Red Lollipop ~~My CoLourFuL HaPpiNeSs~~ : June 2013

Saturday, June 29, 2013

Salad Mangga a.k.a. Kerabu Pauh

Assalamualaikum!!
Now u're watching "YUMMEH!! SHOW" with me, Chef Farah..
ntah bila jd chef pn xtau..haha
hari ni nk share 1 resepi yg akan mmbuatkan u all drooling!!meleleh ayaq liuq!!
even me yg tulis pn tbayang2 kesedapannye..
KONON!! XD

utk pengetahuan u all,kerabu pauh ni lau xsilap dtg dr thai..pastu diolah ikut selera org melayu klate..
rasanya masam2 plus pedas..
sangat sedap dimakan ngn nasik..
yummeh!!

oppss!!terlebih sudaa~ok..udah2 la intro nya..


LET'S START!!


INGREDIENTS :
2 biji mangga muda-diparut
1 biji bird's eye chilli(cili padi la tue)
1 ekor ikan kembung-direbus n dibuang tulang
1/4 bawang besar-dihiris
1/2 bawang merah-dihiris(optional)
gula n garam-secukup rasa

sikit je kan bahan2 dy..dlm 5 hngga 10 minit da blh siap :)

HOW TO MAKE IT?

i guna mortar n pastle nk buat ni..baru ad real taste.


CARA MEMBUAT : 

1.tumbuk cili padi n bawang.
2.pastu masukkan ikan rebus td.
3.pastu masukkan mangga parut.
4.masukkan gula n garam secukup rasa..make sure tumbuk gula n garam kt tepi2 lesung batu tu sbb xnak bagi mangga lembik sgt lau tumbuk berlebihan..
5.tumbuk2 n gaul sebati sume bahan2.
6.adjust rasa mengikut citarasa korang..

AND~~!!!

tadaaaa!!
don't care lah gambo terbalik pn..haha

my family mmg suka makan kerabu pauh atau lbih senang dipanggil sambal pauh ni..
paling puas hati bila licin mangkuk..hehe
terpengaruh ngn my mummy yg suka mkn kerabu..
plus,skarang ni musim mangga muda..mmg sesuai sgt la nk praktikkan rsepi ni..

okay,,thats all for now..
all da best kpd sesape yg sudi mencuba :)
wallahua'lam :)

Saturday, June 22, 2013

Sup Makaroni..yummeh!!

Assalamualaikum u olz!!
hari ni aku nk kongsi rsepi sket..
tetibe mengidam nk mkn sup makaroni 2,3 hari lepas..
hari ni baru blh buat..
kwang3

Just a simple dish but mengenyangkan n most important is,,YUMMEHH!!
ceh..puji masakan sdiri nampak!!haha

Bahan-bahan :
*makaroni of course-rebus n toskan..jgn lupa letak sikit minyak masak cz xnk bg dy        melekat.. 
*daging-kisar-nk cincang pon bolee
*ubi kentang-dadu
*lobak merah-dadu
*bawang besar-dadu
*serbuk jintan manis-1/2 camt.
*serbuk jintan putih-1/2 camt.
*serbuk ketumbar-1 camt.
*garam dan lada sulah secukup rasa

simple kan??kalo korang nk tambah bahan2 lain pn boleh..ni yg simplest..
bagi aku yg sedang memahirkan diri bolehlaa..ngeh3

Cara membuat :
#mula2 rebus daging hingga empuk..
#pastu masukkan ubi kentang,lobak merah n bawang besar yg didadu td..
#pastu masukkan serbuk jintan manis,jintan putih n ketumbar dalam sup td..
#pastu masukkan garam n lada sulah secukup rasa..
#rebus hingga lobak merah n ubi kentang empuk..
#bolehla dihidang ngn makaroni yg direbus td..
#hiaskan dgn daun sup n daun bawang

satu je kelemahan aku lau masak..aku pesen xberpuas hati ngn rasa masakan time tgh masak..cam ad sesuatu yg xcukup..padahal masakan tu dah bereh..xde cacat-celanya..cheewahh!!
last2 my bro yg tukang testing rasa..ble dy cakap SEDAP baru puas hati..
hahaha 

camni la rupa dy..PLATING FAIL!!huk3..
alah,,bkn masuk masterchef pn nk plating cantek2..haha
ni citarasa aku..just luv da original taste without daun sup,kicap,bawang goreng..plus kuah sup just little amount..pelikkan??hihihi
xtau knape tp mmg style aku makan cmni..hahaha
kalo korang suka blehla add-on bawang goreng n daun sup n chilli n so on..


  
my bro..bajet lebih!!haha

okayy then..thats all for now..selamat mencuba!!!
cehh!!macam la ad org nk try..kah3
whatever it is,,remember this..
 'YUMMEH!!!' 
TATATATATATA 
=)



Monday, June 17, 2013

FIRST SIGHT DA JATUH CINTA???



