Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : August 2014

Wednesday, August 27, 2014

Love vs Attraction

Bismillahirrahmanirrahim..

okay..cer baca balik tajuk entry kali ni..

LOVE VS ATTRACTION

say what?!?!?!?!!

haha..
dah buang tabiat mungkin cik chemist sorang ni..
tetibe sapu habuk kat blog ngan entry penuh kontroversi..

kut??hehehh

dah kenapa tetibe keluar tajuk macam ni??

entah..
sebab tertarik dengan satu isu yang dibawa dalam group whatsapp..

ada sorang ni tanya..

"wujud ke cinta pandang pertama??sampai jantung nak terkeluar??"

haha..soalan yang tersangatlah out of topic..tengah discuss pasal 1st program time naik sem nanti,tetibe keluar soalan cenggini plok..

hmm..
ada yang jawab benda tu wujud..
ada yang jawab tidak..

aku??

hmmm..
perlu jugak ehh??
thehe

honestly,kalo dulu2,mungkin aku akan jawab ya..
dulu2 means zaman bebudak tak matured tak reti berfikir..

cehh..macam laa skarang matured sangat kan??
hihihi

takde laa..just..by time..well,mind develops kan..hee

yes..dulu aku fikir first sight love itu wujud..
coz I've experienced that..
puyyyooooo!!
haha

his name is called 'Galang Malaysia'..
and of course there was a reason why..ngeh3

okay secara ringkasnya,
I've met him during da international jamboree..well,like those dramas..
on how I always bumped into him,made me can't take his figure off my minds..
though tak kenal LANGSUNG..
then aku buat kerja gila pegi mintak number dia,though tak pernah sepanjang aku hidup 16 tahun(at that time)  aku mintak phone number lelaki..
then balik dari camp,aku contact dy..
just,dia tak layan aku sangat..
bhahaha kesian betul kan,gila bayang sensorang..
hihi
 just,idokleee contact selalu..
just few times,plus dia budak SAS..duk hostel la kan,lagi la xcontact..
lama2,aku just admire him je..
kind of crazy fella la jugak..
mana tak sewel,setahun jugak aaa duk gila kat dy sensorang..haha
only my EIFJAN knew how I was back then..

then,turns out,aku dah fed up..
putus asa lah konon kan..
aku cari cara cemana nk lupakan my Mr.Perfect tuu..
sobss
tak larat oihh!!

then my Jaja suggested,

"cari someone else utk disukai,tapi it's impossible for him to know,and he can't love u back"

owh seyesly tips ituu menjadi..
though takes time,aku berjaya gak hilangkan kegilaan itu..
toing3
so,apa kaitan??kau dah kenapa tetibe buka cerita lama balik??
macamlaaa orang nak tau kan?
oppsssiieee

ni sebabnya..
time tuu lah aku sedar..
it was just an attraction..
bukanlah cinta seperti yang aku sangka..
time tengah crazy on him dulu,
dikaulah pojaan hatiku!!
hahaha

okay back to da topic,
entahlaa..
rasa bodoh gak..huhu
just,dah sedar laa..
cinta bukanlah semudah itu..
cinta bukanlah sekecik itu..
macam pelik kan just sandarkan yang itu adalah cinta,
sedangkan diri hanya attracted to da physical figure..

well,I don't know what others think of love..
but to me,
it is more to responsibility..
yupp!
TANGGUNGJAWAB..

Love is when  u're willing to sacrifice all u have,to please the one u love..
and somehow u admire da whole thing about that somebody..

Love is da investment that benefit each other in any ways..

Love is da bond between two people who feel like they need each other..

Love is da reason why people stay strong..

Love keeps people wanting what they can't have..

Love is complicated beyond belief but also wonderful beyond belief..

Love is all about you..

Bilamana kita sanggup buat apa sahaja untuk seseorang tu dalam kita susah dan senang tanpa mengharapkan apa2 dan cuba dapatkan perhatian dia,itu lah cinta..


perghhh!!!
is this really me??
bhahaha
rasa nak muntah pelangi sajoo..
jangan ditanya mana aku dapat those ayat..
toing3

to me,I don't think such 'love at da 1st sight' thingy exixts..
and it's not fair to consider ur attraction towards him/her as love..
coz love is a big thing..
takkan laa sekali tengok dah jatuh chenta uhuk3

well just say whateva u want..
aku tak rasa apa yang korang rasa..
aku budak mentah yang tak tahu apa2..
or whateva it is,
just want to tell u..
wake up!
stop living in fantasies..
stop being a useless youth,
that fell for this thingy..
helloooooo!!
sedar tak yang ummah perlukan kita?
sedar tak kita jadi lemah sebab this thingy?

no no no!
bukan nak melawan fitrah..
I know,it's a fitrah..
tapi,control it..
jangan sampai fitrah bertukar jadi fitnah..
unless u are married..

entah..
aku pun bukanlaa reti sangat nak berfalsafah tentang cinta..
diri sendiri pun tengah belajar nak jalan dengan betul..
it's just my piece of mind..
and i hope it can wake us up..

just..
please..
jangan cemarkan fitrah itu..
jadilah insan yang kuat..

tetibe teringat ayat yang pernah dilontarkan oleh seseorang yang amat mengagumi Al-Fateh..

"mukmin yang kuat tak akan ada masa untuk melayan masalah hati macamni..lihat saja pahlawan2 Islam pada masa itu,apa yang menjadi keutamaan mereka ialah perjuangan di jalan Allah..walaupun berbeza konsepnya dengan zaman kita sekarang ni,tapi,kita masih bergelar pejuang Islam..takkanlah kita jadi lembik hanya kerana cinta yang tak kesampaian??"

Allahu..meremang bulu roma..
malu..
apabila terlalu mengalah pada perasaan..
mana pergi jiwa kental seorang mukmin?
Allahuakbar..

semoga mampu sentiasa bermuhasabah..
differentiate between love and attraction..
semoga mampu jadi mukmin yang kuat..
semoga boleh ketepikan this small thingy..
semoga berjaya menjadi produk berkualiti untuk ummah..

"Reality..sucks..
Fantasy..happiness..
But u know what is remained and what is not..
what is eternity and what is temporary..
what is real and what is fake..
the remained,eternity and real is your husband..
only..
and the rest is your fantasy.."

moga bermanfaat..
Wallahua'lam..




Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com