Posts

Showing posts from June, 2013

Salad Mangga a.k.a. Kerabu Pauh

Image
Assalamualaikum!! Now u're watching "YUMMEH!! SHOW" with me, Chef Farah.. ntah bila jd chef pn xtau..haha hari ni nk share 1 resepi yg akan mmbuatkan u all drooling!!meleleh ayaq liuq!! even me yg tulis pn tbayang2 kesedapannye.. KONON!! XD
utk pengetahuan u all,kerabu pauh ni lau xsilap dtg dr thai..pastu diolah ikut selera org melayu klate.. rasanya masam2 plus pedas.. sangat sedap dimakan ngn nasik.. yummeh!!
oppss!!terlebih sudaa~ok..udah2 la intro nya..

LET'S START!!

INGREDIENTS : 2 biji mangga muda-diparut 1 biji bird's eye chilli(cili padi la tue) 1 ekor ikan kembung-direbus n dibuang tulang 1/4 bawang besar-dihiris 1/2 bawang merah-dihiris(optional) gula n garam-secukup rasa
sikit je kan bahan2 dy..dlm 5 hngga 10 minit da blh siap :)
HOW TO MAKE IT?
i guna mortar n pastle nk buat ni..baru ad real taste.

CARA MEMBUAT : 
1.tumbuk cili padi n bawang. 2.pastu masukkan ikan rebus td. 3.pastu masukkan mangga parut. 4.masukkan gula n garam secukup rasa..make sure tumbuk gula n garam kt t…

Sup Makaroni..yummeh!!

Image
Assalamualaikum u olz!! hari ni aku nk kongsi rsepi sket.. tetibe mengidam nk mkn sup makaroni 2,3 hari lepas.. hari ni baru blh buat.. kwang3
Just a simple dish but mengenyangkan n most important is,,YUMMEHH!! ceh..puji masakan sdiri nampak!!haha
Bahan-bahan : *makaroni of course-rebus n toskan..jgn lupa letak sikit minyak masak cz xnk bg dy        melekat..  *daging-kisar-nk cincang pon bolee *ubi kentang-dadu *lobak merah-dadu *bawang besar-dadu *serbuk jintan manis-1/2 camt. *serbuk jintan putih-1/2 camt. *serbuk ketumbar-1 camt. *garam dan lada sulah secukup rasa
simple kan??kalo korang nk tambah bahan2 lain pn boleh..ni yg simplest.. bagi aku yg sedang memahirkan diri bolehlaa..ngeh3
Cara membuat : #mula2 rebus daging hingga empuk.. #pastu masukkan ubi kentang,lobak merah n bawang besar yg didadu td.. #pastu masukkan serbuk jintan manis,jintan putih n ketumbar dalam sup td.. #pastu masukkan garam n lada sulah secukup rasa.. #rebus hingga lobak merah n ubi kentang empuk.. #bolehla dihidang ngn makaroni y…

FIRST SIGHT DA JATUH CINTA???

Image
Assalamualaikum!! Oppss!!hari ni topic love lagi..hehe bukan sebab aku jiwang keyy..tapi aku terpanggil nk tulis entry pasal ni.. aku akan bawak 1 kisah antara seorang prempuan n sorg llaki yg aku namakn G bg perempuan n B bg llaki..senang sket..ngeh3


Once upon a time,, cara skema start citer..haha si G ni kna buat medical checkup utk masuk u..well,aku yakin smua org yg nk msuk u tu kna buat medical checkup kn.. same goes to her..G pegi ke hospital yg bdekatan ngn rumahnye utk buat checkup.. sampai kt sana G tgk ad la dlm 6,7 org kt situ..major dr skolah yg sama ngn G..tp ad sorg budak laki yg xdikenali ni,B, duk sorg2 kt hujung krusi.."alahai,,ksiannye mamat tu duk sorg2",tdetik kt hati G..tp buat xtau je lah kn... first round kna check appointment n then checkup mata..pastu dyorg sume kna pegi buat x-ray kat lab..sesampai je G kt sana,dy nmpk si B tu tgh tunggu giliran kt krusi..G pn pi la dduk jgk tnggu giliran..mybe sbb si G ni bosan,,dy pn ringan mulut la tnya si B ni,, "d…

::THE ONE::

Image
DON'T WORRY..HE WILL COME IN THE WAY YOU LEAST EXPECTED...
Hey,Assalamualaikum!! okay,,hari ni kte turn to mood jiwang eh..hehe
hmm,,ble masuk alam universiti ni,,topik yg hangat diperkatakan xlain xbukan ialah JODOH..
ad yg xsempat masuk u lg da ckp pasal ni,,especially mse form 5..well,senior highschool kn,,konon da besar la..ngeh3
xterkecuali dlm hal ni ialah i,me,myself..xcukup ckp psal ni ngn kengkawan,,my family pn asyik duk ckp psal ni,,adeii..panas tlinga den.. bukannye aku anti ble ckp pasal ni,,but to me,,it's not da time yet..sabar laa nk buat cemane,,aku ni anak sulung dlm family..siap first granddaughter lg..sorang je ank prmpuan lak tu..mmg abes la kna serang ngn makcik2 sebelah abah tu..ada ke patut ckp pasal kenduri kawen aku mse buat mjlis solat hajat sblm masuk usim??aiseyy paling xleh lupa,,my grandma's advice masa antar aku masuk tamhidi dlu,"farah blaja molek2 la..xpayah duk caro ko lelaki dlu..kalo ore lain bgewe pn,,xyah ikut.." hah!!amekkau..first2…

::Cuti-cuti budak skolah::

Image
hey assalamualaikum!!! hmm..tajuk entry merujuk cuti pertengahan tahun bebudak skolah n cikgu2.. kalo cuti aku,,dah nak masuk 2 bulan drp 5 bulan.. boring banget!!! udahlaa kete xda roadtax,,dok meminjam mummy's car la nk merayap wif my bestie,,hahah
back to da story,,cuti skolah kali ni aku merantau oversea for da first time WALAUPUN,,,over sea golok jea..hahaha kalo illegally tu pernah gk mse kecik2,,skang ni legally dh la..heheh
me n my family spent our holidays kat bumi gajah putih,,,thailand--> hatyai! makan masa lbh kurang 4 to 5 hours termasuk urusan boarder pass n so on..
 dikelilingi boys of my life ;) kena cop boarder pass dlu
smpai kt hatyai,,checkin hotel,,rehat2 jap,,kluar shoppin!! dapat beg sbijik,tshirt,pashmina,keychain for my besties 
khab khun kaab abah!!haha..bantai jela ejaan tuh!!
malam tu kluar lagi,,around 10 pm waktu tempatan,,makin penuh gerai2 bukak kt kliling hotel tu.. mmg style dyorg start bniaga tgh mlm smpai pagi.. pekena  pulut mangga n udang besaq,,perghh!!m…