Assalamualaikum!!
Oppss!!hari ni topic love lagi..hehe
bukan sebab aku jiwang keyy..tapi aku terpanggil nk tulis entry pasal ni..
aku akan bawak 1 kisah antara seorang prempuan n sorg llaki yg aku namakn G bg perempuan n B bg llaki..senang sket..ngeh3



Once upon a time,, cara skema start citer..haha si G ni kna buat medical checkup utk masuk u..well,aku yakin smua org yg nk msuk u tu kna buat medical checkup kn..
same goes to her..G pegi ke hospital yg bdekatan ngn rumahnye utk buat checkup..
sampai kt sana G tgk ad la dlm 6,7 org kt situ..major dr skolah yg sama ngn G..tp ad sorg budak laki yg xdikenali ni,B, duk sorg2 kt hujung krusi.."alahai,,ksiannye mamat tu duk sorg2",tdetik kt hati G..tp buat xtau je lah kn...
first round kna check appointment n then checkup mata..pastu dyorg sume kna pegi buat x-ray kat lab..sesampai je G kt sana,dy nmpk si B tu tgh tunggu giliran kt krusi..G pn pi la dduk jgk tnggu giliran..mybe sbb si G ni bosan,,dy pn ringan mulut la tnya si B ni,,
"dapat U mana??" 
"dpt UiTM,engineering..awak??"
"ooh,,sy dpt ****..medik"
thats all they've talked about..
then lpas slesai sume test tu,,balik la..ap lg..haha

dlm 3 hari lpas checkup tu,,G dpt call dr kwn dy,A..A ckp ad sorg bdk llaki call dy,,marah2 mintak nmbor fon G..G pn pelik la..
"nak bagi ke tak eh??"
last2 G bpakat ngn A,sruh bg nmber fon abah G..
pastu terus mamat tu call
"assalamualaikum"
"waalaikumussalam..ya Allah..awk tau dop sy ni supo org gila dh duk cari awk sjak kte jmpa hari tu.."
"um..sape ni??"
"saya la..hk awk tegur masa MC hari tu"
"ooh,,nape cari sy??"
"xtau la awk..sy rasa pelik la..balik umah sy duk fikirkn awk je..xtau nape"
"aik..nape plak awk nk fikirkn sy??"
"xtau la..sy rasa awk ni llain drp yg lain..sy tgk awk lain ble awk sorg pakai baju kurung".
"haisy..xyah nk mengarut lah"
"betul la..awk tau x sy pegi balik hospital tu cari awk?sy rse mnyesal xmntak nmbor awk?sy tnya nurse tu pasal awk..ad x nmbor awk??brapa kali sy kna maki..sy pn xtau la nape sy buat cmtu..xpernah dlm hidup sy buat cmtu..sy citer kt mak sy pasal awk..mak sy ckp mb awk dr smka* kalo tgk gaya awk..mmg btol lah"
"awk jgn main2..kte xkenal"
"memang..sebab tu sy sanggup cari awk"
"ish..xkan sebab BAJU KURUNG awk suka kt saya??"

haisy..malas aku nk tulis pnjg2..dpendekkn citer,lpas si B ni duk mrayu2..last2 si G ni pn mngalah la..dy bg FB n fon number kt B..ternyata..dy melakukan silap besar..
saban hari si B tu call,,mesej G..kalo stakat msej mb blh dimaafkn lg..tp ble dah call ni,,cm pelik la plak..beraninya bdk ni..

