Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : June 2014

Thursday, June 26, 2014

Secrets of da WORLD-Never Judge People Till U Know Them Well

Bismillahirrahmanirrahiim..
hey hey hey!
whats up u als?
all is well??
hope so,yeaa ;)
 
okay I officially end my second semester and so my 1st year as an ichemtech's girl today!!
oh yeahhhhh!!
buat muka eksaited sket!!hikss
 
oh chonmal chincha aku tak cayaaaaaa!!
sampailaaa aku terbaca tadi kat twitta,
 
"the first year is over"
 
slapped my cheeks!
 
ha ah laaa..dah abes dah first year ghupenyee..
okay hang pasaipaaa farah??xsedaq2 lagi??orang dah habes berjimba dah pun..
-b4 dis aku selalu tulis "hg dah kenapa?"then org kedah tegur.."bukan hg dah kenapa,tp hg pasaipaaa??"haha..okay then..lesson learnt..bhahaha-
 
entah laaa..
kalo paper sebelum2 ni,though susah yang teramat susah..
okay seyes it was no joke..
susah baq hang!!!
T.T
tapi,aku still rasa "xpe2..ada harapan lagi"
pulun utk next paper..
then rasa mcm xleh buat jgk..
sighhhh
sampailaaaaa paper last tadi kan,,
aku punya pengharapan kat paper ni tinggi kowt!
kinda yakin boleh score..
and then,,u bet??what happened?
okay aku ternganga depan paper!!!
oh my myyyy~~i'm soooo dead!
sobss
 
da momeng da invigilator kutip paper seme,
tetibe aku rasa sebak plok..
rasa macam xnampak sinar dah..
hancur habes seme..
then aku pusing belakang,luah kat aqilah,classmate aku..
dy bagi laa kata2 semangat sket..
Allahu~~~don't know why..
semester 2 punya final ni perasaan dy xmacam sem 1..
dulu keyakinan tuu tinggi..
and realised that aku lupa satu perkara..
Allah itu ada..
minta je ngn Dia..
dah usaha,dah doa,dah buat yg terbaik,tawakal je laa kan..huhu
rasa macam xleh nak enjoy sangat..
sobssss
 
insyaAllah..Dia akan bagi yg terbaik..
;')
 
 
 
okayy enough pasal exam!
back to da topic!
oohh xmasuk topik lagi eh??haha..welll~~
 
"NEVER JUDGE PEOPLE TILL U KNOW THEM WELL"
 
begini alkisahnyaa..
semalam aku story mory ngan roomates aku..
okay b4 that,
seyes aku saaaaangat suka those sharing moments wif her..
walau org tgk dy kat luaran,dy xberapa nak matang..
once dy bagi piece of her,pergh sampai bila2 kut ingat..hehe
sbb tu apa jua topik aku suka share ngn dy,tanya pendapat dy..
puas hati..aku dapat jawapannya..
of course seme tu dr Allah..
rumate aku ni just wasilahnya kan..;)
 
semalam entah cemana tetibe keluar topik ada member ni keluar malam ngn lelaki..
to be frank,aku tak pernah ada kawan2 yg sosial..
in terms of REAL social-type people..
almost a year knowing her,aku tak pernah tahu n tak pernah sangka dy tuu mcm tu..
aku tak pernah pulak judge setiap kawan yg aku baru kenal..
melainkan memang truly obvious la kan?
agak terkejut ekceli..huhu
 
bila dengar rumate aku citer pasal zaman sekolah dy,da way dia bergaul ngn those types of people..
okay dy just kawan ngn seme org..it is not that shes like that..
the way people treat those people..
and kat sekolah macam ada pengelasan tertentu bebudak sekolah,
which means,
 
golongan 1:budak baik,badan dakwah,tudung labuh
golongan 2: budak nakal sket,xbuat hw,lari dr prep,style asrama punya behavior
golongan 3:budak jahat..which means,truly jahat..
 
itu buat aku terfikir..
kenapa kat sekolah aku dulu macam xde je benda2 cmtu..
mungkin sikit2 je kalo ad pun..xde laa se obvious tuu n se bias tu..
 
