Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : 2013

Sunday, December 15, 2013

Yes..I Miss You :')

Bismillahirrahmanirrahim..




Truly..now i know how it feels..now i've learned about a feeling called 'rindu'..
aku belajar erti شوق..
yes,he's da first..xpernah2 aku rasa rindu kat orang macam aku rindu kt dia..
and yes,untuk jiwang2 luahkan rindu cenggitu je,,that's not me..crazy though tetibe pi cakap i miss u kat orang..ahhaha
then,what should i do??


baru tau cemana susahnya jaga hati kan??
cemana xkeruan hidup kan??
baru laa tetibe rasa nk cepatkan kan??haha
da buang tebiat ke apa musim2 exam ni duk rindu kat orang??
well,,time2 stress ni laa nk buat mende luar alam kan..haha
sbelum ni okay je dalam menjaga hati ni..
boleh tahan lagi xcontact lama2..
but then kenapa sekarang aku bleh rasa mende2 cenggini plok ek??
takkan la da fallen kut??
aku bukannya love him pun lagi..not until akad..i guess??heee
adoyaii parah sudah..
astaghfirullah..

time kecik2 zaman skolah,aku anti couple..say no to gewe..
sampaikan ada geng "no couple under 18" or simply called NCU18 which now known as EIFJAN,my besties ;)
but then,,bila da road to dewasa ni,baru nak kenal erti perasaan2 cenggini,,kind of susah jgk nk adapt..
haha..rasa macam budak2 plak duk rindu2 kan??
macam hape je..
dah tu nk buat cemana kan??thehehe

but something to be clear,
me n him,not gewe ekceli..
insyaAllah won't..
terus on da way to jalan yg lebih redha..
thats y kind of xmacam org lain..
kalo others,kalo rindu je,,call je la kan..or jumpa ke..
but not to me of course..
xreti..hihihi
n truly,,TAKUT jiddan plus NEVES jiddan,waitin for fatrah exam ni habis..
kenapa???
rahsiaaa laaa..ngeee

tapi,,rasa amazed jugak bila sensed yg orang tuu pun rasa mende sama..
once again,

"when hearts are connected,there's no need to say anything..they can feel it"

dah kenapa plak both tetibe demam,both rasa takut mengganggu,both rasa pelik,rasa something wrong??
xyah cakap..aku da faham..hiksss
bukannya nak tanya bila aku start exam..tp pi tanya bila habes exam,bila balik kampung..
xke pelik??
obvious surely kan..mihmihmih

hope both of us still boleh menjaga..
jangan ter hyper rindu plak udohleee..
increase le patience..
more du'a of course..

plus,hope both of us tabah..dugaan dalam study xkan lari though da ad dugaan hati..
mende2 berkaitan study yg bikin down tuu still ada..
lagi2 di hujung sem ni,macam2 melanda..
scary though..
dunno how my performance in this first semester..
hope everything will be okay insyaAllah..


"Allahumma yassir wa la tu'assir"
ameen :)

then terminat plak ngn lagu encik mimpi entitled rindukanlah nih..
perghh masuk jiwa laa..lagi2 tgh rindu orang ni..hehe


...

Ku Benar-Benar Sayang
Pada Dirimu Oh Kasihku
Janganlah Engkau Ragu
Pada Diriku

Dan Ku Berkelana Mencari
Harapan Yang Kita Impikan..
Dari Terbitnya Sang Suria...
Hingga Tenggelam..

Dan Ku Ingin Cinta Sejatimu
Dan Ku Ingin Harapan Hatimu
Oh Janganlah Engkau Bersedih
Oh Ikhlas-Ikhlaskanlah.. Hatimu

Rindu-rindukanlah Diriku
Sepanjang Hari-Harimu
Sayangku
Ku Adalah Milikmu
Sayangku 
 Ku Adalah  Milikmu Yang Kau Rindu..