lama2,si G ni rasa takut ngn perlakuan B yg dianggap keterlaluan n mngacau ketenteraman awam..hehe
sehinggakn G amik tindakan drastik mem blocked si B dr FB..sementelah si B ni jenis yg xmementingkan pelajarn..lagila tawar hati nk layan..
jenuh nk mjawab nape blok FB dy..
start hri tu,,G da xlayan B..tp si B ni xserik2 bagi mesej,,call,miscall..satu pun xdibalas..
sampai dyorg masuk U pn,,still si B ni xberputus asa..bagi org lain mybe akn mengalan n cair ble diberi ayt2 manis tu..
tapi bg G,,seorg yg xmementingkan pelajaran adlh org yg xberwawasan..tu la sebab knapa G menolak B..bukan pasal B xhensem cz si B ni blh la dikatakan good looking..tp B xserius dlm studies..so ni da melanggar prinsip G..
ad masa G xtahan,,G balas gk msej B,,cakap bhentila ganggu..fokus plajaran..
tapi,,si B tu xmakan saman..terus diganggunya si G..
si G da xtahan,,G pn block nmber B..mesej still masuk..tapi call akn di hang up automatically..
baru lega sket..
tp bila di block,makin menjadi2 plak serangan si B nih..aiyooo
seriusly xputus asa..
satu je tanggapan G terhadap B..KESIAN
kesian mengenangkan pembaziran masa n duit B bagi memikat n merayunya..
"ya Allah..sudah2 la..kesian aku tgk kau ni"
tu la perasaan si G..
bayangkan..SETAHUN weh!!setahun B berusaha mmikat G..tp negatif..
lama2 msej n miscall dh xsekerap dulu..lama2 makin bkurang..mybe da putus asa kut..
hidup G aman sementara..G takut sbenarnya..takut wondering nape dah senyap..yelah..lama kut dpt perhatian tu..xmemasal falling plak sape susah kn.
tp nasib baik G xfikir sgt psl B..mujur la kn B da xkacau..

out of da blue,,lepas 2 bulan lebih G cuti smentara tnggu panggilan ijazah,,B muncul kembali..
B muncul dgn ayt menyentapkan hati
sape xsentap ble da lama mnghilang tetibe muncul dgn kata2 mngejutkn

"Kadangkala org yg menyintaimu adalah org yg xpernah menyatakan cintanya kepadamu..kerna org itu takut kau berpaling dan menjauhinya..dan bila disuatu masa dy hilang dt pandanganmu,kau akan menyedari dy adalah cinta yg xpernah kau sedari"-B

hah!!amekkau!!dahsyat x??mmg out of mind lah..CINTA??
huh..betulke cinta??
tetibe rse bdebar..
bkn bdebar takut..tp bdebar cmne nk hadapinye..
cmne nk hentikannye stelah setahun mcuba..

"Cinta xsemestinya memiliki..perancangan Allah xde siapa tau..xsemestinya org yg kita cinta itu jodoh kita..please..forget bout dis..live ur life..jgn bazirkn waktu dgn mainan remaja wahai pejuang agama Allah..fokus kpd menuntut ilmu n menjadi seorg yg soleh..jgn biarkn perasaan itu merosakkn hatimu..jgn diungkap kata cinta andai hanya utk saja2 n tanpa komitmen..kita baru 19 tahun..banyak lg yg kte perlu belajar..maaf andai terkasar bahasa..maaf andai kata2 ini melukai hatimu..all da best in ur life saudaraku..sorry again..assalamualaikum"-G

hmm..ayt G pn dahsyat jgk..hehe..lpas tu B balas..dy ckp tq ats nasihat yg ikhlas..tp dy xtau dh nk balas ap..

hmm..G mengharapkn semoga tu adlh last message drp B..no more..



in da long run,,JANGAN MUDAH MELAFAZKAN KATA CINTA ANDAI DIRIMU BELUM BERSEDIA..JANGAN DIUNGKAP KATA CINTA JIKA KAMU SEKADAR MAIN2..
kenalpasti dulu perasaan tu..kalau benar cinta..lebih elok dipendamkan andai diri belum bersedia..itu lebih baik dalam menjaga hati kedua2 belah pihak..
andai sudah jodoh tidak kemana..
xperlu terkejar-kejarkan cinta ketika masih di bangku pelajaran..kerana cinta itu akn datang dgn sendirinya..

memang xdinafikan wujudnya cinta pandang pertama..tp bergantung pada cara kita menguruskannya..
sebaiknya kita mempersiapkan diri kita utk menjadi yg soleh/solehah..kerana Allah pernah berjanji dlm Surah an-Nur ayt 26 
" Lazimnya,wanita yg jahat adlh utk lelaki yg jahat dan lelaki yg jahat adlh utk wanita yg jahat;dan (sebaliknya) wanita yg beik utk lelaki yg baik dan lelaki yg baik utk wanita yg baik".

tetapi,,yg paling baik adalah persiapan utk menjadi soleh/solehah itu adlh utk dijadikan bekalan ke akhirat kelak..kerana jodoh itu kte tidak pasti sama ada kte memilikinya..tetapi,,mati itu pasti.