"tuu sebab hang tak duk asrama..hg xnampak realiti yg sebenar..hg xpernah tidoq sebilik,sekatil, ngn dyorang..hg xrapat ngn budak asrama..sebab tu hg xtau.."
 
okay tuu betul..there WAS a gap between 'budak luar' n 'budak asrama'..
aku ingat lagi gap tuu kami seme managed to robohkan bila dah nak dekat spm betul2 dah..
time tuu baru buat study grup sesama..lepak sesama..at least,kalo selisih kat mana2,tegur mesra gitew..thats y ktorang xdapat nk selami betul2 hidup budak asrama..
dyorang nampak bermacam2 perangai manusia ni..
thats y dyorg xterkejut bila jumpa those grup 3 people..
tapi not to me..
 
and aku tak sangka akan kenal dgn golongan ni..
and bukan sekadar kenal..boleh tahan rapat laaa jugak..
si kawan aku ni pesen dy,dy hormat orang..
kalo org tuu jenis yg assalamualaikum,muka baik,dy xkan mention laa pasal that side of her..
tp kalo dah jumpa yg sama pesen ngn dy,dy open laa..
unless,dy dah rapat ngn org tuu..
 
and that happened to me..
mungkin dy dah percayakan aku kut..
aku boleh tau that side of her..
bermula malam dy keluar ngn geng lama dy time skolah dlu,pi i-city..
 
though at first,dy just cakap kluar ngn kwn2 pompuan,
pi tido umah kwn
da truth was,ada lelaki..
n that was their first meeting..
n they know each other on wechat!
i was like..what?!?!?
berani gila!first time jumpa,keluar smpai subuh esoknye..
Allahu..nearly sakit jantung!
no wonder malam tu aku rasa something wrong,rse risau xsedap hati..
hmmm..
tapi aku sehabis mungkin control aku punya expression..
xnak dy anggap aku ni pun sama:-JUDGEMENTAL..
aku dengar je dy crita apa dy buat malam tu,pegi mana,mamat tu hensem,caring bagai..
at least,xberlaku benda2 yg x diingini..Alhamdulillah..
tp time tu aku xtau complete story..dy xciter semua kat aku..
aku tau pun bila dah 3,4 hari lepas tu..
 
then ble aku tanya pendapat rumate aku,
dy bukak mata aku..
yang dunia ni full of secrets..
takyah tengok dunia..tengok manusia yg hidup atas dunia ni pun dah macam2 pesen..
aku baru sedar golongan camni betul2 wujud..in fact,depan mata aku je..
 
tapi yang penting,
 
NEVER JUDGE PEOPLE TILL U KNOW THEM WELL.
 
"hgpa xduk kat tempat depa..hgpa xkenal depa ni betul2..hgpa xleh nk judge depa ni jahat apa seme though memang apa yg depa buat tuu salah..jenis depa ni,kita xleh sekat..kita kena kawan ngn depa..bukan pesen depa hg nak duk pumpampumpam ceramah itu dosa,ini salah..xleh!depa lagi nak buat..
dalam diri depa ni ada that good side..ada sebab kenapa depa jd cmtu..
kita yg kena main peranan..sbg kawan"
-roomate 2014-
 
yep..seyes..sangat betul..
dyorang ni ada potensi utk dibawa balik ke jalan yg betul..
cuma kena cari cara yg kena ngn dyorg jea..
aku ingat lagi malam tu dy cakap..
 
"weh aku segan laa..dyorang seme xbertudung..aku je yg pakai tetap.."
 
"laaa..nape nak segan..kita yg betul..pakai jeaa.."
 
