Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : 2015

Thursday, August 27, 2015

Travel Diary~ 2 Days in Thailand

Bismillahirrahmanirrahim..

Hey peeps!
Ohayou gozaimasu!
Arunsawad!

hmmm..just got back from Negara Gajah Putih..apa tu?
Thailand opkosss~



oh yeah ekceli xjauh mana pun..over river Golok je..hahahh
tapi kali ni special sebab I've stayed there for 2 days..
lagi luas laaa pemandangan dia, pemerhatian bout kehidupan org2 di sana..

Ekceli dah lama nak bertandang ke sana dgn family..tapi asyik tangguh2..ambo pun bukannya selalu cuti pn kan..last2, plan ngn ciksu n poksu utk pegi je sana sorang..senang..haha

so, 170815 tengahari, ciksu datang amik den sesambil pickup hokkaido cake utk servis delivery dy..
and then, benda first yg nak kena settle, hal2 imigresen opkosss..
aku perhati je org2 kat situ buat keje..hihi
scan muka, cop2, etc..


pastu, masuk Thailand, pegi tolong dy hantar those hokkaidos kejap, then head for SOMTAMMM ohyeah ohyeahhh~


Somtam ori Thai mari ni seyesly pedas gilos nak pengsannnn!!
sambil makan, sambil lap air mata, sambil lap hidung..hahahhh
tapi addicting oihh!
suap punya suap,,dahh abess..haha


haa yang ni pulakkk,,species kulbelog tu haaa..tak pun,,cataim tu..hiksss
cumaaaa..yang ni bekas dia gedabak besauuu..mau kembung perut nak habiskan..
tapi sebab pekena dgn somtam tuuu,,haa berbaloi laaa..
dah laa harga dy 300 baht je..kalo kat sini, kulbelog 1 cup kecik cenonet tuu je dah RM3..
ish3

then, balik rumah ciksu dekat Lubuk Sama..
first time jgk sampai rumah dia nii..rumah kampung style laa..
tp best sebab keliling rumah banyak pokok buah..nak menitik ayaq liuq oiyy tengok buah2 tuu..pehhhh

duk kejap tu,,borak2, then solat asar,, aku ajak ciksu gi cari handbag n pijamas..
first, pi tuka duit dr RM kepada Baht dlu..
tuka RM60, dapat 501 Baht jea..rugi RM9..sobsss

tapi part ni best!!
omaigoddd boleh gila seyes tengok pijamas comey2 kiut2 tuuuu!!
aku sendiri pun,,sekali nak yg ni..pastu nak yang tuu..pastu ehhh yg ni pun cantikkk!!
haha pompuan bila dah shopping..
 last skali aku hangkut bawak balik pijamas 200baht a.k.a RM20..

pastu pi shopping handbag untuk Ikanur EIFJAN..tapiiiii!!!!!! sis pun tergoda sama nak beli handbag..haha..ya ampunnn! naseb baik iman kuat lagi..hahahh

pastu pi ronda2 bandar Golok ngn ciksu n sepupu ceq,Danial..
naik moto aje, helmet tak yah ada pun xpe kat sini..dyorg xpentingkan sangat tep helmet..sbb dyorg nak tengok muka,kut2 pengganas ke apa kan..

cakap pasal pengganas, korang boleh nampak askar ada di mana2 sajaaa.. bawak senapang besar..pakai baju tebal2..ishh kesian pun ada..mesti panas kan..huhu
tapi, dah kerja kan..tho ada orang pernah cakap..

" Jangan cakap tu KERJA..nanti awk rasa terikat dengan manusia..
Sebaliknya, cakap tu AMANAH..so awk akan rasa terikat dengan Allah, buat kerja kerana Allah..insyaAllah.."

pastu pada malamnya,ciksu ada share cerita pasal kawannya yg terpaksa kawen selepas termengandung di luar nikah..
pada awalnya agak terkedu sebab tak pernah counter hakikat camni ngn orang sekeliling kan..bese dlm novel, dlm drama camtu jela..
huhu..
pastu yang lagi sedih,,bila si suami yang dulunya berterabur janji2 manis diberi, tetibe lepas kawen, sanggup jadi kaki pukul isteri..
Allah..sanggupnya kan?
membuatkan aku jadi takut nak kawen..