Doa-doakanlah Diriku Di Dalam Hatimu
Di Dalam Nafasmu
Sepanjang Hari-harimu..

btw, asif jiddan..
post kali ni xbermanfaat..
sekadar menjadi tempat meluahkan perasaan..
huhu

wallahua'lam..
:)

Thursday, December 12, 2013

Vitamins For Soul~

Bismillahirrahmanirrahim..

pergh punya la lama takes time nk tulis entry baru ni..hati ni meronta2 nk share ilmu2 yg aku dapat ni..well, sharing is caring kan..tapi,,tuuu lah..kebizian melanda..hujung2 sem ni seme esaimen datang menimbun..
dgn munazoroh (debat) nye..presentation itu,,presentation ini..esaimen itu,esaimen ini..test juga tidak lupa utk turut menggunung..xmasuk program2 selain akademik lagi..
errr~~termengeluh plok..
astaghfirullah..
hehe
izan,aku curi sikit masa utk menulis..
err~~boleh plak curi masa yer
plus,tangan ni pun da lama gatal nk menulis..hikss

kali ni nk share something yg aku dapat time pegi talk @ ceramah @ program seme2 kat usim ni..well,1 thing aku suka duk kat usim ni..sokmo ada program ilmiah..bleh laa cari vitamins for soul sket..idokleee terperap ngn esaimen n test nye..
well done!banyakkan program lagi yep..thehee

to break the ice,nk citer pasal talk from ustaz kazim elias time c-fest(convo festival) ritu..tajuknye ehem ehem ehem..
"cinta vs cita-cita"
errkk!!yes..agak skeptikal..sikit2 pasal cinta..sikit2 pasal kawen kan??
beselaaa..isu anak muda skarang..

-_____________-"

tapi,apa yg aku dapat dr talk ni bukan sahaja pasal cinta n cita-cita..ada input yg sangat menarik..
hmm,apa yg utama,kita datang universiti ni matlamatnya adalah untuk belajar..mende2 lain tu sampingan saje..yep!!penting,,tapi xsepenting matlamat utama kita..kan??
kita akan hilang fokus kalo xdapat bahagi masa sebaiknya antara BELAJAR + BERPESATUAN + BERDAKWAH..

letak cinta apabila tiba masanya..jangan duk menggatai cari pasal,cari pakwe,makwe andai belum ready nk kawen..


jangan menghampiri zina dengan bercouple bagai tuu..pelihara segenap anggota badan kita..
kita nk ajak orang,ajak ke tempat yg baik2 saje..bukannye ajak ke tempat yg x elok kan..

plus,,Allah xjadikan 2 hati dalam 1 masa..
example : study + makwe(henpon)
keyword is = FOKUS!!

okay tuu yg pasal tajuk yg dberi..ni out of topic,tp sgt bermanfaat :

CARA-CARA MENGHAFAL AL-QURAN

1. 1 mukasurat,40 kali baca..
    -10 kali sblum zohor,10 kali sebelum asar,10 kali selepas maghrib,10 kali sebelum subuh

2. Tidak keluar malam
    -selagi tiada keperluan mendesak.perlu latih sejak muda.

3. Jaga pemakanan
    -pilih pemakanan,tempat makan,sape yg masak..the best is masak sendiri (if possible)

4. Jaga hubungan antara lelaki n perempuan
  -jangan ada makwe + pakwe..amaran keras!if n only if u nak hafal AQ tanpa    masalah..hati mau jaga beb!
 -jaga mata.

5. Jangan lawan parents.
    -cari redha ibu bapa.

pastu ada sikit reminder..
dalam hidup ni,buat sesuatu yg menggembirakan orang,bukan mbuatkan orang sakit hati..
pastu,kalo kita xtau or xpasti ngn keadaan sebenar org lain,jgn memandai nk fikir + cakap bukan2..nnti terjatuh ke tahap fitnah plak..nauzubillah..

lagi,,perlunya kita bina kerjaya dgn redha Allah s.w.t.jangan fikir kerjaya kita ni semata2 kerana hasil kecemerlangan n usaha kita sendiri sahaja..
ingat!!rezeki tu Allah yg tetapkan..rezeki bukan dari manusia..
noted!

...

second,
nak citer pasal forum "as-Syahid Ammar : Da'ie d Bumi Turki"..
forum ni adalah program besar yg first organized by biro akademik dan pembangunan intelektual (BAPI) d samping 'mimbar ilqa'' yg bertujuan untuk melahirkan generasi al-abrar,sesuai dgn tagline BAPI, "BAPI Pencetus Generasi al-Abrar"
take note yg tagline tuu me yg buat okay??hiksss..err~perlu ke bgtau..kwang3..

bukan susuk tubuhnya yg perlu dikagumi..tapi ibrah dari perjuangan arwah ammar..
bayangkan,pada usia 20 tahun,sudah banyak jasa yg dtaburkan di jalan dakwah..
nak bandingkan ngn diri aku?
sudah 19 tahun hidup d bumi Allah ni,,apa je yg aku dah sumbangkan di jalan dakwah ni??
insaf2..

