Assalamualaikum!!
Now u're watching "YUMMEH!! SHOW" with me, Chef Farah..
hari ni nk share 1 resepi yg akan mmbuatkan u all drooling!!meleleh ayaq liuq!!
even me yg tulis pn tbayang2 kesedapannye..
utk pengetahuan u all,kerabu pauh ni lau xsilap dtg dr thai..pastu diolah ikut selera org melayu klate..
rasanya masam2 plus pedas..
sangat sedap dimakan ngn nasik..
yummeh!!
oppss!!terlebih sudaa~ok..udah2 la intro nya..
LET'S START!!
INGREDIENTS :
2 biji mangga muda-diparut
1 biji bird's eye chilli(cili padi la tue)
1 ekor ikan kembung-direbus n dibuang tulang
1/4 bawang besar-dihiris
1/2 bawang merah-dihiris(optional)
gula n garam-secukup rasa
sikit je kan bahan2 dy..dlm 5 hngga 10 minit da blh siap :)
HOW TO MAKE IT?
i guna mortar n pastle nk buat ni..baru ad real taste.
CARA MEMBUAT :
1.tumbuk cili padi n bawang.
2.pastu masukkan ikan rebus td.
3.pastu masukkan mangga parut.
4.masukkan gula n garam secukup rasa..make sure tumbuk gula n garam kt tepi2 lesung batu tu sbb xnak bagi mangga lembik sgt lau tumbuk berlebihan..
5.tumbuk2 n gaul sebati sume bahan2.
6.adjust rasa mengikut citarasa korang..
AND~~!!!
tadaaaa!!
don't care lah gambo terbalik pn..haha
my family mmg suka makan kerabu pauh atau lbih senang dipanggil sambal pauh ni..
paling puas hati bila licin mangkuk..hehe
terpengaruh ngn my mummy yg suka mkn kerabu..
plus,skarang ni musim mangga muda..mmg sesuai sgt la nk praktikkan rsepi ni..
okay,,thats all for now..
all da best kpd sesape yg sudi mencuba :)
wallahua'lam :)
will soon! :D
ReplyDeletemeleleh air liur ambo... ",
ReplyDeletetry la..mmg meleleh!!haha
Delete