well, opkos laaa Allah kata lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya..
tapi,,hmm ada jugak tertinggal sedikit sisa2 insecurities tuu kan..
rasa takut tu ada la jugak..tak sanggup nak bayang kalo benda ni jadi kat diri sendiri..huuuu naudzubillahi min zaalik..

okay done lah hari pertama..
move to second day yeahhh!!

second day, start dengan bila berkumandangnya azan subuh..
first time dengar azan subuh yang disahut oleh anjing..
yes, anjing..
membuatkan aku terfikir, bahawa haiwan pun punya fitrah sebagai hamba Allah..
kita?
seringkali lupa..
Allahuakbar..astaghfirullah..

lepas tu, aku menyaksikan ciksu menguruskan anaknya untuk dihantar ke tadika..
terus, apa yang special? bukannya tak pernah lihat mak kita uruskan kita ataupun adik2 sebelum ke sekolah kan?

haaa..
yang specialnya, bila ciksu ku yang berusia sama denganku, menguruskan anak!!
dari kejutkan Danial dari tidur, mandikan dia, pakaikan dia baju..
ya Allah..seorang ibu pada usia 21 tahun..
aku? bersediakah aku?
sudah sanggupkah aku menempuh kehidupan itu?

Airilshah Danial ;)


cehhh kalo kawen nak pulak kan?urus anak?
haaaaaaaaa~~~~
kalo masih ragu2 dengan diri berkenaan hal yang itu, baik fikir semula..siapkan diri semula..
INGAT! suka baby tak bermakna pandai menguruskan baby..tahu menguruskan baby tak bermakna mampu menjaga anak..
jeng jeng jeng..
bukan semudah itu uols..bukan semudah itu..
saja nak menakutkan kan..haha
pastu kan, bergaul dengan geng ibu2 muda ni, kebanyakan masa mereka bercakap berkenaan anak masing2..berkenaan susu, berkenaan pencapaian anak..anak yg ini dah boleh baca ABC..anak yang ini dah boleh baca Alif Ba Ta..
omaigooodddd rasa macam aku jauh lebih muda kalo nak dibandingkan dengan mereka walaupun kami sama umur..
rasa macam, dunia apa yang aku masuk ni?
aaaa ai kenot brainnnnn hahaha

tu tak termasuk lagi bab mengurus rumah tangga sendiri..
seyesly said, walaupun kau pandai masak, walaupun kau pandai kemas rumah, dia tak akan pernah sama bila kau perlu uruskan rumah sendiri.
kerana kau masih punya queen of the castle iaitu your MOM..ada certain perkara yang kau masih bergantung pada ibu..
tapi, kalo kau uruskan rumah sendiri, kau bertanggungjawab SEPENUHNYA..yes of course under your husband jugak laa..sebab dia yang paling atas kan..

ishhh panjang pulak bab rumahtangga kan..haha

pastu,pergi ronda2 naik moto lagi..
seram jugak sebab jalan2 kat sini memang dipenuhi motor..pastu agak risky sket..
kalo xberani, xboleh nak survive sangat kot..huhu
ternyata, kehidupan warga tempatan ni majoritinya bergantung kepada motor walaupun mereka punya kereta..

mungkin senang bergerak kot..
sampaikan motor tu kalo boleh sampai ke dalam kedai pun nak masuk..haha
urusan jual beli tuu hanya diadakan sambil duduk atas moto jea..

haaa nak cakap apa??hahahah
untuk hari ni,kita mula dengan makan Kau Man Kai..
haha mende apa lah tu kan??


nasi ayam je sebenarnya..hahahhh
pastu, makan durian selat plakkk


jeng jeng jeng sedap baq hangggg..rasa dia masam2 manis giteww..
aroii ching ching!!
ahaksss

pastu, sambil makan tu, sambil layan tv thai yg aku xpaham sepatah haram,,haha,, sambil tu jugak laa bersharing moment dengan ciksu..
tanya2 skett apa perasaan kawen muda ni kan..
dan jawapan yang diberikan tuu mengejutkan jugak laaa..

ciksu cakap, tak best sangat punn kawen muda..
setakat menghalalkan hubungan, pastu ada teman hidup, pastu ada orang jaga..
elehhh awal2 jea best katanya..lama2 dah jadi biasa dah..hidup diteruskan..rutin diteruskan, dengan bebanan tanggungjawab yang makin bertambah..