* menurut Dr.Yusuf al-Qardhawi,sekurang2nya perlu ada 4 perkara ni dalam berdakwah..

1. menukar cita-cita peribadi kepada cita-cita umat..untuk meng'islah'kan umat,untuk melihat umat yg lebih cemerlang.
"we don't have time to be an ordinary people".surely amazed wif dis words :)
-lihat(muhasabah)keburukan kita sendiri + lihat diri kita sebagai seorang pemimpin..
-kena berjiwa besar yep!!

2. meluaskan bidang bacaan
-kita ni kena baca jugak buku2 dluar bidang pengajian kita..kalo blajar sains pn,,belek2 la jgk buku2 agama tue..n vice versa..biar bertaraf multiknowledge gitew..
-try ubah taraf students yg literate but uneducated kepada literate n educated..barulah high class punya students :)

3. menukar status 'da'ie local' kpd 'da'ie global'.
 -bukan hanya berdakwah d kawasan setempat tapi tanam cita2 utk berdakwah d tempat orang..

4. bercampur dengan semua lapisan masyarakat
 -tidak meletakkan taraf kpd manusia..sama ada kaya,miskin,berjawatan,orang biasa,semuanya sama sahaja..yg membezakan hanyalah TAQWA.


FORMULA UTK MENJADI MAHASISWA BERJIWA BESAR

1. perlu mempunyai agenda intelektualism
2.perlu kuat dr segi spiritualism
3. aktif dalam gerakan aktivisme dakwah d mana sahaja
4. perlu punya prinsip perjuangan atau idealisme (tauhid)
5. bergerak secara global


"tidak sama mereka yang beriman kepada Allah tapi sekadar duduk berbanding dengan orang yg keluar berjihad di medan dakwah,berjuang dengan harta dan tenaga di sisiNya.akan mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah" :)



...

last but not least,
aku belajar tentang jangan kufur nikmat..
JANGAN KUFUR NIKMAT..
yes,,bersyukurkah kita dengan segala nikmat yg Allah limpahkan kepada kita sepanjang hidup kat bumi Allah ni??
astaghfirullah..

4 situasi mengajar aku supaya jangan sesekali kufur nikmat..

pertama,senior aku yg mana galaxy notenye diseluk orang..
kedua,kawan aku yg galaxy tabnye terhempas..
ketiga,kawan aku juga,yg mana henpon barunya dicuri..
keempat,roomate aku sendiri yg henponnya hilang..

Allahuakbar..
kejadian tuu buat aku muhasabah diri..
apa sebenarnya tujuan asal kita beli those gadgets??
dan,,bagaimanakah kita guna mende tu sebetul2nye..
adakah mngikut tujuan asal kte beli mende tu??
atau lebih kepada perkara2 lagha..
indeed..mende ni mmg buat aku rasa bersalah..
rasa bersalah kt parents..
huhu
plus,Allah mahu kita kembali padaNya..
mahu kita kembali ingat Allah..
subhanallah..
:')

note to myself ekceli..
kurangkan mende2 lagha..
heyy,,wanna be an extraordinary person right??
anda mampu mengubahnye..
=D


wallahua'lam..

Monday, November 25, 2013

Family Day iChemTech 2013





Bismillahirrahmanirrahim..
heyy!!heyy!!heyy!!
wassup pals??
i'm in a veryyy excited mode to share something precious bout ichem's family day this year..


family day kali ni merupakan family day pertama utk ktorang dak2 first year..n wajib diadakan setiap tahun,organized by 2nd year student..
ktorang pi berfamily day smpai ke bentong,pahang drp nilai,n9..
masuk hutan!!bertepatan ngn tema dy "chemists friendship with flora & fauna".