"kan kan??dyorang yg patut segan ngn aku kan??"
 
see??
dyorang boleh berubah..
dyorang ada keinginan nak berubah tuu..
cuma dalaman dyorang je yg tak kuat..
 
so,kita ni laa yg kena bantu dyorang..
yeah,memang aku sendiri pun baru belajar nak jalan ngn betul..
in fact,aku macam ni sekarang pun,dengan bantuan suasana..
yeah,surrounding yg berjaya ubah aku..
dulu aku pun bukannya amik kisah sangat part aurat kaki n lengan ni..
asal pakai tudung,baju lengan panjang,dah laa..
then by time,aku sedar,aku belajar,slow2..
same thing ngn ibadat..
selalu buat yg wajib jea..
part qiam mmg aku lemah..
tapi,once again,kesedaran tu dtg dgn bantuan surrounding..
Alhamdulillah..
well,hidayah Allah boleh datang dalam bermacam cara kan?
cuma dalaman tuu kena asah biar kuat..
dekatkan diri ngn Allah..
 
aku sedar yg aku xleh nk sesuka hati judge orang..
aku xleh nk lihat aku je yg betul..aku je yg baik..
NO..
 
BECAUSE I,TOO,AM NOT THAT GOOD.
 
mungkin hari ni dyorg buat salah..
tapi ada kemungkinan malam ni dyorang bertaubat..
nak dibandingkan ngn org perasan suci xbuat dosa??
hmm..pikirlaa sendiri..
 
hmm..road to twenty..sikit2,da secrets of da world are revealed..
yeah..
aku teringat kata2 mummy kat kawan dy bila her friend ajak berbesan..
 
"anak aku nii baru nak kenal dunia.."
 
dulu aku hanya mampu tergelak tanpa fikir kenapa mummy cakap camtu..
 
and now i know,mummy..
 
NOW I KNOW..
 
wallahua'lam..
 
 
 
 


Wednesday, June 4, 2014

UJIAN is equal to EXAM ??



Bismillahirrahmanirrahim..
oppss..nak hapdate satu lagi entry..
escape plan from seteghess study week..aci dok?
thehehe
 
*sigh
hang dah kenapa tetibe mengeluh?
humm..entahlerrr
musim2 exam ni macam2 benda lah nak jadi..
problem itu,problem ini
sampai nak mental breakdown..
padahal bukannya big problem pun..
 
macam pagi tadi..
bangun2 je tetibe sayu..
nak2 bila tengok rumate yang tak berhenti study dari pukul 2 pagi sampailaaaaaaaa sekarang..
toing3
 
jadi bertambah seteghess..
padahal no point pun..
sape suruh kau tido?
sape suruh kau tak bangun malam?
bukannya tak boleh nak buat seme tu?
tapi diri sendiri yang tak kuat kan?
-______-"
 
plus,mungkin homesick?
tak balik lama2 ni bikin rindu membara tau dak?
seksa tgk orang balik..
ekceli,kagum tengok orang balik study kat rumah..
humm..xtau laa aku ada kekuatan ke dok kalo balik study kat umah..
though sebelum ni aku tak duk asrama,mmg hari2 study kat rumah..
tp bila dah duk jauh ni..sangat beza rasa dy..
lagi2 teringat kat my brader2 semua tu..
okay mohon terharu ye aku teringat kat korang..hihikss
 
then,
lepas si rumate ni korek rahsia aku,kenapa monyok je pepagi..
mungkin sebab bukan pesen aku kut pendiam..selalu xnak berhenti bercakap,tetibe senyap out of da blue..tu yg pelik..haha..
bila dah story mory sket kat dy,yg aku ni tak ketahuan punca knapa jadik camni..
bila dah dengar her piece of mind,
kind of okay sket..
 
thats why I said..
mainan perasaan je tu..
musim2 exam ni memang banyak ujian yang melanda..
kenapa?
sebab time ni jiwa kita lemah..
mungkin terlalu memikirkan performance dlm exam tu..
sampai kita lalai mengingati Allah..
 
bukannya kita tak tahu..
senang je solutionnya..
TURN BACK TO ALLAH..
minta kekuatan daripadaNya..
sebab Dia Yang Maha Kuat..
jauh lebih kuat daripada manusia yg hanya boleh beri nasihat..
 
aku tak nafikan,
kadang2 kita perlu dengar je nasihat tu even dah tahu..
at least,bila dengar,dy mudah menusuk dlm jiwa..
plus,mungkin itu 1 wasilah Allah berbicara dengan kita..
Dia ilhamkan semua tu pada org yg terdekat dengan kita utk spill it out..
 