nasihat ciksu lagi, habiskan belajar dulu..enjoy dulu hidup single ni..kita baru 21tahun..panjang lagi jalannya, insyaAllah..
yang penting, berbakti kepada parents puas2 dulu..
elehhh boleh je kan berbakti pada parents walaupun dah kawen?

iyaaa tak dinafikan..tapi dah tak sama..
TAK SAMA..
;)

Pastu, kami bersiap untuk lunchhhh!!
tapi sebelum tuu aku ajak ciksu photobomb di rel kereta api yang dah di transform jadi kawasan rekreasi..sebab ciksu cakap dulu tu rel keretapi yg datang dari Malaysia..sekarang kan dah takde..so, dimanfaatkan laa rel ni..

nah belanja gambar skettt!!
pastu,, perut pun lapar, heading to Chim chum restaurant!!
kita berbakar2 lah tengahari ni..

for RM15, we got thissss..
dekat 2 jam jugak laa bertapa dekat restoran ni..hahahh


tadaaaaaaa mau pecah jugak aaa my tummy..haha

kekonon pandai buat somtam je tuuu..hahahh

 lepas melantak tuuu,, time to head back to Malaysia..cehh bajet jauh gilos je kan melancong..kah3

tak kisah lahh..yang penting apa yang kita dapat kan..
betullah orang kata jauh perjalanan luas pemandangan..
kena banyak2 masuk dalam kehidupan orang lain, selami kehidupan orang..
so that kita boleh ambil pengajaran, dan keluar dari zon selesa..
bukan sekadar selesa di rumah sendiri semata-mata..

Buka mata..buka minda..buka hati..

Wallahua'lam..



Saturday, August 8, 2015

IKHLAS + REDHA = KETENANGAN




Fara menutup laptop sambil mengesat sisa2 air matanya. Dia baru sahaja selesai menonton filem Cinta Paling Agung yang di 'share' oleh sahabat karibnya.

Sesuatu terdetik di hati..

"Ya Allah..tak sanggup rasanya berada di tempat Miza tu..cemanalah rasanya dicurangi..sesedap rasa je suami dia minta kawen lagi satu..masa mula2 kawen punya laa berterabur janji manis..huh!!"

"Seram pulak nak kawen lepas tengok Cinta Paling Agung ni.."
*Tweet sent*

...
Pada malamnya, Fara meminta pendapat Inche Tunangnya tentang hal ini.. yang mana tidak pernah gagal memberi pendapat yang matang dan membuka minda..
well, mungkin saja nanti dia dapat melihat dari sudut yang baru?

^^

"Nak tahu takkk..tadi kannn..sy tengok cerita Cinta Paling Agung...pastu kaannn.."

"Pastu??"

"Pastu kann..tetiba rasa seram nak kawen..hehe"

"Errrkk!! pulak dahhh..hahaha"

"Entah..mungkin sebab banyak kali gak kes ni berlaku depan mata..well, ada kwn generalizekan laki bese akan berubah around 35-45..seram lah..huhu"

"Hmm..susah jugak nak komen..pastu cm mane nak bg hilang rse seram awok tuu?

"Hmm..entah..abam dokter prescribe laa ubat..haha"

"Hmm..ubatnya kawen je lah..haha"

" Iyaa keeee..mujarab ke ubat tuu??"

"Bergantung pada keikhlasan untuk kawen..kalo super ikhlas, insyaAllah super mujarab..hehehe"

"Eleehhh..sebelum kawen aci aaa gitu..plus, susah pulak nak dapatkan ubat tu..toing3"

"Takpe..biar rasa susah dulu..orang tak merasa susah xkan tahu harga kesenangan..percaya lah.."

"Okay noted..haha"

Hmm..mungkin betul jugak apa yg dia kata..
KEIKHLASAN..


...

2 hari kemudian, Fara terima whatsapp dari sepupunya, yang juga mengalami nasib yg sama. Cuma mungkin ceritanya lebih parah. Kerana dia hanya tahu dia dicurangi setelah suaminya selamat menikah lagi satu..

"Fara..akak rasa kan.."

"Ye kak..apa dia?"

"I think I should let those things go.. Akak taknak lagi hidup dalam keresahan..I don't mind to take the step to apologize..it's okay..I've decided to forget those things..I choose to redha.."

"Subhanallah..are u sure? Alhamdulillah..after 2 years, sis.."