pagi sabtu tu,23 nov,bas bertolak around 8 ke bentong..atas bas tu,,apa lg keje nk buat ble da puas borak..tido je la kan?haha
smpai2 je nmpak signboard bapak besor tertulis dusun eco park tu..
okay mcm scary je bila bas masuk kt jalan sempit jiddan tu..curam plak tu..alhamdulillah xde selisih ngn kenderaan lain..kalo x,xdpt den nk nolongnye..uhukk

then,journey xabes kt situ je,kna naik trak plok..dy punggah ktorg naik atas bukit tu..mmg sebijik cm rollercoaster dh..bergoyang kiri kanan..haha

credit to arep

then,smpai sana,masuk barang dlm dorm,solat,then start program..time ice breaking,dah campur antara ichems dr 1st year smpai laa 4th year..aku dpt grup 9..BTB "Bukan Team Biasa" kononnya..haha

petang tu ktorg start explorace runningman..didera naik turun bukit..settlekan task kt 10 checkpoints!!ya ampun!!mengah jiddan!!nk terputus kowt nafas!!da lama banget me x test fitness..haha
atr xtvt kt checkpoints tu ; teka gaya binatang,then lukisan berantai,then sambung tali dr hujung kolam ke hujung 1 lg..okayy kt sini mmg lencun abes lah 1 badan..uhukkk..pastu kena perah air + telur dlm botol kat atas kepala..yes,,bau teluq baq hang!!kesian der tgk bro kt grup ak tu..last2,ktorg suruh dy mnyelam kt kolam td,basuh rambut yg da ala2 rmbut sebatang2 tu..haha
then naik turun bukit ntah brapa kali ntah..kepit belon,buat puzzle,bawak lilin jgn smpai padam..menari lagu dil to pagal hai(hindustan der d petang hari..haha)..lagi,,susun polystyrene jadik piramid..
hum..ktorg xsempat nk abeskan task kt checkpoint last cz da tamat masa daaa..agak sedih d situ..sob3
ye laa..mne nk sempat..berapa kali kowt naik turun bukit..nk tergolek plak rse..kwang3
balik bilik tuu,,apa lagi???mandi laa
owh ayaq dy seyes chilly banget!!menggigil weh..terus segar badan..freshened!!hikss

then malam tue senior bikin bbq..ktorg makan je..hihi..
mmg best laa makan ramai2 dlm circle besar tu..sambil2 tunggu turn nk buat persembahan.."malam kilauan emas" katanya!!
adoyaii..mmg gelak guling2 weh seme org tgk aksi2 persembahan ni..dr lakonan,nyanyian,parody,superspontan sgala macam jenis ada..seyesly mmg gempak banget..smpai lenguh pipi aku duk bantai gelak..lagi2 ble duk sebelah senior yg kpala gila2..tgk dy gelak pn da blh contageous..haha

ktorg buat silent comedy..bertemakan "ngorat"..haha..xleh blah jiddan.. alkisah sorg laki yg duk usha2 pompuan nk djadikan isteri tp xdapat2..terkena pompuan bisu laa..bini orang laa..kna tipu laa..last2 jumpa jodoh kat masjid..sweet x??hihi
yg susahnye ble kna buat comedy tp without voices..
tp alhamdulillah seme bjalan lncar though xpractice..hihi..
part moral of da story yg xtahan..leader keluarkn kata2 pujangga dy pasal jodoh..haha

"jgn berputus asa dlm mencari jodoh..kte akn jumpa the other half of us sperti yg telah tertulis olehNya"
ceewah!!xsangka ayat cenggitu keluar dr seorg yg kepala gila2..haha

second day,lpas sarapan seme,ktorg start program "mud of da day"..start wif tarik tali..then cari harta karun..then merentas halangan..panjat dinding,spider web,merangkak bwh kawat dlm lumpur..meniti atas tali,bergayut kat tayar..perghh!!sgala mcm benda tu aku try..ad jer org yg xbuat..tapi,,rugi besar kowt kalo xbuat seme tu..mana lg nk cari peluang..skali skala bergelumang ngn lumpur apa salahnye..hehe
okayy kat sini cm berlaku konflik sket cz ad sorng bro ni,tetibe buat onar..dpaksanya ktorang terjun kolam,curah lumpur atas teammates,melambatkn perjalanan..perghh mmg seme sentap lah ngn dy..ntah knapa plok dy short otak sket pg tu..haha..last2,buat xtau je kt orang itu..dinafikan kewujudannya..kwang3

last,ktorg berakit plak..task dy,kna dayung smpai tengah,then seme kna makan buah epal smpai abes..n of course,wif distraction drp 'jin2' kpala hitam..disimbahnya ngn air tasik tu..kuassam btol laa..tp okay jgk,,blh laa bilas sket2 bekas lumpur seme tu..lgpn best jiddan ble kna air yg seyes chilly banget..best!!