WALLAHUA'LAM

Saturday, June 15, 2013

::THE ONE::


DON'T WORRY..HE WILL COME IN THE WAY YOU LEAST EXPECTED...


Hey,Assalamualaikum!!
okay,,hari ni kte turn to mood jiwang eh..hehe

hmm,,ble masuk alam universiti ni,,topik yg hangat diperkatakan xlain xbukan ialah JODOH..

ad yg xsempat masuk u lg da ckp pasal ni,,especially mse form 5..well,senior highschool kn,,konon da besar la..ngeh3

xterkecuali dlm hal ni ialah i,me,myself..xcukup ckp psal ni ngn kengkawan,,my family pn asyik duk ckp psal ni,,adeii..panas tlinga den..
bukannye aku anti ble ckp pasal ni,,but to me,,it's not da time yet..sabar laa
nk buat cemane,,aku ni anak sulung dlm family..siap first granddaughter lg..sorang je ank prmpuan lak tu..mmg abes la kna serang ngn makcik2 sebelah abah tu..ada ke patut ckp pasal kenduri kawen aku mse buat mjlis solat hajat sblm masuk usim??aiseyy
paling xleh lupa,,my grandma's advice masa antar aku masuk tamhidi dlu,"farah blaja molek2 la..xpayah duk caro ko lelaki dlu..kalo ore lain bgewe pn,,xyah ikut.."
hah!!amekkau..first2 nk msuk u pn da ad cramah..

plus,,ni 1st time aku duk jauh dr family..baru tau cmne hidup ngn ramai girlss..mmg topik utama kut!!haha
x dinafikan ble alami suasana baru ni,,ad la someone yg aku minat..MINAT je eh..no lebih2..
alah..minat sebab LESUNG PIPIT dy yg dalam giler ble dy senyum n RAMBUT PACAK dy..mmg perfect kt mata aku..haha
ntah bila aku jatuh suka kat lesung pipit pn aku xtau..hohoho
bermula la insiden2 bertembung sokmo smpai kadang2 aku naik rimas..walaupun suka..heheehe
mana taknye,,makin aku elak nk jumpa,,makin appear dpn mata..bagi sbijik kang..ngeee

tapi,,ble dy tsenarai dean list,,ramai la bdk2 kos lain yg minat dy..aku pn lama2 tawar hati dah..sape la aku nk dbandingkn ngn dy..bagai enggang ngn pipit gitue,,cewahh!!

aku pn stick into my mind that "no use la kau suka dy,,buat distract attention je..last2 dy jgk yg berjaya..aku ap dapat??kalo nk minat pn,,his smile ngn lesung pipit dah la"..thats my word!
tp ye lah,,makin xnk jumpa makin dy nk tnjuk muka..kna mujahadah habis2an nih
okay,,aku pn slowly blajar lupakan dy n fokus kt my studies..memang susah tp kena cuba jgk!akhirnya alhamdulillah aku bjaya naikkn pointer utk sem 2..hehehe

mmg xdinafikan ad rse ingin disayangi n so on,,tp IT'S JUST NOT DA TIME YET..aku pn bknnye bsedia nk galas tanggungjawab lg..kalo skadar nk bcintan-cintun buat ap..dosa memanjang ad laa..huhuhu

hmmm,,dlm masa aku duk suka org tue,,timbulla gosip yg ad orang suka aku..tp smpai skarang aku xtau kesahihannye..biarlah
n sampai skarang i keep wondering,,APA YG MNYEBABKN ORANG MINAT AKU EH??oppss!!ni bkn ayat masuk bakul angkat sndiri eh,,just wondering..aku bkn ad ap2 nk dibanggakn pn,,muka cantik??ramai yg lg cantek dr aku..baik??kau xknal aku,mana tau aku baik?lemah lembut??ceh,,mmg tak laa..so??hmm,,ntahlaaa..soalan ni akan kekal sbg soalan kut..no answer..

nevertheless,,tipu la kalo aku ckp aku xpernah berangan nk bdampingan ngn jejaka idaman,,cheewahh!!ayat xleh blah!tapi aku xterlalu  take it seriously..just mainan perasaan..jangan ditunggu jodoh yg xtau bila akan datang tu because...