"Hmm..2 years is enough I guess? Akak nakkan ketenangan..lebih2 lagi akak ingat nak pegi buat umrah hujung tahun ni nanti..kalau dengan kemaafan ini mampu buat akak tenang,insyaAllah akak redha"

"Allahu..semoga kebahagiaan ini berkekalan, sis..doa Fara sentiasa mengiringi..insyaAllah.. ;) "

Subhanallah..begini rasanya apabila doa yang sekian lama dipohon dimakbulkan..alhamdulillah..

Betullah kata tunangnya..KEIKHLASAN..ikhlas itu mampu meredakan keresahan jiwa..yes..memang payah untuk redha, untuk ikhlas..tapi tidak bermakna kita harus biarkan diri kita dirasuk kemarahan sampai bila-bila..kan?

Hmm..mungkin rasa takut akan perkara itu terjadi pada dirinya itu masih ada..tapi dia lebih percaya akan perancangan Yang Maha Esa..

Dan mengalirnya airmata kesyukuran bersama pujian kepada Yang Maha Mengasihi..
;')




Wallahua'lam..

P/s : My first short story..too short,I say??haha..do comment for improvements..thanks alls! ;)

Thursday, April 23, 2015

USIM's 2015 VC Cup English Debate

Bismilahirrahmanirrahim..

hey hey hey!!!
fuuuuhhhh dah lama gian nak menulissssss yeahhh..
banyak dah isu yang terlepas..
debat ni pun dah sebulan lebih berlalu..haha
bizi ya ampuunnn!!
minggu ni pun sama je bizinya..
tapi tetibe dapat cuti free plak hari ni..lab cancel..
perasaan dia macam hilang hala tuju hidup jap..xtau nak buat apa..haha
tho ada lagi midsem test yg x settle..adoiii
mengadap nota pun macam tengok kayu..
xde feeling langsung..aiyoyooo

then..bingo!
blogging ah..hiksss

okaaayyy lemme recap back what had happened during that VC Cup Debate atau lebih dikenali sbg Debat Piala NC kategori bahasa inggeris yg lalu..



pada mulanya..aku hanya join meeting Kelab Debat dgn sekretariat fakulti utk cari peserta..in the end,dah xde wakil sgt drp fakulti aku,n prof pun dah bising ckp sepatutnya kita kena la hantar wakil kategori english tuu..aku pun,,ahh try jelah..

WALAUPUN!!

aku zero pasal debat..
pertandingan debat pun xpernah tengok sepanjang hidup atas dunia ni..
ada hati lak tuu nk masuk debat..haha..
tapi,entahla..
kenapa nekad sangat pun xtau lah..

lepas sign in nama baru ada lg 1 team international students nk join..
sokay aaa ada 2 team utk english..

Debat NC ni berlangsung selama 3 hari, 12-15 Mac 2015..
yang lawaknya..
team aku,FST B tertubuh secara tidak sengaja..
xkenal rapat sangat pun dgn teammates sendiri..

Recalling back on how we became teammates,rasa nak tergelak pun ada..haha..
Accidentally jd team..sorang dr foodbiotech,sorg dr fizik gunaan,n me with that tall guy,from chemistry..
BUT,,we hav nice chemistry together u know..sorang laju brainstorm,sorang nice in explanation,sorang good at being calm n sorang being bold n sarcastic..making our team kukuh mcm hydrogen bond..gitteww~

Team FST B from left : Azeez, Ikhwan, Me, Nuha


among those 4 people,aku ngan Nuha xpernah berdebat sebelum ni..
mmg newbies sangat laaa..

thanks to our trainer,Wani Malek or usually called Walek..
dia laaa yang train ktorang dari A-Z..
seyesly A-Z..

oh tak lupa nak mention..
we trained for only a week!!
which is not literally a week..
xsampai pun seminggu..
3 hari belajar theories bout debate,
on the debate's terms n regulations, how to give rebuttals, POI or points of informations, (which aku xpernah dengar mendealah tuu sblm ni..haha) , on how to be 1st speaker, 2nd speaker, 3rd speaker..then 2 hari berlatih debat..
bayang aaa..
drp xtau pape langsung kn..
mmg high speed learning aaaa..
fuhh well done to my brain..wink3!