then siap2,kemas2 barang,makan tengahari,solat..pastu redy utk mjlis penutup..tayangan video from ajk multimedia seyes bikin seme tersenyum..terasa kuatnya ukhuwah atr kami though berlainan tahun pengajian.. :')
ad majlis pnyampaian hadiah jgk..
n guess what,,grup ktorg dpt "kumpulan paling gempak"!!haha
macam hebat jer..macam gempak jer..hihihi

pastu,,ktorang take pic wif artis usim ni..(ekceli dy xbagi ktorg panggil dy artis)haha..salah sorg ahli grup nasyid usim.. XD



pastu,,ada sesi taking piccas atr batchs ichems..

credit to insyi ;)
1st year(atas)..2nd year(plg kiri bawah)..3rd year(tengah)..4th year(kanan bawah)

then..we're off back to nilai..
these 2 precious day mmg xkan aku lupa..
terasa kemanisan ukhuwah antara kami..
n yg plg impressive,without all those phones n tabs n gadgets..
no coverage laa dlm hutan..but still,we enjoyed ourselves.. 


:')




Friday, November 15, 2013

Interview Rakan MPP

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hey hey hey!!
kali ni nk citer pasal interbiu as a rakan mpp..
yes..mpp,,majlis perwakilan pelajar..
yg bese org panggil hamba mahasiswa..kwang3
tapi,,as a sekretariat aje laa..bkn mpp betul..lek a luu..baru 1st year kan..hikss
nampak laa keinginan tu kan..haha

aku djemput utk menghadiri interview as a sekretariat dlm biro akademik dan pembangunan intelek..
at first,macam nk join je time senior post borang dlm fb tu..tp pikir balik,biarlah..then nk djadikan crita,,ritu aku terserempak laa ngn senior ichem sorang ni time nk pi kelas..n she's da mpp..dy laa yg tanya aku,,nk join x sekretariat jadik rakan mpp..
then aku kata humm,,maybe boleh kut..nk try2..
then dy amik number aku,then jemput pi iv..
katanya aku berpotensi..berani suarakan pendapat..err,,ye ke??hihi

sebenarnya sebelum ni aku da pernah jd jentera utk prk senior ni..time tu da doc ckp la yg dy cm berat hati gitew..

"kenapa farah?"
"ritu farah tnya dy pasal ichems,then kenal thru situ laa..knapa?"
"besenya bila da jd jentera ni,dy akan rekruit juniors utk ikut jejak langkah dyorang..farah nk ke bertanding?"
"owh xde laa smpai nk bertanding..nk tlg2 cenggitu je"

then semalam aku dapat jemputan ke iv tuu,,aku pn bgtau laa kt dy pasal ni..

"farah serius ke nk join mpp tu?
"hum..for da time being nk jd sekretariat je laa..nk tgk cara gerak kerja dyorg dlu,bru nk timbangkn balik nk join secara serius atau x..pandangan??"
"kalo komitmen len da habis xpe laa..tp kna ingat,,once da join sekretariat dy,setahun tempohnye.jadual sem dpn pn xtau lg kan..kna take consideration jgk tuu"
"owh..hmm..ekceli utk masa skarang nii xde la nak sangat pn jd mpp ni..just nk dptkn pengalaman je dlu..kalo nk join mpp betul2 tu kna consider blk la segala hal..emm,,knapa mcm xgalakkan je?"
"xde laa nk halang..ada baiknya jgk farah join sekretariat tuu..tp nmpknye,,mostlikely confirm farah akn jd mpp nnti..nnti kna consider la about our future  n most important kna balance study..sbb takut nnti bertambah je halangan utk proceed kalo farah xperform"

bingo!!now i know knapa mcm xgalakkan..haha..takut kna tangguh lg rupanya..hihii..alahaiii XD

hmm..then aku pn pegi laa iv tuu..okay i'm da first yg smpai..nampak x ke eksaitedannye d situ..hihihi
udoh dy kata 8.30 pg,,standard iv of course kna smpai lg awal..well,,aku kn punctual giler orangnye..kalo lmbat aku blh jd sewel..haha
then interviewer aku tuu abg senior nii..mpp biro ni laa..
dy tnya bnyk jgk soalan :

