Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : September 2013

Sunday, September 29, 2013

Are you ready???

Bismillahirrahmanirrahim..

fuh!!fuh!!fuuhhh!!*buat style tiup habuk..
berhabuk sudaa belog kesayangan gue nih..alolo kecian sungguh..hehe

almaklumlah..skarang aku da transform jadik student yg super busy..tambahan lg bila aku jadik pengerusi kelab transformasi kepimpinan mahasiswa muda nih..n looking forward utk siapkan proposal utk final project..kena handle meeting ngn org kuat usim,,kna pi jumpa tok batin,,n of course,,keje2 n assignments kuliah n tutorial lah..yg tu mana blh nk tinggal kan though aku aktif berprogram pn..
tp so far agak best cz ble da lepas hari2 perkuliahan,,hujung2 minggu aku blh attend talk atau forum utk cari food for soul plak..xkan la nk suap minda ajo kan??rohani pn kena bagi makan jgk..kira seimbang laa..hectic time hari minggu,,hujung minggu blh rehatkan minda,,attend talk,cm bicara siswi,forum,program yg senior buat..hampir semua kowt aku pegi kalo free..rse rugi plak kalo xpegi..hee.. plus buat assignments n tutor cenggitu aje laa..

alhamdulillah..aku da boleh adapt ngn hidup baru kat sini..not so bad pn..
plus,,semalam pi seminar ichemtech tu,best jiddan2!!plus aku jumpa 1 quote nih,,

"heyy!!i'm a chemist!!and i can't keep calm.." 

haha..xleh blah btol..aku dapat lihat bidang2 kerjaya yg terbentang luas dpn mata aku..heyy!!chemistry is all things around us..sume chemistry..xketinggalan jgk chemistry dlm relationship..hihi
even nk masuk medical field pn boleh..cm pharmacology n pharmaceuticals..
plus,,kalo bandingkn ngn doktor perubatan,,chemists ni dy boleh nk cipta sesuatu yg baru,,cipta teknologi baru,,design drug baru yg lebih efficient utk patient,cthnye guna nanotech ke apa ke..n i'm looking forward towards that field..kira blh la nk bekerjasama ngn doctors dlm medical field ni..insyaAllah.. ;)

hah!!cakap pasal doctors,,of course kna ckp pasal 'that' doctor kn??hehe
now aku da discover sebab2 knapa doctors suka kawen awal..even,,aku rse kwn2 aku kt fpsk pandan indah tu pn konfem akn ramai yg kawen awal..
*ceh!!konfem tuh..haha..ye lah!!we'll wait n see ajo lah..
sebenarnya dyorg bukannye suka kawen awal,,tp keadaan dyorg tu yg sangat menguji..bestie aku ckp,,buku2 dyorg mmg da xde yg kartun2 lg dah..mmg real punya lah..dah tu,,udah hari2 tgk benda2 tu,,tp dlm mse yg sama,xleh buat apa2,,tgk aje..dugaan tu weh..hati dah bergolak..uhukk!!sensored!!
faham2 laa..naluri kemanusiaan nih cemana..unexpected!!first2 tau tu,,agak scary..tp ble fikir2 balik,,aku boleh faham laa..
but of course,,tu bukanlah sebab utama utk kawen..sebab utamanya mestila utk bina baitul muslim..sebagai saham kita utk akhirat..bagaimana cara kte didik keluarga tu,,cmtu la hasilnya..kalo kte didik dgn acuan islam,insyaAllah hasilnya bagus la..

tp aku ni,,cemana?????????
xhabis fikir oih,,antara 2 tempoh..
4 years vs 1 year n a half..
mana 1 nih??
istikharah sudah..n seems xda masalah kalo yg 1 year n a half tu..
tp kna dscuss further la ngn dy n family..
cz aku xrasa parents akn bagi..tp sbenarnya xperlu kowt nk terlampau rushing sangat..
slow2 laaaa kan??
xdinafikan,,aku rasa takuttttt sangat3!!

TAKUT!!

memang xnormal la weh kalo xtakut..
tp fikir rasional la..sume akn alami kowt..
antara cepat atau lambat ajo..
aku??dunno laa..
still dlm discussion..
opps!!warning to readers,,xyah duk heboh2 lg lah..
still dlm perbincangan..
kalo da betul2 konfem,,sokay la nk heboh pn..
mmg marriage kna dihebahkan kn..tp sebelum marriage,,xyah nk heboh sgt laa..
dibuatnye xjadi,,xke malu kan..
so,,kita2 aje yg tahu yep ;)
plus,,nk mintak jasa baik lah,,tolong doakan la semoga semua ni lancar..
semoga xde masalah dlm dscussion nih..
huhu..seyesly aku takut..
mmg xnak letak harapan sgt..tp nk buat cemana,,dscussion udah serius,,bohong laa kalo aku kata aku still zero feeling kn..huhuu
 tolong doakan yep!!hehe..muah3!!

he said.."xjanji yg kehidupan kawen as a student ni mudah..tp apa yg blh dijanjikan,,kita sama2 mudahkan jalan hidup kita"

hmm..insyaAllah :')

nak share 1 lagu ni..
insan bernama kekasih,by UNIC..
aku suka lirik lagu ni..
selamat berjiwang la ye..haha
seyes cair~~

...

