahmanirrahim..



Truly..now i know how it feels..now i've learned about a feeling called 'rindu'.. aku belajar erti شوق.. yes,he's da first..xpernah2 aku rasa rindu kat orang macam aku rindu kt dia.. and yes,untuk jiwang2 luahkan rindu cenggitu je,,that's not me..crazy though tetibe pi cakap i miss u kat orang..ahhaha then,what should i do??

baru tau cemana susahnya jaga hati kan?? cemana xkeruan hidup kan?? baru laa tetibe rasa nk cepatkan kan??haha da buang tebiat ke apa musim2 exam ni duk rindu kat orang?? well,,time2 stress ni laa nk buat mende luar alam kan..haha sbelum ni okay je dalam menjaga hati ni.. boleh tahan lagi xcontact lama2.. but then kenapa sekarang aku bleh rasa mende2 cenggini plok ek?? takkan la da fallen kut?? aku bukannya love him pun lagi..not until akad..i guess??heee adoyaii parah sudah.. astaghfirullah..
time kecik2 zaman skolah,aku anti couple..say no to gewe.. sampaikan ada geng "no couple under 18" or simply called NCU18 which now kno…

Vitamins For Soul~

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
pergh punya la lama takes time nk tulis entry baru ni..hati ni meronta2 nk share ilmu2 yg aku dapat ni..well, sharing is caring kan..tapi,,tuuu lah..kebizian melanda..hujung2 sem ni seme esaimen datang menimbun.. dgn munazoroh (debat) nye..presentation itu,,presentation ini..esaimen itu,esaimen ini..test juga tidak lupa utk turut menggunung..xmasuk program2 selain akademik lagi.. errr~~termengeluh plok.. astaghfirullah.. hehe izan,aku curi sikit masa utk menulis.. err~~boleh plak curi masa yer plus,tangan ni pun da lama gatal nk menulis..hikss
kali ni nk share something yg aku dapat time pegi talk @ ceramah @ program seme2 kat usim ni..well,1 thing aku suka duk kat usim ni..sokmo ada program ilmiah..bleh laa cari vitamins for soul sket..idokleee terperap ngn esaimen n test nye.. well done!banyakkan program lagi yep..thehee
to break the ice,nk citer pasal talk from ustaz kazim elias time c-fest(convo festival) ritu..tajuknye ehem ehem ehem.. "cinta vs cita-cita"…

Family Day iChemTech 2013

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. heyy!!heyy!!heyy!! wassup pals?? i'm in a veryyy excited mode to share something precious bout ichem's family day this year..

family day kali ni merupakan family day pertama utk ktorang dak2 first year..n wajib diadakan setiap tahun,organized by 2nd year student.. ktorang pi berfamily day smpai ke bentong,pahang drp nilai,n9.. masuk hutan!!bertepatan ngn tema dy "chemists friendship with flora & fauna".
pagi sabtu tu,23 nov,bas bertolak around 8 ke bentong..atas bas tu,,apa lg keje nk buat ble da puas borak..tido je la kan?haha smpai2 je nmpak signboard bapak besor tertulis dusun eco park tu.. okay mcm scary je bila bas masuk kt jalan sempit jiddan tu..curam plak tu..alhamdulillah xde selisih ngn kenderaan lain..kalo x,xdpt den nk nolongnye..uhukk
then,journey xabes kt situ je,kna naik trak plok..dy punggah ktorg naik atas bukit tu..mmg sebijik cm rollercoaster dh..bergoyang kiri kanan..haha
credit to arep
then,smpai sana,masuk barang dlm dorm,sola…

Interview Rakan MPP

Image
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
hey hey hey!! kali ni nk citer pasal interbiu as a rakan mpp.. yes..mpp,,majlis perwakilan pelajar.. yg bese org panggil hamba mahasiswa..kwang3 tapi,,as a sekretariat aje laa..bkn mpp betul..lek a luu..baru 1st year kan..hikss nampak laa keinginan tu kan..haha
aku djemput utk menghadiri interview as a sekretariat dlm biro akademik dan pembangunan intelek.. at first,macam nk join je time senior post borang dlm fb tu..tp pikir balik,biarlah..then nk djadikan crita,,ritu aku terserempak laa ngn senior ichem sorang ni time nk pi kelas..n she's da mpp..dy laa yg tanya aku,,nk join x sekretariat jadik rakan mpp.. then aku kata humm,,maybe boleh kut..nk try2.. then dy amik number aku,then jemput pi iv.. katanya aku berpotensi..berani suarakan pendapat..err,,ye ke??hihi
sebenarnya sebelum ni aku da pernah jd jentera utk prk senior ni..time tu da doc ckp la yg dy cm berat hati gitew..
"kenapa farah?" "ritu farah tnya dy pasal ichems,then kenal thru situ laa..knap…

Si Manis Pavvy Pavlova

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
heyy3!!chef farah is back!!hiksss okayy kali ni nk share resepi pavlova.. aku baru berkesempatan nk buat mende alah ni tadi though planningnya sejak zaman tamhidi thn lepas lg..haha
well,,i know seme org kind of da pernah buat mende ni.. tapi,ada ai kesah??nak share jgk resepi,,xkira!!hihihi
nk share 1 peristiwa berharga jgk sepanjang baking mende ni..sat lg noe~~ ;)
Ingredients :
4 biji putih telur(make sure jgn ad secoet pun kuningnya yep) 3/4 cawan gula kastor(kalo nk kurg manis,1/2 cawan pn da cukup) 1 sudu kecil cuka makan 1 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil esen vanila whipped cream buah2 yg masam mcm strawberry,kiwi,peach etc potong dadu..
hah!!itu ajo ler bahannye..simple je..tp bajetnye blh tahan laa..tu yg berbaloi sket buat sndiri than beli kt kedai yg mencekik tahap hape dy pnye harga..
yg part whipped cream tu,boleh beli yg dlm kotak,then beat sndiri..around 3/4 cawan gitu la..tp kalo nk senang,guna yg mcm aerosol tu pom bolee..
How to make it :
1.pukul putih…

One word only..IKHTILAT

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni aku terpanggil utk berbicara secara senyap berkenaan ikhtilat.. kenapa? kerana aku tersentap bila melihat satu gambar seseorang yg kedudukannya tersangatlah rapat dgn seseorg yg berlainan jantina d sbelahnya.. sesiapa yg terasa,mohon terasa.. tujuan aku menulis ni bukan utk menghentam..tetapi untuk membetulkan keadaan..benda yg jelas salah,tetap salah.. so,sesiapa yg tersentap,aku mohon maaf..ttapi inilah kebenarannya..


ikhtilat..sesuatu yg sepatutnya semua orang dah tau.. okay sebelum tu,,ikhtilat ni maksudnya hubungan antara lelaki dan perempuan.. well,kita sendiri sebagai umat Islam sepatutnya alert dgn ikhtilat kita..
xusah bercerita ttg orang lain pn sebenarnya..aku sendiri pn pernah mengalami masalah ikhtilat ni.. contoh yg paling dekat,bila berdiskusi bersama muslimin.. tu okay lagi,sebab duduk atas kerusi seme tu,boleh dikawal lg.. tapi,,,bila bab bekerja dgn lelaki,pergi depan,belakang,kiri,kanan,dalam keadaan kelam kabut tu,,dah berapa kali hampir terla…