 
#‎throwback‬
1 malam di suatu ketika dulu..
Dia : tau tak pancaindera apa yang Allah mula2 ciptakan?
Aku : err..hati?? *teka tanpa berfikir..LOL
Dia : haha..hati tu bukan pancaindera laa..
Aku : dah tu?apa? *covermalu
Dia : jawapannya,PENDENGARAN..sejak kita dalam kandungan ibu lagi,kita dah boleh mendengar even anggota badan belum totally sempurna..even dalam al-Quran pun ada disebut tentang pendengaran mendahului penglihatan..
Aku : hmmm.. *angguk2
p/s : besarnya fungsi pendengaran dalam kehidupan kita..kadang2..kalo kita feeling lost ke apa,kita cuma perlu dengar nasihat2 dari orang sekeliling..sama ada ibu bapa,guru,kawan atau sesiapa saja..walaupun kita sebenarnya dah tahu tentang itu..tp dengan mendengar,kita lebih mudah berlapang dada dgn sesuatu ujian..Subhanallah..


 
sebab tu kekadang,
kalo orang mengadu masalah kat aku,
aku dengar je,
then bagi nasihat sikit2..
sebab aku tau,nasihat yg sikit tuu la yg sangat dia perlukan..
cemana aku bleh tahu?
sebab...
sebab aku pun macamtu..
aku suka luahkan masalah aku..
tapi tapis la dulu kan apa yg nak diluahkan tu..hew3
xsemua benda kte boleh nk cerita
bukanlah nak minta solution drp si pendengar..
sekadar ingin melepaskan apa yang terbuku di hati..
kalo si pendengar boleh beri pendapat,
laaaagi sangat membantu..
hihikss
 
akhir kata..
tak usah dilayankan sangat rasa resah,ragu,gundah,mental breakdown semua tuu..
bese la time2 exam camni..
1 thing je..
TURN BACK TO ALLAH..
solution ada padaNya..
insyaAllah
 
and,
 
 
"Either you run the day, or the day runs you.Make your own fate and make everyday your best day.."
-solehah 4Jun2014-
 
 
aku tamatkan entry kali ni dengan 1 perkongsian drp le bestie,Jaja EIFJAN..
seyesly deep..
harap le readers boleh spend time utk baca..
moga peroleh sesuatu..insyaAllah..
;)
 
...
 
 
Rasa macam gelap. Tak ada masa depan. Down. Ya, aku sangat sangat sangat jatuh sejak akhir-akhir ni. Makin lama, makin mudah bermain emosi. Rasa nak putus asa, rasa nak berhenti melangkah. Rasa nak terus saja terbaring di jalan ni. Taknak bergerak, walau sikit.

*tampar diri sendiri*
 
Bangunlah. Bangun. Jalan juang ni bukan jalan untuk orang yang lembik. Bangun. Gelap yang kau nampak tu, sebab kau pakai cermin mata gelap. Bukan sebab pandangan kau memang gelap. Tak. Itu cuma cermin mata yang kau pakai.
 
Diri,
 
Kau kata syurga tu bukan untuk orang-orang biasa. Tapi tanpa sedar, kau juga manusia biasa. Terlalu biasa. Sebab tu mudah saja tersungkur bila di caci. Mudah rebah bila di hina. Mudah bersangka buruk dengan orang sekeliling.