Debar hatiku membisik rindu
Ingin aku katakan
Kau gadis idaman

Adakah mungkin kau kumiliki
Ingin aku jadikan
Inasan bernama kekasih

Keayuan yg tergambar
Lukisan nur iman
Bersulamkan keindahan santun perkataan
Bagai puith salju mendinginkan hangat perasaan
Mengusir segala resah di jiwa

Kusampaikan slm ucapan mesra
dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang
Utkku melafazkan cinta
Umpama rembulan jatuh ke riba
Mendengar khabaran darinya
Padaku kau memendam rasa

PadaMu oh Tuhan
Kumohonkan keredaan
Nur kasih yg kudamba
Kekal hingga ke syurga

Hanya satu yg kupinta
Kebaikan darinya
Moga dipeliharakan tulus cinta kita
Agar kukuh ikatan yg murni bahagia selamanya
Dgn lafaz pernikahan yg mulia

Dtglah kasihmu dlm diriku
Menghiasi ruang hatiku
Akanku sambutnya dgn
Sujud penuh kesyukuran

Kuharap jalinan kan berpanjangan
Selagi kasih yg terbina
Kerana cinta kpdNya

Kauku sayangi
Teman sejati
Dikaulah sesungguhnya
Insan bernama kekasih


Monday, September 9, 2013

First step~~FST pun okay what???!!!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

hey u ols!!how are you doin'??
me??
masih dalam proses penyesuaian diri ngn benda baru n tempat baru..

BUT!!!
tempat baru a.k.a FST tu awesome damn much weh!!!
semua benda baru kowt!! 
untouchable!!

oppss!!yg tu sat agi noo!!
aku mau citer pasal orientasi,ALSP,ELSP sat..heheh
bajet cakap utagha..ngeee

orientasi~~
sbenaqnya xde apa yg special pn rsenye..
sebab aku dah jadik lone ranger skang..
gi mana2 pn sensorang ja..
bukan nk kata aku xkawan ngn org lain..
boleh kata 99% kowt kawan baru..
tapi utk stick together ke mana2 tu xlaa..
plus,,dyorang(kwn2 baru) tu pn ada geng sdiri..
kawan2 lama pn duk ngn geng dyorg..
aku??
pi mana2 pn aku akan bkenalan ngn org yg duk sbelah aku..
hari2 wajib bkenalan ngn kawan baru..
tapi bila jumpa kengkawan yg senasib ngn aku,,
cam terlebih eksaited la plak ktorg story morry..hihi

orientasi is about ceramah..ceramah..and ceramah..
naseb usim xde ragging2 sume..
well,,USIM kan..
"Pioneering islamic science,superheading knowledge"
no way kutt nk ragging2 segala..
siap dpt jaminan drp bro razif lg..ngeh3

tp dlm bnyak2 program tu,,
aku plg suka part2 yg menaikkan semangat cam talk motivation by bro amirul n his wife,sis elin..pastu time menteri besar n9 bg talk..then time forum wif ustaz hariri,ustaz pahrol mohd juoi n ustaz ridhuan tee abdullah..
meremang bulu roma gue..

part motivasi tu mmg makan dalam la ayat dy..
tetibe aku rasa yg aku ni xbersyukur gila dpt ichemtech..especially ble tau ramai kowt budak tamhidi sctech yg nak tp xdapat..
pastu kena betulkan balik segala niat..tajdid niat..
redha dgn rezeki yg diperoleh..
brainwash!!!
kita belajar untuk menjadi hamba Allah dan khalifah Allah di muka bumi..
kita perlukan ilmu agama utk jadi hamba Allah..
kita perlukan ilmu akademik untuk menjadi khalifah Allah..

kalo aku masih duk terpikir pasal medik,,
memang xkan kemana nye..
aku kna cari cara utk minat ichemtech ni..

puff!!alhamdulillah..
time pendaftaran course tu,,jumpa senior2 sume,,
aku rase cam excited semacam jer nk start study..
great fresh start maybe??

plus,,time ALSP or arabic language support programme,,
lead by bro nizwan,,
selain dpt polish balik aku punya bahasa arab yg da berkarat gila cz cuti 4 bulan ni,,
bro nizwan banyak beri nasihat n tips yg superb!!
masuk jiwa sangat ayat2 dy..
mmg brainwash abes lah!!
sampai bila2 aku xlupa ayat2 dy.. 
thanxx bro :)