HE WILL COME IN DA WAY THAT U LEAST EXPECTED

so,,just live ur life..muda hanya sekali,,sooo,,kita enjoyy!!jgn dibebankan ngn fikiran yg bukan2..

kpd yg sedang bergewe tuh,,aku nasihatkn korg pikirla hala tuju hidup korang masak2..
kalo korg mmg nak kawen,,just jaga hbungan jgn dicemari unsur2 negatif..tapi kalo sekadar main2 or suka2,,xpayahlaa..bazir masa,,bazir duit..tambah dosa lg adalaa..huhuhu

in de nutshell,,prepare urself dgn skill2 rumahtangga cm memasak,kemas umah n so on..because,,marriage ni bukan sekadar perkahwinan,,tetapi rumahtangga yg kalo boleh hanya dibina sekali seumur hidup,,kekal sepanjang hayat..insya Allah ;)



p/s:jangan lupa,,doa selalu agar kita sentiasa diberikan yg terbaik

ingatlah bahawa perempuan2 yg baik diciptakan utk lelaki2 yg baik dan lelaki2 yg baik diciptakn utk perempuan2 yg baik



'Kamu diwajibkan berperang sedangkan peperangan itu adalah perkara yg kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kpd sesuatu padahal ia baik utk kamu,dan boleh jadi kamu suka kpd sesuatu padahal ia buruk utk kamu..Dan (ingat), Allah jua Yang Mengetahui (semua itu),sedang kamu tidak mengetahuinya."
Surah al-Baqarah ayat 216..

Wallahualam..

Thursday, June 6, 2013

::Cuti-cuti budak skolah::

hey assalamualaikum!!!
hmm..tajuk entry merujuk cuti pertengahan tahun bebudak skolah n cikgu2..
kalo cuti aku,,dah nak masuk 2 bulan drp 5 bulan..
boring banget!!!
udahlaa kete xda roadtax,,dok meminjam mummy's car la nk merayap wif my bestie,,hahah

back to da story,,cuti skolah kali ni aku merantau oversea for da first time
WALAUPUN,,,over sea golok jea..hahaha
kalo illegally tu pernah gk mse kecik2,,skang ni legally dh la..heheh

me n my family spent our holidays kat bumi gajah putih,,,thailand--> hatyai!
makan masa lbh kurang 4 to 5 hours termasuk urusan boarder pass n so on..

 dikelilingi boys of my life ;)
kena cop boarder pass dlu

smpai kt hatyai,,checkin hotel,,rehat2 jap,,kluar shoppin!!
dapat beg sbijik,tshirt,pashmina,keychain for my besties 

khab khun kaab abah!!haha..bantai jela ejaan tuh!!

malam tu kluar lagi,,around 10 pm waktu tempatan,,makin penuh gerai2 bukak kt kliling hotel tu..
mmg style dyorg start bniaga tgh mlm smpai pagi..
pekena  pulut mangga n udang besaq,,perghh!!meleleh!!hehe

ble abes je mkn,,bunyi bising,,GAJAH LALU beb!!!
mula2 tengok je,,pastu dpt izin,,tangkap gambo plop!!

terpaksa menjauhkn diri,,ble ku mendekat,,belalainya mencari hujung bajuku..hua3
malu2 plak pose si gajah ni..heee

otw balik,,singgah kt 1 masjid ni..abah ckp,,masjid ni xsempat siap cz ad sumpahan..sudah bnyk kali cuba disiapkn tp ended wif kematian org yg mmbina tu..
so,,smpai skarg msjid tu dgunakan tanpa disiapkn

panas oih!!xtertahan dh..
ni la masjid kerisik,kt pattani
masih diguna smpai skrg

last but not least,,kena pegi pekena laksa siam!!
walaupun pedas giler bg aku yg xmakan pedas ni,,tp rse rugi plak kalo xmkn..
alang2 smpai thailand ni,,ap lg,,pinggan besar terus!!haha
ni mse otw pegi,,balik pn dtg sini lg..heheh
nyum3!!

hmm..thats all!!tata for now!!daaaaa!! 
Copyright© All Rights Reserved mycolourfulhappiness.blogspot.com