Apa kau ingat hati kau bersih sangat? Kau tulis entri baik-baik di blog. Kau lakarkan ayat-ayat dakwah di twitter. Kau pendekar alam maya. Berdiri megah, melangkah gagah. Realiti? Kau hancur. Sudah-sudahlah.
 
Assignment biar tak bersentuh. Tapi benda lain boleh pula buat, kan? Study malas. Tapi main dota boleh pula rajin kan? Exam buat nak tak nak, tapi result nak gempak, kan? Ibadah nak cepat, tidur nak lama, makan nak sedap, rumah nak bersih, duit nak banyak, Al Quran? Ah satu dua muka surat sehari kira okay lah tu. Kan?
 
Benda lain semua nak seronok. Bila masuk gear ibadah, cukup ala kadar. And then kau expect diri nak masuk syurga? Sedarlah diri tu, sedar.
 
*nangis*
 
Awak yang diberi keizinan mengawal jasad,
 
Awak sedar tak semua yang Allah bagi ni pinjaman? Awak sedar tak duit berkepuk-kepuk dalam dompet tu semua Allah yang punya? Awak sedar tak awak bernafas tu atas izin siapa? Awak sedar tak masa lapang awak terbazir sia-sia? Awak sedar tak masa yang dah berlalu tu tak boleh di ulang semula? Awak sedar tak hidup awak diperhatikan Dia? Awak sedar tak jantung awak tak berhenti berdegup waktu awak buat dosa tu atas rahmat dan kasih sayang siapa?
 
Sedar tak awak?
 
Awak masih tak sedar?

*lempang diri sendiri lelaju*
 
*tulis surat untuk diri sendiri*

Kehadapan anda yang bermuka-muka,

Anda yang kononnya sibuk ikut usrah,

Anda yang kononnya dekat dengan Allah,

Anda yang yang doplohpat jam disanjung manusia,

Anda yang sentiasa senyum kononnya dah yakin tak mungkin menjejak neraka,
 
Anda, anda boleh jamin ke senyuman anda ni akan terus kekal hingga ke syurga? Atau senyuman ni terukir sampai mati saja?
 
Sudahlah.
 
Anda, anda tahu tak anda buat dosa hari-hari? Tapi anda sedar tak anda nak buat solat taubat pun belum tentu sebulan sekali? Anda kata nak masuk syurga, tapi kenapa tak berperangai macam ahli syurga?
 
Anda kata anda nak jadi soleh dan ajak orang lain jadi soleh.
 
Anda kata anda nak tengok Islam tertegak di muka bumi.
 
Anda bercita-cita tinggi.
 
Anda, anda tahu tak cita-cita tanpa usaha tu, nama lainnya adalah BERANGAN?
 
Dan sangat layaklah kalau saya nak kata pada anda, "Boleh jalanlah kau dengan mimpi kau tu."
 
Nak sambut macam mana kata-kata saya tu? Nak terus pergi berangan dan teruskan bermimpi? Atau nak pergi mula bergerak dan jadikan angan-angan dan mimpi tu satu kenyataan?

Anda, saya sayang anda. Sebab anda adalah saya.
 
Sebab itu saya tegur. Sebab teguran ni untuk saya dan anda.

Sekian,
Luahan Hati Anda
 
*tarik nafas dalam-dalam*
 
Dia tahu aku down. Dia tahu aku penat. Dia tahu aku lemah. Dia tahu aku lelah. Dia tahu betapa hancur luluh hati aku. Dia tahu betapa tak bermaya aku nak terus melangkah. Dia tahu.


Tapi Dia nak aku tahu, 67:13.


Surah Al Mulk. Ayat 13.
 
"Dan rahsiakanlah perkataanmu atau nyatakanlah. Sungguh, Dia Maha Mengetahui segala isi hati."
 
Nangis.
 
Argh! Pedih. Hati ni pedih. Sakit.
 
Allah tahu. Allah tahu. Allah tahu.
 