"awak wajib pastikan 4 flat utk sem 1 n istiqamah utk sem2 seterusnya..
kalo tidok,,jangan berangan laa nk 1st class degree"

"bdk2 fst ni tersangatlah besar peluang kerjaya"

"niat kena tajdid selalu"

"jangan terikut ngn kawan2 yg course lain..cara belajar memang xkan sama..subjek pn dah lain"

"dugaan apabila assignment dlm grup..then ahli grup jenis susah nk bagi kejesama..kita je buat keje..haa,,time ni laa kte kna pndai pilih kawan"

"study bersungguh2..kalo boleh biar sampai master n PhD.."

insyaAllah bro..me akan ikut nasihat2 tu :)
tp part cara belajar xsama tu mmg aku dah rasa sbenarnya..
since dlm kelas alsp n elsp lg..
aku rasa study ngn geng lain2 course ni xsama ngn geng medik..
bukan aku nk bandingkan ke apa..
tapi aku mmg terasa relaxnya dyorang(bdk course lain)..
in fact,,mmg dyorg sdiri yg mngaku yg bdk2 sctech mmg relax..
okayy..agak scary di situ...
patut la aku rase mcm aku ni over plak time alsp n elsp..
cam terlebih outstanding maybe??
haha..bajet!!
smpai kata2 aku quoted kowt!!

"like farah said,,..."

haha..agak bangga di situ..
astaghfirullahal'azim!!!
jangan riak farah!!!
thehehe..insaf2

okay!!
dah2 pasal orientasi..
HARI NI FIRST STEP AKU KAT FST!!

n 1 perkataan aku blh gambarkn ttg fst..

SUPERB!!!

sume baru weh!!
untouched!!
kira batch aku ni yg rasmikan fst secara total..
since starting..
masuk bilik ni,,
"wow!!"
masuk bilik tu,,
"wow!!"
siap ngn mata blink2 lagi..haha

smpai aku ngn zahirah ni tergelak sendiri ble rse cam rusa masuk kampung sangat..
kah3
sbenarnya xde kelas pn..hari ni kelas batal..
usim bg cuti cz ktorg sminggu full ngn xtvt..
baik x??ngeh3
aku pi sesaje nk buat lawatan xrasmi..
ramai gk yg buat cm kitorang buat ni..haha
plus nk urus pasal koku..
n alhamdulillah da setel ;)

ktorang merantau tingkat2 yg ada..
pi melawat lab chemist,,lab comp,,lecture hall..
mmg superwow!!
especially aircond..
tahap freezing kowt!!haha

then,,bertapa kat lab computer,,yg xfully furnished lg,,on9 kat situ almost sejam stengah!!lepas geram..ngeee

yeahh..bangunan baru..
memang xfully furnished lg..
but so far,,mmg tersangat okay utk digunakan..
xsabar den nk start study nih..heheh
amik semangat baru kat tempat baru..weeee!!

hah!!!pasal roomates baru xciter lgi..hehe
kitorg 4 org..
2 dr tamhidi,2 dr stam..
tp dyorg mmg best!!
sume gila2..
hari2 xgelak,,memang xsah..
smpai lenguh pipi duk gelak..

especially yg najihah ni,,asyik je pasal jodoh..
xleh tengok org sengih time mesej,,
ada je kejenye nk menyakat..
siap buat misi nk cari jodoh kt usim lg..hahaha
n seems she doesnt like a foreigner in her class..
dy ni bdk sc computer..
well well well..
jaga2..kang benci bilang cinta plak..
wakaka ;)

yg solehah ni plak,,mmg pekat ngn loghat kedahnye..
mmg kdg2 berkerut jgk laa muka nk paham..
tp yg geramnye,,smpai aku pn da terikut skali nk ckp utagha..
berat nanang sungguh!!haha
dy plajar akidah..
pasni blh la nk share ilmu2 baru.. :)

sorang lg plak,,ekin..
bdk muamalat..
paling pelik la kisah dy..
tempat tinggal dy ada 2..kl n pahang..
so bila nk balik kg,,mmg kna tanya family skang kat pahang ke kl..
haha..
dahsyat much..

alhamdulillah..
roomates aku sume bleh masuk line..
senang je kamceng..
hope this fresh start akn fresh smpai bila2..

pluss,,kna sentiasa think on da bright side..
maybe aku akan jadi lebih outstanding kat sini??
who knows??
insyaAllah..

p/s:ada orang ajak aku kawen???!!?!hahaha..pi la jumpa my abah n mummy..kte tengok cemana..ngeee..ehh??baru start 1st year ni..jgn nk menggatal sgt yep..behave farah behave..hehe..ok bai.. XD

p/s: to my bestie erma fazira..all da best to u darl..duk kat sana,,jgn lupa me kt sini yep..hehe..mmuah3!!



wallahua'lam..



Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com