masa penetapan speaker time training tuu,Wani suruh ktorg cerita pasal shoes,holiday,sports..then dia kata aku sesuai jd 2nd speaker which quite skilled in rebutting..
aku pun xtau macam mana dia nilai..
well,she has the highest rank in the debate club kowt!!
mmg sifu sejati laa..
semangat dia dalam ajar ktorg tuu,,mmg aku salute..
pujian ttg kitorg xlepas dr bibir dy..
asyik2 "well done!","nice!", "good job!"
kadang2 aku pun ragu2,,betul ke good job?haha

si Nuha sesuai jd 1st speaker,Ikhwan 3rd speaker and Azeez 2nd speaker..
mmg nampak laa perbezaan cara penyampaian kami..mungkin sbb tuu kut Wani set ktorg camtu..
fuhhh let's prepare mentally n physically for our first day babehh!!

...

-FIRST DAY-

Oh dear!dari pagi aku dah berdebor dah nk tunggu preliminary round petang ni..
first time nk debate kowt weyy!!!
there were 5 rounds of preliminary round..
first, kami semua gi ke motion room dulu..utk dengar dyorg bacakan motion ataupun usul..
then our runner will lead us to da debate room..
we have 30 minutes to discuss n prepare..
including masa berjalan2 cari bilik debat tuu..
xsama mcm debat BM n BA yg usulnya diberi seminggu sebelum lawan..

1st ROUND : THBT national police forces should implement quotas to reflect the nation's racial diversity.
(Swings vs FST B)
(Opposition)

Utk 1st round ni aku participate as 2nd speaker sbb azeez ada lab masa tu..kena bergilir laa sbb 4 org kan..
at first macam keras sket kepala otak nak cerna motion..
macam lambat sket..haha..
tp alhamdulillah keluar jgk points..toing3
n then,
kitorang MENANG !!! yeayyyy!
kira pembakar semangat laaa first round ni ktorg menang kan..
(always bear in mind ktorg xpernah debate kay..haha)

paling tak percaya,,,

I WAS THE BEST SPEAKER!!!

ohmygod!!
memang bertambah2 terbakar laa semangat..haha
dah kurang dah rasa takut nk debat tuu..
toing3

2nd ROUND : THW ban all commercial that promote stereotypical norms of beauty and faminity.
(FST B vs FPQS B)
(GOV)

round kedua ni dah start lambat dah..pukul 6 cmtu dah..
kali ni azeez plak yg jd 2nd speaker..aku stepped out..
tapi yg ni memang lawak aaa..si ikhwan tuu as 3rd speaker boleh lak buat aksi xsenonoh masa debat..dy tiru aksi drp iklan pompuan makan aiskrim n terlajak laris tuu..
aku kat belakang dah gelak pecah perut dah masa tuu..sampai terkeluar2 air mata..adooiii haha..
1 thing yg unique bout our 3rd speaker ni,,mimik muka dia..
sangat sarcastic,bold n ayat win!
mmg terbaik ahh..

tapi team FPQS B ni semua cantik2 ayu2 belaka..aku perasan gak si mamat nigeria tuu tergugat..dia amik semua POI drp pihak lawan..
adoii berat nanang sungguh..haha

masa hari terakhir,agak terharu bila team FPQS B ni puji cara ktorg debat..debat ngn ktorg paling fun walaupun hot..
woww kembang semangkuk..haha
tp seyesly nice knowing them..

and yang ni pun kami menang alhamdulillah..
balik tersengih laa..
tapi debaran utk esok lagi dahsyat..
3 rounds to go thru..
with Aainaa Mardhiah..one of the best debaters in USIM.

...

-SECOND DAY-

Hari kedua..hari paling sakit gak aaa..
konflik berlaku..
bilamana kami kna pilih antara aku ngn azeez utk jd speaker kedua..
bilamana si azeez tu tak percaya pada aku utk take the position..
"u can do it??are u sure??"
perghh sampai sekarang aku ingat ayat dia..
nampak sangat perlekehkan aku..
tau laaa aku first timer..dia dah pernah ke peringkat national mse kat nigeria nuuu..
tapi kalo aku x amik peluang ni,,cemana nk improve kan..
huhuhu seteghesss!!

3rd ROUND : THW ban foreign investors from purchasing urban residential real estate.
(FKP A vs FST B)
(Opposition)

yang ni aku berkeras jgk nk take da position as 2nd speaker..
round ni lawak sebab walaupun panas sidangnya,tapi ayat2 pedas tuu buat nak tergelak laa jugak..
paling tak tahan bila main kenegerian plak kat situ..
memang lepas abes debat tuu kami pakat bantai gelak laaa..