Allah sayang aku. Allah tahu aku mampu. Sebab tu Dia terus terusan bagi aku ujian. Dia bukan benci aku. Tapi sebab ujian yang hebat cuma untuk orang yang hebat.
 
Ajaib urusan mukmin, bila ditimpa musibah, mereka bersabar. Bila diberi nikmat, mereka bersyukur.
 
Rasa macam...
 
Beriman ke aku ni? Bila ditimpa musibah, menangis. Bila Allah uji, jatuh. Bila Allah tarik nikmat, mengeluh. Bila Allah kurniakan rezeki, lupa bersyukur.
 
Lalu aku duduk. Mata rasa habuk.
 
Digelar 'pendakwah' bukan satu yang boleh dibawa main. Ini amanah, dan perkara yang paling berat dalam dunia ni adalah amanah.
 
"Kau tahu tak, kebanyakan pendakwah ni kaca. Cuma segelintir saja yang mutiara."

"Apa maksud kau?"

"Kaca tu benda senang nak dapat. Rapuh pula tu."

"............."

"Mutiara tu mahal. Susah nak dapat. Tahan lasak, susah pecah, kuat."

Diam. Nak marah, ada betulnya. Nak setuju, hati macam taknak terima.

"Aku taknak kau termasuk dalam kategori kaca. Sebab kaca dan mutiara, kilauannya sama. Tapi, nilainya berbeza."

"Apa yang boleh buat aku jadi mutiara?"

"Buang riyak. Buang rasa bangga diri yang tumbuh dalam ni."

Katanya sambil tepuk dada aku beberapa kali.

Terasa semacam terkena renjatan elektrik. Pedih tertusuk sampai ke ulu hati.

"Ha lagi satu, tarbiyah ni bukan untuk orang yang manja."

"Contoh manja?"

"Bila ditegur, dia melenting. Bila dinasihat, dia marah. Kononnya dia sorang betul. Bila diberi kerja last minute, dia mengeluh. Mudah putus asa."

Reda seketika.

"Lagi?"

"Muhasabah diri. Apa negatif yang ada dalam diri, besar kemungkinan, ia termasuk dalam kategori manja tu."

Lalu dia pergi.

Termenung.

Kawan tu, yang datang dan tegur untuk sama-sama perbaiki. Bukan sekadar datang dan puji lalu berlalu pergi.


Lalu aku tanggalkan kaca mata ini. Kaca mata yang menunjukkan segala kebaikan yang pernah aku buat. Mula melihat dosa yang aku buat selama ni dan aku abaikan kononnya Allah tu sifatnya bukan Maha Melihat.

wallahua'lam..

Monday, June 2, 2014

Farah Si Kanak-kanak Ribena

 
Bismillahirrahmanirrahim..
 
hey hey hey!
 
study week started yaww!!
tapi.......
aku xtau la apa dah jadi ngn hidup aku these couple days..
macam senget,tingtong je kepala..
macam entah pape pn ada..toing3
aigoo farah is in dangerous state!
grrr >.<
 
ada lagi beberapa hari nk jejak ke final exam semester 2..
kekadang macam nak je cepat abes..
kekadang rasa xnak,sebab xready lagi..hew3
 
and wif that,aku bawa diri ke library..
kekonon nk amik mood study..
kind of berjaya la jugak..
at least,far from bed..hehe
nampak tak betapa besarnya pengaruh katil tu..
asal serabut je,tido..asal serabut je,tido..
zzzzzz..sleepy headed farah..toing3
 
hope i can increase da momentum..
sampai ke saat terakhir..
insyaAllah..
 
nk buat cemanooo..
exam 5 hari je..
tapi,seksanya 3 minggu!!
aigoooo
 
fasobrun jameel,ya Farah! ;)
 
so!
wassup wif da title??
bhahaha!
 