1.perkenalkan diri mcm bese.
2.ap kebolehan awk utk bantu bapi(singkatan biro ni)
3.awk pengguna bas,ap awk akn buat kalo kna pergi mana2 utk tugasan.
4.muet
5.boleh bg komitmen x?
6.senior riza nk tekankn pembinaan generasi al-abrar..so blh bekerja even xdisuruh?
7.kalo ktorg wakilkan awk utk ganti ktorg berurusan ngn org kuat usim?
8.ada terikat dgn komitmen lain?
9.harapan

humm..best jgk 'borak' ngn abg ni..santai je..aku bantai laa bgtau yg aku join kelab transformasi kepimpinan mahasiswa muda ni..n kitorang diajar cara2 buat proposal,ajar buat surat,ajar berurusan ngn org luar,ajar cemana nk cari dana,mostly pasal kemahiran insaniah laa..then dy mcm impressive laa ngn aku punya kemahiran ni..ceewahh..hihi..dy kata aku berpotensi laa..

pastu pasal bas tu,,so far xde laa msalh sgt utk guna bas tu pegi mana2..bese bas ada laa..melainkan kalo bukan waktu bas ada..time tu bese aku tumpang je classmate yg ad kete..

then muet,okay muet aku da lepas da dun worry..dy siap kata salah soalan lg bila aku ckp band muet aku..hihihi..cz dy kata,,kekadang ad program yg perlu ckp english..humm,,kalo english tu okay lagi..tp part arabic tuu,,kirim salam laa..aku tgh improve lg skill kecek arab..thanxx to esaimen arabic yg berlambak tu je laa..blh laa kalam qalilan2 time taqdim tuu..

pasal komitmen lain tuu,,aku ckp laa komitmen lain tuu xde laa..tp ap yg sy boleh kata,my study is my first priority..dy pn stuju ngn aku..dy kata yg tu sudah tentu..kte datang uni ni bkn utk jd mpp..kte nk bljar..of course kna letak study d tangga teratas..cme kna pandai bahagi masa laa..kalo rasa tutorial tu blh catch up kemudian ke,,just tutor bese,mb blh pentingkn tugas..follow ur heart..mana lg penting..

basically,dy kata aku cm layak laa..nice sharing yg pasal kemahiran drp kelab koku tu..owh seyesly aku xmnyesal masuk kelab ni though agak meletihkan..harapan aku,kalo aku terpilih,just nk gain as many experience as i can..cz nanti lepas keluar drp uni,apa yg nk dilihat bkn sekadar result kita,,tp dyorg akn tgk softskill kita..btul x??

then balik tuu aku citer aa kt le doc..hehe..

"cemana?selected x?"
"xtau lg,nnti dy mesej..tp kalo tgk respon dy,MACAM berpotensi je terpilih"
"hmm..dah agak dah..confirm punya farah dapat..da tau nanti,please tell me if i'm wrong..nnti nk tgk betul ke x jangkaan yg farah akan dapat"

haha..wateva laa..nnti tgk laa dapat ke x..
hmm..takut tuu ad jgk..mse iv bukan main lagi confident ya amat jawab soalan dy..bkn takut apa,,benda baru la jgk ni..plus,melibatkan universiti kowt!
even just as sekretariat je..kui3
mana xdebor!
huge commitment of course..

aku sempat jgk interbiu akak mpp sorg ni time tunggu abg interviewer tu sampai..
busy ke x?ganggu study ke x?mmg keinginan sndiri ke?kna skip kelas ke x?haaa..banyak x aku punya soalan..mcm aku plak interviewer tuu..kikiki

dy kata mmg hidup kte mcm berubah sket..tapi ble da lama2,cm bese laa..da blh adapt..tp besenya yg skip klas tu,,yg mjlis tertinggi laa..cz selalu dapat jemputan dr tv,radio bagai tu..tapi tu awal2 perlatikan je laa..well,,tgh femes kan..hihi

hmm..so,,just wait n see lah..wish me luck then..
n doakan semoga aku blh jalankan tugas ngn baik in case aku terpilih..hee
adios

 wallahua'lam ;)

Monday, November 4, 2013

Si Manis Pavvy Pavlova

Bismillahirrahmanirrahim..

heyy3!!chef farah is back!!hiksss
okayy kali ni nk share resepi pavlova..
aku baru berkesempatan nk buat mende alah ni tadi though planningnya sejak zaman tamhidi thn lepas lg..haha

well,,i know seme org kind of da pernah buat mende ni..
tapi,ada ai kesah??nak share jgk resepi,,xkira!!hihihi

nk share 1 peristiwa berharga jgk sepanjang baking mende ni..sat lg noe~~ ;)