1 thing aku suka bab debat,bila kitorang macam gaduh dalam sidang je..
tamat je tempoh debat,keluar je bilik debat,macam kamceng je..
niceeee..

tengah in tense tuu..haha

tapi seyesly emotionally unstable..
and..
kami kalah..
aku tau dia macam nk menyalahkan gitu..
duk pandang2 aku..

aku punya stress,
termenangis kat situ jugak..
paling sedih bila nangis sambil makan weyy..haha
nuha,wawan,wani seme dah panik dah..
wani duk bg kata2 semangat laa kat aku..

pastu,dan2 lak team swings cari org utk ganti..
well,swings ni wujud sbb xcukup bilangan team utk lawan..
xeffect pape pun even menang..

aku pun,,rasa nak lari dari si azeez jap..
xboleh tengok aaa muka dy..rasa terbakar..
punya laa minta izin ngn wawan sbb dy mcm xbagi aku pegi..
sbb aku jenis laju brainstorm
rasa tak bertanggungjawab pun ada..
tp I needed my own space jap mse tu..
join gak team swings utk round 4.

4th ROUND : There's a potion which can stop you from falling in love..TH as an 18 yrs old Would take the potion.
(FST B vs FPG)
(FPSK C vs Swings)

kali ni lagi teruk..bila xkenal langsung teammates swings kan..
lagi2 lawan geng medic uuu..
memang main hentam jela..
tapi aku tersemangat lak bila ckp bab chemistry kan..
walaupun hancur sket,,WE WON!!
oh my..aku xcayaa..
yg dahsyat bila team FPSK xdapat nak terima dyorg kalah..
boleh plak gi pertikaikan dekat judge mse tu..
masa tuu baru nak terangkan apa stand dyorg bagai..mana nak valid dah kan..
kesian jgk dekat judge..
dia dah buat keputusan kan..
aku yang pada asalnya nk approach judge utk minta tips utk improve,xjadi dah nk minta sbb dyorg tgh hot sangat..aku pun blah laa..
rasa nk cakap je kat judge..bagi jela dyorg menang kalo nk sangat..
tapi xberani laa nk campur hal rumah tangga orang..
biarlah dyorg settle sendiri..
adoiii..

aku pun terus pegi cari team aku..masa tuu mmg baru sedar laa aku sayang team aku jiddan3..xboleh aaa masuk team yg tak sekepala..
sbb kte dah tau cara masing2 berfikir kan..
unfortunately..FST B kalah..huhu
kesian gak dkt si Azeez tu..
nampak sangat nak menang..
aku dah warning awal2 dah,don't put too much hope..takut kecewa nanti..

paling penting,kita datang sini sebab nak belajar..
menang kalah lain cerita..

tp dy xnak dengar..
yg si wawan ngn nuha tu dah berundur2 ke belakang dah takut aku meletup..
sebab aku punya panas baran ni dah terkeluar abes dah sepanjang join debat disebabkan mamat tu..aiyooo..
berapa kali dah meletup..ishh

cuma yg okaynya bila bab discussion tuu kami boleh laju..
bab nk set 2nd speaker jea xsefahaman sket..huhu

then..
final preliminary round ni pun aku bagi dia je..
tak hingin dah gaduh,,penat ah..
nak sangat join kan..join je laaah kn..
aku tukang brainstorm idea je kali ni..
mentang2 x take the seat,laju plak kepala otak aku brainstorm..haha
nicee..

5th ROUND : THBT elected politicians and their families should be forced only to use public health and educational service.
(Tamhidi C vs FST B)

Masa ni paling panas aaa antara debat2 sebelum ni..
macam mengarut sket cara pihak gov buka kes..aku kat belakang tuuu mmg meronta2 dah nak bangkang skali..xsenang duduk dah..our runner pun sama sbb dy bekas peserta VC Cup Debate tahun lepas..haha
semangat jiddan2 aku bg tips POI n rebuttals secara curi2 kat belakang judge..haha
oppss!!jangan maraaaah..hihi

and as expected..we won this round..sebab gov salah faham kes..adeiii..

balik tuu,,capek dah..
penat mental fizikal..

dah abes 5 rounds..3 menang,2 kalah..
okay laa tuu..
xde laa taruh harapan tinggi nak masuk quarter final..
sebab sampai tahap ni pun dah bangga sangat2 dah..

tapi..
esoknya..

