Monday, November 4, 2013

Si Manis Pavvy Pavlova

Bismillahirrahmanirrahim..

heyy3!!chef farah is back!!hiksss
okayy kali ni nk share resepi pavlova..
aku baru berkesempatan nk buat mende alah ni tadi though planningnya sejak zaman tamhidi thn lepas lg..haha

well,,i know seme org kind of da pernah buat mende ni..
tapi,ada ai kesah??nak share jgk resepi,,xkira!!hihihi

nk share 1 peristiwa berharga jgk sepanjang baking mende ni..sat lg noe~~ ;)

Ingredients :

4 biji putih telur(make sure jgn ad secoet pun kuningnya yep)
3/4 cawan gula kastor(kalo nk kurg manis,1/2 cawan pn da cukup)
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
whipped cream
buah2 yg masam mcm strawberry,kiwi,peach etc potong dadu..

hah!!itu ajo ler bahannye..simple je..tp bajetnye blh tahan laa..tu yg berbaloi sket buat sndiri than beli kt kedai yg mencekik tahap hape dy pnye harga..

yg part whipped cream tu,boleh beli yg dlm kotak,then beat sndiri..around 3/4 cawan gitu la..tp kalo nk senang,guna yg mcm aerosol tu pom bolee..

How to make it :

1.pukul putih telur dalam mangkuk kaca,jgn guna yg selain kaca tau..
2.sambil2 pukul tu,masukkan gula sikit demi sedikit,masuk tepung jagung,cuka,esen vanila..
3.pukul sampai meringue tu jadik foamy..sampai bila korang terbalikkan mangkuk tu atas kepala then count to 10,dy x jatuh..okay part ni memang seram!!haha
4.sambil2 tu,panaskan oven jap..
5.amik baking paper,letak atas loyang.
6.then amik spatula,spreadkan meringue tu atas baking paper.suka hati korg nk buat 1 keping besaq ka,keping kecik2 ka,terserah.
7.then bakar dlm ketuhar 140 degree celcius selama 40 minit.tp kena pantau selalu laa..kang terhangit kang,merana kau..uhuk3
8.pastu,bila da agak keperangan,crunchy2 gitew,korg off kan oven,tp jgn keluarkan lg pavvy tu,biar dy sejuk dlm oven tu,kalo dok,nnti dy jadik flat ajo mcm belon kempis..haha
9.bila da sejuk,amik whipped cream(aku guna yg aerosol tu)pastu picit ajo sekeliling permukaan pavvy tu.
10.then taburkan those fruits.then chill it..
11.pastu apa lagi,,ngap la!!haha


haaa..cenggini laa rupe dy bila da siap..n seyes yummy..aku suka gila rasa dy yg crunchy2 tu plus masam2 from those fruits..pergh!!

okay proceed kpd disaster yg berlaku time aku nk buat mende alah ni..

first n foremost,,make sure korang guna baking paper..i mean,REAL baking paper..kenapa??
sebab aku memandai pi amik A4 paper je cz xda baking paper kt umah then aku pi sapu buttercup atas tu,konon nk buat mcm baking paper la..
then,nk tau apa yg berlaku???cik pavvy ni jd lenyek sebijik mcm LEMPENG cz dy terkena minyak from butter tue!!!!adoyaiiii

second,control suhu dy..jgn terlampau tinggi..musnah habis cik pavvy yg ala2 puteri lilin nih..
kenapa?cz aku guna oven yg tradisional punya..yg bulat tu..mana blh control suhu kalo guna oven tu..
aiseyyy

pastu punya la geram,aku pi la kedai cari baking paper tu..
then buat lg sekali,tp kali ni guna oven modern yg baru beli tu,xkeluaq dr kotak lg..kira aku rasmikan ngn baking cik pavvy ni lah..
then alhamdulillah,second attempt baru menjadi..

okay agak malu d situ cz org lain 1st attempt da terus jadi..tp me??dsebabkn buat2 pandai guna kertas A4 yg dsapu buttercup tu,,maka di tongsampahkan laa yg 1st attempt tu..sob3

third,aku lebih prefer kalo scoop kan meringue tu kecik2 berbanding yg besaq sbijik tu..cz aku suka yg crunchy2 tuu berbanding yg lembut tu..nnti next attempt,aku nk try buat kecik2..macam comel je,,macam sedap je..hihihi

okay..belajar dr my experience yep..jgn ikut..bad habit..uhukkk

okay then..selamat mencuba..n kalo korg da buat da mende ni sebelum ni,nk buat lg sekali pom boleyy..hiksss
xrugi pun..hihihi
plus,selama blh baking kt umah ni,baking puas2..ble duk kampus,xdenye nk baking bagai..unless korg student foodbio..baking sokmo..haha

kalo budak chemy mcm aku ni,,xkan nk guna volumetric flask,conical flask,phenolphtalein bagai kowt kan..haha

okay then..till we meet again..
wassalam..


2 comments:

  1. wah. i punya first attempt yg lingkup tu dah putus asa till now. weheeee. sebab i punye meringue tak naik2 time pukul, menyampah gilerrrr. maybe keikhlasan hati tu penting.hahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha..geram punya pasal,,rela bake lg sekali..yep..ikhlas tu penting,,tp,,determination tu lg menguasai..haha

    ReplyDelete

Of Pernicious Anemia...

Bismillahirrahmanirrahim. Hye alls! I'm back! Actually tengah penat sebab duk bertapa dekat lab and office kat research hub tu. La...