Ingredients :

4 biji putih telur(make sure jgn ad secoet pun kuningnya yep)
3/4 cawan gula kastor(kalo nk kurg manis,1/2 cawan pn da cukup)
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
whipped cream
buah2 yg masam mcm strawberry,kiwi,peach etc potong dadu..

hah!!itu ajo ler bahannye..simple je..tp bajetnye blh tahan laa..tu yg berbaloi sket buat sndiri than beli kt kedai yg mencekik tahap hape dy pnye harga..

yg part whipped cream tu,boleh beli yg dlm kotak,then beat sndiri..around 3/4 cawan gitu la..tp kalo nk senang,guna yg mcm aerosol tu pom bolee..

How to make it :

1.pukul putih telur dalam mangkuk kaca,jgn guna yg selain kaca tau..
2.sambil2 pukul tu,masukkan gula sikit demi sedikit,masuk tepung jagung,cuka,esen vanila..
3.pukul sampai meringue tu jadik foamy..sampai bila korang terbalikkan mangkuk tu atas kepala then count to 10,dy x jatuh..okay part ni memang seram!!haha
4.sambil2 tu,panaskan oven jap..
5.amik baking paper,letak atas loyang.
6.then amik spatula,spreadkan meringue tu atas baking paper.suka hati korg nk buat 1 keping besaq ka,keping kecik2 ka,terserah.
7.then bakar dlm ketuhar 140 degree celcius selama 40 minit.tp kena pantau selalu laa..kang terhangit kang,merana kau..uhuk3
8.pastu,bila da agak keperangan,crunchy2 gitew,korg off kan oven,tp jgn keluarkan lg pavvy tu,biar dy sejuk dlm oven tu,kalo dok,nnti dy jadik flat ajo mcm belon kempis..haha
9.bila da sejuk,amik whipped cream(aku guna yg aerosol tu)pastu picit ajo sekeliling permukaan pavvy tu.
10.then taburkan those fruits.then chill it..
11.pastu apa lagi,,ngap la!!haha


haaa..cenggini laa rupe dy bila da siap..n seyes yummy..aku suka gila rasa dy yg crunchy2 tu plus masam2 from those fruits..pergh!!

okay proceed kpd disaster yg berlaku time aku nk buat mende alah ni..

first n foremost,,make sure korang guna baking paper..i mean,REAL baking paper..kenapa??
sebab aku memandai pi amik A4 paper je cz xda baking paper kt umah then aku pi sapu buttercup atas tu,konon nk buat mcm baking paper la..
then,nk tau apa yg berlaku???cik pavvy ni jd lenyek sebijik mcm LEMPENG cz dy terkena minyak from butter tue!!!!adoyaiiii

second,control suhu dy..jgn terlampau tinggi..musnah habis cik pavvy yg ala2 puteri lilin nih..
kenapa?cz aku guna oven yg tradisional punya..yg bulat tu..mana blh control suhu kalo guna oven tu..
aiseyyy

pastu punya la geram,aku pi la kedai cari baking paper tu..
then buat lg sekali,tp kali ni guna oven modern yg baru beli tu,xkeluaq dr kotak lg..kira aku rasmikan ngn baking cik pavvy ni lah..
then alhamdulillah,second attempt baru menjadi..

okay agak malu d situ cz org lain 1st attempt da terus jadi..tp me??dsebabkn buat2 pandai guna kertas A4 yg dsapu buttercup tu,,maka di tongsampahkan laa yg 1st attempt tu..sob3

third,aku lebih prefer kalo scoop kan meringue tu kecik2 berbanding yg besaq sbijik tu..cz aku suka yg crunchy2 tuu berbanding yg lembut tu..nnti next attempt,aku nk try buat kecik2..macam comel je,,macam sedap je..hihihi

okay..belajar dr my experience yep..jgn ikut..bad habit..uhukkk

okay then..selamat mencuba..n kalo korg da buat da mende ni sebelum ni,nk buat lg sekali pom boleyy..hiksss
xrugi pun..hihihi
plus,selama blh baking kt umah ni,baking puas2..ble duk kampus,xdenye nk baking bagai..unless korg student foodbio..baking sokmo..haha

kalo budak chemy mcm aku ni,,xkan nk guna volumetric flask,conical flask,phenolphtalein bagai kowt kan..haha

okay then..till we meet again..
wassalam..