...

-THIRD DAY-

kami layak ke quarter final..
OW EM GY!!
tak cayaaaa!!
kena lawan lagi la ni maknanya ek..
haha

Quarter Finale : THW sentence repeat offenders to life imprisonment.
(FST B vs FKP A)

utk quarter final ni macam teruk sket sbb aku amik position as 1st speaker..mcm kureng reti sket nk counter kes..aiseyy..
yg si azeez as 2nd speaker lak,boleh plak dia salah faham definition..
boleh plak dia gi lawan definition gov..memang cari nahas laa..
the judges dah geleng2 kepala dah..
aiseyy..
si wawan as 3rd speaker pun mcm blank dah..sbb kami xsangka si gov tuu pandai sangat kecikkan kes sampai kami pun xterjangka..lari abes aa isi2 kami..huhu

last day..quarter finale..


seperti yg dijangka..
perjuangan kami dalam VC Cup Debate berhenti setakat quarter final..

tapi..seyesly xsedih..
sebab ni pun dah jadi pencapaian terbesar dah buat kami..
first timers sampai quarter final yaww!!
I am proud of my team yeyeahhh!!

tapi..yang sedihnya bila dah xtau bila lagi nk join debat..
takkan laa nak sia-siakan ilmu sepanjang seminggu menuntut ni kan..
fortunately wani keeps encouraging us to join debate club..tengok dyorg berlatih..boleh berlatih sama nanti..
tapi tuu lah..
kebizian melanda sampai xsempat langsung nak singgah bilik KD..huhu

haa..itu lah dia kisah aku dengan debat..
xserik pun join walau pada mulanya xtau pape..
walau kalah..
sebab ilmu tuu laagi berharga..
mungkin sbb aku first timer..tuu yg xharap menang sangat..
those yg mmg dah pernah gemilang dlm dunia debat,,mmg nampak laa nak menang..
macam kerdil je lawan those people..huhu

tengoklah nanti..
ada rezeki,boleh join lagi..hiksss
insyaAllah..

FST B with all the judges..sporting kowt..nak je snap piccas ngn weols..hehe

Our runner..



haaa..the middle one is our trainer,Walek..hangout wif geng FST B..

okay then..
that's all..
congrats to u who keep reading till the end..
err iya ke??haha

wallahua'lam..













Tuesday, February 17, 2015

NATIJATUL IMTIHAN : Semester 3

Bismillahirrahmanirrahim..

hey peeps!
actually on lappy untuk transfer movies from my bro ajaa..
turns out TER online..
then,TER buka laman blogger ni haa..

hmm..nak tulis lah sikit..
hehe

...

mungkin dah basi kut kalo nak cerita pasal result exam kan..
tapi..
nevamind..
heee

entah..
semester 3 ni dahsyat..
tu je aku mampu ucap..
along the way,it was hard..
in the end of the way,it was the hardest!
waeyo?

sebab setiap kali abes paper final,aku mengeluh..
setiap kali lepas abes exam,I was like,,

I'M DEAD!

sampai satu tahap aku rasa malas nak study,
sebab macam dah tahu pengakhirannya,aku takleh jawab gak exam..
malas nak harap akan keluar exam sambil tersengih..

haha..
funny right?
cliche' kan?
poyo kan?errr

but it was seyesly true..

sampai aku rasa,
HABEHLAAA AKU KALO JPA KENA TARIK..

sampai dalam kepala otak aku,
aku hanya fikir..
setakat 3.00 pun dah ok..
tolonglah jangan failed..

well hellooo kalo dah setiap paper exam tuu dah krik3,
nak cakap apa lagi?

sampaikan aku tak harapkan DL dah dalam doa..
hanya mengharapkan yang terbaik..

tho aku rasa insecure..
sebab aku exco akademik weyy!!
tapi kalo akademik aku ke laut,,
macam krik3 kan??

huh teringatkan ituu aje dah goosebumps!

and then usim announce nak release result 12 feb..
yang paling tak tahan bila usim ni baik sangat bila dia pi release result sehari awal..

aaaaaaaaaaaaahhhhhhh
TAK READY!!!
tapi pesen aku ni takkan tenang kalo tunggu lama2..
haha
so aku pun try laa cek..
first2 try ngn tablet..
jammed kowt portal!
haha
then try ngn lappy plak..
aii penat weh reload2..

last2..