FARAH SI KANAK-KANAK RIBENA
 
hang sihat ke idok ni farah oii??
*letak tangan kat dahi.. :D
 
sihat ajooo..no worries..
alaaa..sesaje nk reveal sikap2 terpendam dalam diri yang mungkin xsemua org akan nampak..tp sikit je laa..
thehe
 
kebiasaannya,orang akan lihat aku sbg seorang yg unfriendly..
sampaikan nak tegur aku pun takut..
*if judged on appearance la..
kenapa ek??
sebab,time aku xsenyum,muka aku jadik bekeng..haha
once my senior sekolah pernah cakap..
 
"muka pesen macam awok ni,bila senyum je baru nampak manisnya.."

kih3
betul ke?
mungkin laa..toing3
 
udoh sampai lelaki pun takut ngn aku,nk cakap apa kan?
at first,nk gelak guling2 kowt bila ada senior laki ckp dy takut ngn aku time kem kt sekolah haritu..
nak tegur pun xberani..
mungkin sbb tu la kut dy letak aku as exco disiplin time tu..LOL
cer bayangkan..mana ada lelaki nk mengaku dy takut ngn pompuan kan?
hahaha
 
then,bila dah setel kem tu,baru la dy cakap..
 
"laguni ghupenye perangai budak ni..xtakut langsung dh laa"
 
hahaha
 
haaa..baru tau kan?
i'm a kanak2 ribena once u know me..
my appearance je yg terlebih garang..
in fact,aku ni yang takut kalo orang bekeng2..
 
ai tak takut gelap,tak takut being alone,tak takut berdikari,tak takut those binatang2..
tapi,
aku takut orang garang!
 
and wif that, u expect me 'that' garang??
haha..mungkin la sikit..sikit jea..
kut?hihi
 
tapi kan, kekadang bahaya jgk kalo xdapat nak kawal sifat aku yang satu ni..
uishh seyesly bahaya..
kenapa?
 
hari tu aku terlepas perangai kanak2 ribena aku ni..
besenya aku boleh behave lagi kalo ngn orang..especially guys laa..
lain laa ngn girls kan?hehe
lagi2 my babes EIFJAN tu dah cukup tau dah sifat ai ni..
huhu
ekceli sedar je time ter'gediks' tuu..
tapi mungkin x expect la kut nak kna tegur..
 
"can u come back and be farah?gedik sangat ni..haha"
 
amekkaw!!kena setepek atas dahi..
haha
adoii malu..maluuu XP
 
ekceli no offense pun kan..
ok la tuu b4 terlepas perangai supergedik kan?haha
 
tapi,rasa macam nk menyorok bawah meja seminggu laa bila dah kena camtu..
uishhh shegan kowt!
hihihi
*tutupmuka
 
that tought me..
that i need to behave..
-_________-
 
bukan laa kena halang daripada jadi diri sendiri..
totally NO!
just be yourself..
tapi kena sesuai ikut keadaan laa..
kena sesuai dengan sape yg kte communicate tuu..
takkan laa ngn seme org pun nk reveal perangai kanak2 ribena tu kan..
macam peliks la puloks..toing3
 
hum..
ada orang,xboleh terima kalo kna tegur..
lagi2 direct punya teguran..
mungkin ego??
tapi,alhamdulillah Allah masih jadikan aku boleh berlapang dada dalam menerima teguran..
dengan syarat,jangan tegur dgn kasar,jangan tegur depan2 orang..
direct boleh lagi,ayat jgn sentap sudah la..
alaa...malu tu bese laa kena tegur kan?
kalo tak malu tu yg parah..
macam xde sense dh..hew3
 
hmmm.. 
1 thing we should bear in mind,
bila kita ditegur tu,means org yg menegur tu sayang kat kita..
xkisah la teguran tu drp parents ke,teachers n lecturers ke,friends ke,hatta adik-beradik sendiri sekalipun..
dyorang nak kita improve diri..
supaya kebaikan je ada kat diri kita..
kan?
;)
 
renung-renungkan dan selamat beramal!
:D
 
wallahua'lam
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com