Friday, October 25, 2013

One word only..IKHTILAT

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni aku terpanggil utk berbicara secara senyap berkenaan ikhtilat..
kenapa?
kerana aku tersentap bila melihat satu gambar seseorang yg kedudukannya tersangatlah rapat dgn seseorg yg berlainan jantina d sbelahnya..
sesiapa yg terasa,mohon terasa..
tujuan aku menulis ni bukan utk menghentam..tetapi untuk membetulkan keadaan..benda yg jelas salah,tetap salah..
so,sesiapa yg tersentap,aku mohon maaf..ttapi inilah kebenarannya..



ikhtilat..sesuatu yg sepatutnya semua orang dah tau..
okay sebelum tu,,ikhtilat ni maksudnya hubungan antara lelaki dan perempuan..
well,kita sendiri sebagai umat Islam sepatutnya alert dgn ikhtilat kita..

xusah bercerita ttg orang lain pn sebenarnya..aku sendiri pn pernah mengalami masalah ikhtilat ni..
contoh yg paling dekat,bila berdiskusi bersama muslimin..
tu okay lagi,sebab duduk atas kerusi seme tu,boleh dikawal lg..
tapi,,,bila bab bekerja dgn lelaki,pergi depan,belakang,kiri,kanan,dalam keadaan kelam kabut tu,,dah berapa kali hampir terlanggar dyorg..
rasa macam,,aaarghh!!serabutnya bila berada berdekatan ngn dyorg..

okay..tenang..sebenarnya..kita sendiri yg mengawal ikhtilat kita..xperlu salahkan keadaan cz kat mana2 pn akan ada lelaki,akan ada perempuan..mana ada universiti yg pelajarnya hanya perempuan,ataupun pelajarnya hanya lelaki kan..
so,memang akan ada kerja kumpulan yg campur atr lelaki n perempuan..
in fact,nnti kita dah masuk alam kerja sekalipun,percampuran atr lelaki n perempuan lagi luas..ikhtilat terus teruji.

therefore,,kalo kita dah rasa macam,,"ish,,dekatnya!!",so,kita sendiri la yg kena bertindak menjarakkan sedikit diri kita ngn jantina yg lg 1 tu..
kita sendiri kna amik inisiatif utk memelihara ikhtilat..bukannya buat xtahu ataupun sengaja mendekatkan lagi diri kita dgn mereka yg berlainan jantina..

lagi 1,,pandangan mata..
orang kata,dari mata turun ke hati..
nak pandang tu,,pandang elok2..jgnla bagi pandangan yg ala2 menggoda gitew..
bahaya weh!!
i repeat,BAHAYA!!
jangan fikir benda ni perkara kecil..in fact,tersangatlah besar impaknya.
ramai yg mengambil remeh terhadap benda2 cmni..padahal sudah terang lagi bersuluh dalam al-Quran..


yep!!lower your gaze!!
jangan duk gatal nk pandang,nak tenung lama2 ye..
ya Allah..seyesly aku takut..
sesungguhnya wanita itu fitnah terbesar bagi lelaki..
kita ni dosa dah bertimbun..janganlaa kita nk tambah lagi ngn benda2 cenggini..
astaghfirullahal'azim..

lagi 1..jaga suara..
please..jaga suara..
bukanlaa jaga nk suruh merdu ke apa..
tapi jaga suara,,jangan sengaja nk lunakkan suara tu ble berbicara ngn lelaki..
hang tau dak,,suara hang tu,,bisa menggoncang naluri seorang lelaki tau..
okay aku tau benda ni patut censored..
tapi,kalo guna bahasa kiasan ke hape,xberapa nk sampai maksudnya rsenye..
so,please,,jaga suara..btw,jaga suara bukan bermakna keraskan suara..tp,jangan lembutkan..tegaskan di mana yg perlu..


astagfirullah..Allahuakbar..
sama2 kita beristighfar,perbetulkan diri..
aku berbicara sebegini bukanlah bererti aku suci dari dosa dan kesilapan..
aku juga sedang memperbaiki diri aku..
andai aku salah,tolong perbetulkan aku..
kita sama2 improve diri kita..
untuk menjadi khalifah Allah d muka bumi ni,as well as untuk menjadi hambaNya yang soleh dan solehah..
renung2kan dan jom improve diri.. :)

wallahua'lam..
Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com