TERNGANGA..

yeeeaaaayyyy alhamdulillah!!
MUMMY!!!!!!

dyorang gelak je tengok aku meroyan..
toing3

ohhmyy seyesly..
how on earth??

lantaklah berapa pun..
bersyukur jiddan3 weh kalo nak dibandingkan dengan expectation aku..
tak kesah dah..

muka aku dah macam ni :


hehehe..

aku terus gitau dia..
well,harituu dia mintak hadiah..
so hadiah untuk dia dah tertunai..
yeayyy ;)
thanks for your endless support..
tho u're soo busy mehhh!
sobss

actually,
 natijatul imtihan yang sebenarnya ialah apa yang jadi lepas exam tuu sendiri..
bila kita dah lalui fatrah exam tu,,
bila kita dah perhatikan apa yang jadi pada kita sepanjang tempoh exam tuu..
segala benda yang kacau emosi masa tuu..
dengan banjirnya kat kampung.
dengan risaunya.
dengan meroyan tahap kroniknya pasal hal ITU.

OH ALLAH..

bila harapan tuu makin pudar..
bila rasa putus asa..
 terasa makin lama makin dekat dengan Allah..
tersedar yang hanya Allah sebagai tempat bergantung..
well,fitrah manusia..
masa susah baru nak ingat Allah..
bila masa nak jadi hamba luar biasa ni??
Astaghfirullah..


as for me,
sempena 2015 juga,
azam aku nak jadi proaktif..
har har har..
cliche' much!!
setakat nak sembang,blah aaa!
kekeke

but hey!
aku buat betul2 lahhh!
macam tak percaya kan?

natijatul imtihan jugak..
result exam belum keluar,aku dah get ready untuk next semester..
tetibe rajin plak aku gali segala buku2 dulu yg boleh diguna pakai..
rajin plak lah research kat internet pasal subjek2 next semester..
dah dapat bayangan sikit2 pun jadilah..
bak kata madam shikin,lecturer aku masa tamhidi dulu;

"DAH NAMPAK SINAR"

hahaha..

tak lupa juga aku mintak le bro terangkan sikit2 pasal statistics SPM..
kena refresh balik dah otak matematik aku..
thanks to my other bro too..
bila dia mintak aku ajarkan addmaths,
me was like weh layak ke aku nak ajar addmaths?
toing3..
tapi Alhamdulillah sangat membantu..
mutualism lah kononnya..
hihikss..

aku pun tak percaya..
boleh je nak jadi proaktif..
lagi2 bila semangat naik..

JUST DON'T PROCRASTINATE

tuu je..
sebab kita tak tau kan semangat kita tu boleh bertahan sampai bila..

dan aku dah nak balik Nilai dah malam ni..
17 Feb 2015.
yeah..5 days earlier I guess?
oh tidak..bukan sebab aku terlampau rajin nak gi usim awal..
cuma ada hal sajoooo..
rasa tak sanggup plak nak tinggalkan katil..
tidaaaaakkkk!

okay dah2 la meroyan..
hmmm..selalunya aku akan selitkan sedikit bab ITU kan..
kali ni macam taknak ah cakap pasal TU..
penat ah..
masalah yg tak boleh settle..
nak cakap apa lagi..
tapi seram gak..
Allahu..
gimme strength..
give us strength..
Aamiin..

semoga Allah terus bagi aku kekuatan..
semoga aku dijauhkan dari sifat mazmumah..
semoga Allah terus bantu aku melangkah ke hadapan..

Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras.
-Surah Ibrahim ayat 7-

kepada yang berjaya..tahniah ku ucapkan..
u deserved it..
really..
dan jangan lupa untuk sentiasa bersyukur..
jangan riak..jangan poyo..
opps!

kepada yang kurang berjaya atau masih tak berpuas hati,
bersyukur jugak..
sebab sebenarnya ada lagi yg lagi dahsyat..
percayalah itu yang terbaik..
cuma depends on us cemana nak lihat natijah tuu..
and of course,
JOM USAHA LAGI..
well heloo kalo tak usaha,jangan expect laa nk berjaya..
paaling penting,
JANGAN TINGGAL ALLAH..
kita xde apa2 selain Allah..

"Don't ask for a lighter load..but ask for a stronger shoulder"
;)



wallahua'lam..



Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com